Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 9, 2015

Mείωση στην κατώτατη σύνταξη

Εικόνα
Τη μείωση της κατώτατης σύνταξης, από τα 486 ευρώ στα 392,7 ευρώ προβλέπει εγκύκλιος του Παύλου Χαϊκάλη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας, καθορίζεται για φέτος στα 3,92,7 ευρώ το ύψος της κατώτατης σύνταξης που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015 και μετά με δεκαπενταετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή εργατικού ατυχήματος. Η εγκύκλιος εκδόθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με την Ημερησία, στην ίδια εγκύκλιο, όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά. iefimerida

Οι 17+5 αλλαγές για τους υπερχρεωμένους – Τι αλλάζει στο νόμο Κατσέλη

Εικόνα
Σημαντικές αλλαγές στο ν.3869/2010 (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη) για φυσικά πρόσωπα που στερούνται πτωχευτικής ικανότητας και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους, περιλαμβάνει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, με την οποία εισάγεται το κριτήριο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» που αντιμετωπίζονται με αντικειμενικά κριτήρια, προσδιορίζοντάς τα περίπου στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των οφειλών που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και βεβαιωμένες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και στους ΟΤΑ.
Επίσης στις αλλαγές περιλαμβάνεται και ο επαναπροσδιορισμός σε συντομότερη δικάσιμο, ύστερα από αίτηση των διαδίκων, των υποθέσεων που έχουν ήδη προσδιοριστεί σε κάποια ειρηνοδικεία σε δικασίμους μετά την 31/12/2020.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η σύσταση στα ειρηνοδικεία ειδικού ή ειδικών τμημάτων τα οποία θα εκ…

Μικρότερη των 400 ευρώ η κατώτατη σύνταξη – Πώς υπολογίζεται βασική & αναλογική (εγκύκλιος Χαϊκάλη)

Εικόνα
Μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις φέρνει εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας, Παύλου Χαϊκάλη. Πρόκειται για εφαρμοστική εγκύκλιο πολιτικών του πρώτου Μνημονίου που εφαρμόζονται από 1/1/2015, καθώς και διατάξεων του πρόσφατου νόμου 4334/2015.
«Ειδικότερα με τις διατάξεις αυτές θεσπίζεται η καταβολή βασικής σύνταξης και αναλογικής και καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης:
Η κύρια σύνταξη θα αποτελείται εφεξής από το άθροισμα των δύο μερών: της βασικής σύνταξης και του αναλογικού ποσού σύνταξης.
I. Η βασική σύνταξη, το ύψος της οποίας καθορίζεται μέχρι 31.12.2015 στο ποσό των 360,00 ευρώ μηνιαίως και αναπροσαρμόζεται από 1.1.2016, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010, θα καταβάλλεται (α) σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών, έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια διαμονής στη χώρα, καθώς και (β) στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης, από την ημερομη…

Αταλάντη: Έκλαιγε το μωρό και τους έσωσε τη ζωή - Απίστευτο τροχαίο

Εικόνα
Αταλάντη: Έκλαιγε το μωρό και τους έσωσε τη ζωή - Απίστευτο τροχαίοΤύχη βουνό είχαν γονείς με το μωρό τους, σε πάρκινγκ της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Και οι δυο, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο γιατί έκλαιγε το μωρό, ενώ δευτερόλεπτα μετά το αυτοκίνητό τους κυριολεκτικά διαλύθηκε, όταν άλλο αυτοκίνητο έπεσε πάνω του με μεγάλη ταχύτητα.
Το τροχαίο έγινε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, στο 142ο χλμ, κοντά στην Αταλάντη, στο ρεύμα προς Αθήνα.
Στο ασημί αυτοκίνητο που βλέπετε εντελώς κατεστραμμένο στις φωτογραφίες, επέβαινε ένα ζευγάρι με το μωρό τους. Επειδή ήθελαν να το αλλάξουν σταμάτησαν στο υπό κατασκευή πάρκινγκ που υπάρχει λίγο μετά τον κόμβο της Αταλάντης. Επειδή το μωρό όμως έκλαιγε βγήκαν από το αυτοκίνητο και το έκαναν μια μικρή βόλτα για να ηρεμήσει.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο Σέρβος οδηγός ενός τεράστιου Audi χάνει τον έλεγχο και αφου παρασύρει τα σήματα που υπήρχαν στην είσοδο του πάρκινγκ, πεφτει με πολλά χιλιόμε…

1.686 οργανικές θέσεις Αγγλικής, Φυσικής Αγωγής και Μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Εικόνα
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι προχωρά στη σύσταση συνολικά 1.686 οργανικών θέσεων Αγγλικής Γλώσσας, Φυσικής Αγωγής και Μουσικής σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες θα μετατεθεί αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών υπηρετούντων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με διαφανείς διαδικασίες και όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
Η σύσταση των συγκεκριμένων θέσεων είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια του Υπουργείου να αποκαταστήσει αδικίες που προέκυψαν από επιλογές, μεθοδεύσεις και πολιτικές των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου. Σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νέων ολοήμερων τμημάτων δημοτικών σχολείων τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ολοήμερα από το 2008 και στο εξής, αλλά και για τις ανάγκες της λειτουργίας των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) συστήνονται ανά κλάδο και π…

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Εικόνα
Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες). Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας γι’ αυτό το Θεομητορικό γεγονός.

