Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 9, 2017

Οι πασχαλινές λαμπάδες του Συλλόγου Γυναικών Σκάρφειας

Εικόνα
Στηρίξτε το έργο του συλλόγου αγοράζοντας τις πασχαλινές λαμπάδες που θα βρείτε στο περίπτερο του Συλλόγου απο την Κυριακη των Βαιων κ ολη την μεγαλη εβδομαδα.

Βίντεο: Ροζ φλαμίνγκο κοντά στη Σκάρφεια, κοντά στις εκβολές του Σπερχειού

Εικόνα
Μπορεί το θέαμα των ροζ φλαμίνγκο σε πτήση να παραπέμπει σε κάποιον εξωτικό προορισμό, ωστόσο προέρχεται από τη Σκάρφεια, κοντά στις εκβολές του Σπερχειού στη Λαμία- μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.
Το πανέμορφο θέαμα κατέγραψε η κάμερα drone, στο πλαίσιο παραγωγής του haanity στο YouTube. Πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το «εξωτικό» ροζ φλαμίνγκο- ένα ιδιαίτερα κοινωνικό πουλί, το οποίο συνδυάζει την ομορφιά με την...ιδιότυπη, χαρακτηριστική συνήθεια του να στέκεται στο ένα πόδι.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΣΧΑ 2017

Εικόνα
Μια νέα ζωή, αποτελεί για τους ανθρώπους, η Ανάσταση του Κυρίου με τη δύναμη της οποίας, γευόμαστε την αθανασία και μεταβάλλουμε το θνητό της ύπαρξής μας σε αθάνατο και αιώνιο, υπογραμμίζει στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Πάσχα για το 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Νικόλαος.
Επίσης σημειώνει, ότι όσοι δεν ζουν μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας, δε γνωρίζουν το περιεχόμενο αυτής της ζωής αφού δεν αισθάνονται το Χριστό νικητή και του δικού τους θανάτου.
Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος τονίζει, ότι αυτή την περίοδο που ο λαός περνά τη δική του Μεγάλη Εβδομάδα λόγω της θλιβερής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και εθνικής αβεβαιότητας είναι ένας θάνατος τον οποίο κάθε μέρα αντιμετωπίζει ο λαός μας και είναι ένας θάνατος που επιβάλλεται από εκείνους που θέλουν τον πνευματικό μας αφανισμό!
Ο Χριστός θα μας λυτρώσει από την καταδυναστεία των δυνάμεων του σκότους αφού στο Γένος μας πάντα μετά το Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση ενώ σημειώνει τέλος πως ζωή χωρίς…

Ο Επιτάφιος στα Καμένα Βούρλα

Εικόνα

Ο ανθοστολισμένος Επιτάφιος στον Aγιο Κωνσταντίνο

Εικόνα

Διάκριση μαθήτριας απο τα Καμένα Βούρλα στο διαγωνισμό Φυσικής της Ενωσης Ελληνων Φυσικων.

Εικόνα
Διάκριση της μαθήτριας Α' Λυκείου Ριζου Βασιλικη του ΓΕΛ Καμένων Βούρλων στον 27ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου της Ενωσης Ελληνων Φυσικων ενώ τα συγχαρητήριά του στην μαθήτρια για την πανελλαδική διάκριση εξέφρασε με δήλωση του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο Διευθυντής του ΓΕΛ Καμένων Βούρλων κ.Θέμης Κατσαούνος
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού οπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ενωσης Ελληνων Φυσικων

Στόλισαν τον Επιτάφιο στο Μώλο

Εικόνα
"Άλλη μία ευλογημένη χρονιά για τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Μώλου και για όλες τις γυναίκες του χωριού που συμμετέχουν με ευλάβεια στον στολισμό του Επιταφίου!!!
" Καλή Ανάσταση!!"Μεγάλη Παρασκευή: Σήμερα η κορύφωση του Θείου Δράματος -Ω γλυκύ μου έαρ

Εικόνα
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα απόλυτου πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας.
Είναι η ημέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωσή Του το ξημέρωμα τις ίδιας ημέρας.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μ…

Eυχές απο τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Μώλου

Εικόνα

Συνεχίζεται η κουνουποκτονία στη Φθιώτιδα

Εικόνα
Σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία εκτέλεσης του έργου, συνεχίζεται η  προνυμφοκτονία  με βιοκτόνα σκευάσματα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας . Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών φαίνεται οτι αποδίσει καρπούς , ωστόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία γνωρίζοντας οτι στον τομέα αυτόν υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη του προγράμματος και να οδηγηθούμε σε αντίθετα απο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα . ”Προς το παρών βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους οτι τον επόμενο μήνα δεν θα εχουμε κουνούπια ” δηλώνει ο κ. Καρακάντζας , επισημαίνει  ομως οτι χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και οχι εφησυχασμός .
”Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ωστε το καλοκαίρι που ερχεται να μην εχουμε την οχληση των κουνουπιών και ηδη εχουμε ενημερώσει ολες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουν…