Έτσι, λοιπόν, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της …

Η χώρα της παραφροσύνης- η σημασία της βουλευτικής έδρας και οι διαφωνούντες–

Εικόνα
Γνωστή σε όλους εμάς τους ‘Έλληνες είναι η ιστορική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή την 11.Ιανουαρίου1989, ο οποίος είπε: «η χώρα μεταβλήθηκε σε ένα απέραντο φρενοκομείο!». Αν και η ρήση αυτή, η οποία αναμφίβολα είχε σχέση με το σκάνδαλο του τραπεζίτη Κοσκωτά, πέρασε εις την ιστορία της χώρας μας, δυστυχώς ουδείς όμως από τότε ασχολήθηκε εις το ελάχιστον με την βαθιά αιτία και ερμηνεία της λιτής δήλωσης του τότε πολιτικού. Ούτε οι επαγγελματίες ψυχολόγοι, αλλά ούτε και οι πολιτικοί αναλυτές των Μ.Μ.Ε. Ώστε να μάθουμε όλοι μας, εάν εντός αυτού του φρενοκομείου που λέγεται Ελλάδα είναι εσώκλειστος ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, αλλά και το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και οι Θεσμοί της χώρας μας. Για να καταλάβουμε επιτέλους, και να συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως γιατί είμαστε έγκλειστοι ενός απέραντου φρενοκομείου. Ώστε να υποβληθούμε εις την σχετική θεραπευτική αγωγή, και απελευθερωμένοι από την παραφροσύνη μας, να ακολουθήσουμε τον δρόμο της εγκράτειας, της σύνεσης πο…

Η Ελλάδα τιμά την Κοίμηση της Παναγίας - Ο απίστευτος δεσμός μας με τη μητέρα του Θεανθρώπου

Εικόνα
Από την 1η Αυγούστου ξεκινάει η προετοιμασία των Ορθόδοξων χριστιανών για να τιμήσουν τη μητέρα του Θεανθρώπου, αλλά και όλων των ανθρώπων, την αειπάρθενο Μαρία, που στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η Κοίμησή της. Ετσι από την πρώτη του μήνα οι πιστοί αρχίζουν τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, που αποτελεί για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού». Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα γιορτάζεται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια. Χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλο το…

Ανατινάχθηκε σπίτι – Άναψε αναπτήρα αλλά υπήρχε διαρροή υγραερίου!

Εικόνα
Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σπίτι στην Κομοτηνή, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο υπόγειο λόγω διαρροής υγραερίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν 43χρονος κάτοικος του σπιτιού μετέβη στο υπόγειο αυτού και λόγω έλλειψης φωτισμού χρησιμοποίησε έναν αναπτήρα, με αποτέλεσμα ωστόσο να προκληθεί έκρηξη από ανάφλεξη υγραερίου.
Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο ίδιος αλλά και η 23χρονη κόρη του που βρισκόταν στο εσωτερικού του σπιτιού εκείνη την στιγμή. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο Γενικό Νοσοκομείο  Κομοτηνής όπου και νοσηλεύονται. Για το συμβάν ενημερώθηκε φυσικά η Αστυνομία αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής να διενεργεί προανάκριση.
iefimerida

Ούτε ευρώ δεν θα μπει στις τσέπες μας! - Τα βρίσκουν ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ - Θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ για να τα... πάρουν πίσω!

Εικόνα
- Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup
- Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ) εισηγήθηκαν θετικά ως προς το το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων
- Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Άμεσα θα εκταμιευτούν άλλα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
- "Αγκάθι" παραμένει ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας
- Διαφωνούν με τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς θεωρούν πως είναι χαμηλά

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου:
"1.Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί [ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ] έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.
2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθο…