Οδηγιες για την υποβολη του εντυπου Α21 για την καταβολη των οικογενειακων επιδοματων, απο τον ΟΓΑ

Εικόνα
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του έτους 2017, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση- δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων-www.aade.gr, στη διαδρομή «Πολίτες/ Επιδόματα/Οικογενειακό Επίδομα (Α21)» και, αφού έχουν υποβάλει (οριστικοποιήσει) τη φορολογική δήλωσή τους (Ε1).

Oι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα το έντυπο Α21, προκειμένου να τους χορηγηθεί το οικογενειακό επίδομα, που δικαιούνται για το έτος 2017.

Όσοι εισέπραξαν, με τη μορφή προκαταβολής, το 50% της 1ης δόσης του 2017, θα πρέπει και αυτοί να υποβάλουν το ταχύτερο, μαζί με τη φορολογική δήλωσή τους, το έντυπο Α21, ώστε στην επόμενη δόση να τους καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών της 1ης και 2ης τριμηνιαίας δόσης.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί το Α21 για το έτος 2017, μέχρι την 15-01-2018 ή υποβληθεί και το σχετικό αίτημα α…

Απο σημερα εως τις 28 Απριλιου οι αιτησεις για αναπληρωτες και ωρομισθιους καθηγητες, για το σχολικο ετος 2017-18

Εικόνα
Πρόσκληση για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών (Γενικής Παιδείας, Μουσικών και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), για το ερχόμενο σχολικό έτος (2017-2018), απηύθυνε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Έτσι, από σήμερα, Πέμπτη 13 Απριλίου, έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση-δήλωση στη διαδικτυακή πύλη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του υπουργείου, https://opsyd.sch.gr/

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η επιλογή των περιοχών προτίμησης θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους, κατόπιν έκδοσης νεότερης σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η πρόσκληση αφορά, πρώτον, στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ13, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ33…

Πότε πληρώνονται οι μισθοί-συντάξεις Μαΐου 2017 --ΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΝΑΤ- ΕΚΑΣ- ΟΑΕΔ-Οικογενειακό επίδομα Α21 ΟΓΑ - Κάρτα Αλληλεγγύης –Δώρο Πάσχα

Εικόνα
κάντε κλικ ....>>> ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ ΟΓΑ Α21  & πολυτεκνικών-προνοιακών


Πότε πληρώνονται οι μισθοί-συντάξεις Μαΐου 2017Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2017 στις 27 Απριλίου 2017 ημέρα Πέμπτη
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου2017 στις 27 Απριλίου 2017 ημέρα ΠέμπτηΟ ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2017 στις 02 Μαΐου 2017 ημέρα Τρίτη
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου2017 στις 02 Μαΐου 2017 ημέρα Τρίτη
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Μαΐου 2017 στις 27 Απριλίου 2017 ημέρα Πέμπτη

Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Μαΐου 2017 στις 27 Απριλίου 2017 ημέρα Πέμπτη

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Μαΐου 2017 στις
3 Μαΐου 2017 ημέρα Τετάρτη.Οι συντάξεις προπληρώνονται, δηλαδή με την πληρωμή καταβάλλεται η σύνταξη του επόμενου μήνα.
Το Δημόσιο καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα

Το ΙΚΑ καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη …

Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο 2017– Ολη η λίστα

Εικόνα
Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο – Όλη η λίστα
Με την απόφαση ορίζονται τα εξής:

- Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τη μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking. Άλλωστε τα στοιχεία που αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των τραπεζών θα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι το 2018 κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση προκειμένου να δηλώσουν τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου.

- Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελ…

Με ηλεκτρονική δημοπρασία η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας / Τι προβλέπει τροπολογία

Εικόνα
Ηλεκτρονικά θα διεξάγεται η πλειοδοτική δημοπρασία για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ σχετικά με «τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις». Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων, το αδιάβλητο της διαδικασίας και κατ΄ επέκταση, το μέγιστο δυνατό όφελος για το δημόσιο.


Επιπλέον όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, η παραχώρηση δια της δημοπράτησης μειώνεται από τα πέντε στα τρία έτη, έτσι ώστε, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «ο χρόνος να είναι αρκετός για επαρκή απόσβεση της επένδυσης του παραχωρησιούχου σε κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και αποτρεπτικός για επιπλέον δαπάνες εκ μέρους του, ιδίως για κατασκευαστικές επεμβάσεις στο χώρο». Επίσης, καθίσταται πλέον δυνατή η παραχώρηση, ύστερα από απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση, της απλής χρήση…

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΩΛΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Εικόνα
Η εβδομάδα των Παθών και η Ανάσταση του Χριστού μας γεμίζει με ελπίδα και πίστη.
Αυτή τη χρονιά, για άλλη μία φορά, όλοι μας καλούμαστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να υπερβούμε τις υπαρκτές δυσχέρειες σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της, προς όφελος των πολιτών.
Εύχομαι ολόθερμα στους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής μας Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΥΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Πως θα ρυθμιστούν τα χρέη επιχειρήσεων

Εικόνα
Η ενημέρωση από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας που τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει την προσπάθεια του στο να ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα τον επιχειρηματικό κόσμο της Φθιώτιδας με σημαντικά θέματα που τον αφορά.
«Ανάσα» για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις η νομοθετική ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όπως αναφέρει το imerisia.gr, δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω και να μην έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στους νόμους Κατσέλη, Δένδια ή στον πτωχευτικό κώδικα και να είναι σε λειτουργία.
Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία και προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβο…

Ο Δήμος Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου ζητά την απομάκρυνση των σκαφών από το λιμάνι

Εικόνα
Την απομάκρυνση των σκαφών από το λιμάνι των Καμένων Βούρλων ζητά ο Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου καθώς ξεκινούν οι εργασίες  καθαρισμού του πυθμένα.


Νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΓΑ για Α21 - επιδόματα και αγροτική εστία

Εικόνα
Σε νέο τηλεφωνικό κέντρο στον ΟΓΑ θα μπορούν εφεξής οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν πληροφορίες για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού το νέο τηλέφωνο είναι το 213 – 1519300.
Επίσης, οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, Ειδικό επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες και από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) , στην ένδειξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων.
Επισημαίνεται ότι με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, οι πολίτες θα πρέπει άμεσα να συμπληρώνουν την αίτηση Α21, ώστε στην επόμενη δόση να τους καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών της 1ης και 2ης τριμηνιαίας δόσης.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Τηλεφωνικό κέντρο ΕΦΚΑ Αγροτών 213.15.19.100 – 200

Διαβάστε περισσότερα…

Συμβουλές από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για τον «οβελία»

Εικόνα
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της αυξημένης ζήτησης ορισμένων κατηγοριών τροφίμων ζωικής προέλευσης την περίοδο του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:
Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:
Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητέςΤα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και σήμανση προέλευσης (συνήθως ορθογώνια σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής: Αμνοερίφια ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (Ελλάς) χρώματος μπλεΑμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (π.χ. Βουλγαρία) χρώματος μπλεΑμνοερίφια…

ΙΕΛΚΑ: Στα 5,50 ευρώ/κιλό η μέση τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ

Εικόνα
Γιάννης Τσατσάκης Στα 5,50 ευρώ/κιλό διαμορφώνεται η μέση τιμή του αρνιού αυτές τις μέρες στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Η ελάχιστη τιμή που εντόπισε το Ινστιτούτο είναι στα 5,30 ευρώ/κιλό.
Αντίστοιχα για το κατσίκι η μέση τιμή για το κατσίκι τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι στα 6,50 ευρώ/κιλό.
Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να παρουσιάζονται συγκρατημένες και σημειώνει ότι το μέσο τυπικό καλάθι του 2017, τουλάχιστον στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016.
Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά διαδραματίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προ…

Τελετουργικό ημερών Μεγάλης Εβδομάδας.40 βυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος και ένας λαϊκος θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής

Εικόνα
Το Τελετουργικόν 
Το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής των Βαϊων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά η Θεία Λειτουργία.
Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το του Νυμφίου Ιδού ο Νυμφίος έρχεται και το Τον Νυμφώνα σου βλέπω ενώ τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής, Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις.
Το πρωί της ΜεγάληςΤετάρτης τελείται η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο Ότε οι ένδοξοι μαθηταί.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Αγίας Κοινωνίας, Σώμα και Αίμα Χριστού, το απόγευμα προς βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγ…

Διαγωνισμός για την καθαριότητα στο Κέντρο Προσφύγων Θερμοπυλών

Εικόνα
Συνοπτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τις υπηρεσίες καθαριότητας του Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες προκηρύσσει η ΠΕ Φθιώτιδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 65.000 ευρώ με ΦΠΑ και κριτήριο για την τελική επιλογή θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 στις 10 το πρωί στο Τμήμα Προμηθειών της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφέρειας, λεωφόρος Καλυβίων 2, Λαμία. Αναλυτικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ. Στο ίδιο διάστημα και μέχρι τα μέσα Μαΐου είναι σε εξέλιξη διψήφιος αριθμός διαγωνισμών με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σημειώνουμε το διαγωνισμό για τον οποίο οι προσφορές έχουν καταληκτική ημερομηνία την προσεχή Τρίτη μετά το Πάσχα 18 Απριλίου στις 15.00 και αφορά την προμήθεια τροφίμων για το ΤΕΒΑ Βοιωτίας (Είδη παντοπωλείου), ενδεικτικού προϋπολογισμού 631.735,54 €. Ομοίως για το ίδιο πρόγραμμα, σήμερα δημοσιεύεται και η περίληψη της προκήρυξης του ΤΕΒΑ Νομού Ευρυτα…

Άνοιξε η εφαρμογή Α21 για τα επιδόματα τέκνων

Εικόνα
Διαθέσιμη είναι πλέον στους πολίτες η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) για να υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση (έντυπο Α21) για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών.
Απαραίτητη προϋπόθεση γι” αυτό είναι όμως να έχουν υποβάλει ήδη πρώτα την δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 για το 2017.
Οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση για τα εξαρτώμενα τέκνα τους και ο επίτροπος για τα τέκνα των οποίων έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με τις «βήμα προς βήμα» οδηγίες συμπλήρωσης που δίνει η ΑΑΔΕ:
- Οι γονείς μπαίνουν με τους κωδικούς του Taxisnet
- Αν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος εμφανίζονται όλα τα στοιχεία συμπληρωμένα. Ο δικαιούχος πρέπει να ελέγξει τα στοιχεία που εμφανίζονται. Εισάγουν ή μεταβάλλουν στοιχεία εφόσον απαιτείται. Κάνουν οριστικοποίηση της αίτησης.
- Αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση Α21 το αμέσως προηγούμενο έτος, συμπληρώνουν τα γενικά στοιχεία της αίτησης (οικογε…

Η Μενδενίτσα το έτος 1840. Επιζωγραφισμένη λιθογραφία.

Εικόνα
Η Μενδενίτσα το έτος 1840. Επιζωγραφισμένη λιθογραφία. Η παλαιότερη εικόνα που έχουμε έως σήμερα.
Κωνσταντίνος Αλεξίου
Ερευνητής Υπουργείου Πολιτισμού

ΔΥΟ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΑΤΑΚΤΟΥΣ ΕΝΕΤΟΥΣ ΤΟΝ 17ο ΑΙΩΝΑ

Εικόνα
Aπο τον Κωνσταντίνο Αλεξίου
ερευνητής ΥΠΠΟ
 fb:‎ΒΟΔΟΝΙΤΣΑ Σπουδή στην ιστορία και την λαογραφία της Μενδενίτσας.


Κατά τα τελευταία έτη του 17ου αιώνα η διαμάχη Οθωμανών και Ενετών για την επικυριαρχία στον Ελλαδικό χώρο είχε φθάσει στην κορύφωσή της. Ο ένας κατακτητής αποσπούσε Ελληνικά εδάφη από τον άλλον κατακτητή, και αυτός με την σειρά του τα ανακαταλάμβανε, τα βαστούσε μερικά χρόνια και πάλι τα έχανε. Το έτος 1687 ο Φραγκίσκος Μοροζίνη είχε ολοκληρώσει την ανακατάληψη ολοκλήρου της Πελοποννήσου, εν μέσω δηώσεων και ανελέητων σφαγών, και είχε αναγκάσει τους Τούρκους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν και να καταφύγουν στην Στερεά Ελλάδα.

Οι Ενετοί στην συνέχεια στράφηκαν βορειότερα αποσκοπώντας και στην ανακατάληψη της Στερεάς από τους Οθωμανούς. Αφού πέρασαν τον ισθμό κατέλαβαν για λίγους μήνες την Αθήνα. Το πέρασμα το Μοροζίνη από την Αθήνα στάθηκε μοιραίο για τον Παρθενώνα. Οι Τούρκοι πίστευαν ότι ο Ιταλός θα σεβόταν το αρχαίο μνημείο και δεν θα χτυπούσε. Ο Μ…