Γραμμή Σκόπελος - Άγιος Κωνσταντίνος: Επικίνδυνη αντιμετώπιση

Εικόνα
(φώτο αρχείου) Τουλάχιστον 50 άτομα οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών υποχρεώθηκαν να παραμείνουν για 40 λεπτά στο γκαράζ του πλοίου Apollon Hellas της εταιρείας Hellenic SeaWays ενώ το πλοίο έπλεε από το λιμάνι της Σκοπέλου με προορισμό τον Άγιο Κωνσταντίνο - 14/08/2015, στις 16:40.
Το πλοίο φόρτωσε τα οχήματα στη Σκόπελο με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να δίνει προτεραιότητα ανάλογα με τον προορισμό κάθε οδηγού.
Η αναχώρηση έγινε στην ώρα της αλλά οι 50 περίπου οδηγοί έμειναν στο γκαράζ ενώ το πλοίο ήταν σε κίνηση. Οι κινητήρες άναβαν και τα οχήματα αναδιατάσσονταν, άλλα στο κάτω επίπεδο, άλλα μανούβρες στο αρχικό επίπεδο φόρτωσης τους για να γίνει ή χωροθέτηση ανάλογα με τον προορισμό του κάθε οδηγού.
Χαρακτηριστική ήταν ή δήλωση μέλους του πληρώματος όταν κάλεσε τους μοτοσικλετιστές να επιβιβαστούν τις μηχανές τους. Μας είπαν : "Πάμε και ο Θεός βοηθός". Δύο άτομα γυρίσαμε τα βλέμματα μας και απορήσαμε χωρίς να…

Την ερχόμενη Τετάρτη η κλήρωση της Α’ κατηγορίας Φθιώτιδας

Εικόνα
Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αποστολόπουλος Την Τετάρτη 19 Αυγούστου (19.30) στα γραφεία της ΕΠΣ Φθιώτιδας θα γίνει η κλήρωση των αγώνων του κυπέλλου Φθιώτιδας και στην συνέχεια η κλήρωση των αγώνων του πρωταθλήματος Α' κατηγορίας περιόδου 2015-2016.
Το νέο μεγάλο τοπικό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 18 ομάδες, μετά την προσθήκη του Προμηθέα Στυλίδας, που πήρε τη θέση του Αρχανίου (δήλωσε συμμετοχή στη Β' κατηγορία).
Να δούμε τους 18 αντιπάλους του νέου πρωταθλήματος (σε παρένθεση οι προπονητές τους) που είναι:
ΜΑΛΕΣΙΝΑ 2008
(Δημήτρης Σαλαπάτας)
ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
(Δημήτρης Πούλος)
ΚΑΛΑΠΟΔΙ
(Χρήστος Θεοχάρης)
ΝΕΟ ΚΡΙΚΕΛΛΟ
(Ανδρέας Ανυφαντής)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
(Σπύρος Λέντας)
ΣΤΥΛΙΔΑ
(Ηλίας Μπακούμης)
ΕΝΩΣΗ ΔΥΤ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
(Πέτρος Καρα'ί'σκος)
ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
(Γιάννης Αποστόλου)
ΔΑΦΝΗ ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
(Δημήτρης Βέλλος)
ΚΗΦΙΣΣΟΣ Κ. ΤΙΘΟΡΕΑΣ
(Παναγιώτης Καραχρήστος)
ΑΤΑΛΑΝΤΗ
(Άγγελος Κυριάκος)
ΑΡΗΣ ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ
(Κώστας Ζαχαρόπουλος)
ΜΩΛΟΣ
(Τάκης Καρακούσης)
ΠΑΓΚΡΑΤΙΑΚΟΣ
(Κώστας Τσαπραζλής)
ΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ
(Γι…

«Κούρεμα» 20% στις εφημερίες

Εικόνα
Με περίπου 5.000 ευρώ χρηματοδοτεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την αρχή του χρόνου καθένας από τους χιλιάδες γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων που υποχρεώνονται σε εφημερίες οι οποίες όμως δεν πληρώνονται από την αρχή του χρόνου. Παράλληλα, οι ίδιοι γιατροί που υπηρετούν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές από αστικά κέντρα και υποχρεώνονται σε προσωπικές δαπάνες για να μεταβούν στα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας για την υλοποίηση εφημεριών, αναγκάζονται να πραγματοποιούν και επιπλέον εφημερίες από τις κανονικές, λόγω της υποστελέχωσης, εφημερίες τις οποίες επίσης δεν πληρώνονται από την αρχή του 2015. «Αυτό που συμβαίνει είναι ανήθικο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συστρατευτούμε όλοι για να στηρίξουμε τις προσπάθειες των συναδέλφων που τους εκμεταλλεύεται το δημόσιο σύστημα, επιζητάει και αποδέχεται τις υπηρεσίες τους αλλά δεν τους πληρώνει. Είναι η ασθενέστερη εργασιακή ομάδα και καθώς το Υπουργείο δεν ενοχλείτε από τις αντιδράσεις τους. Ομως απο…

Κατάργηση φόρου ενίσχυσης κινηματογράφου

Εικόνα
Την αντίδραση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχει προκαλέσει η κατάργηση του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, τα έσοδα του οποίου βάσει νόμου προορίζονται για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης. Οι φορείς του χώρου διαμαρτύρονται έντονα κάνοντας λόγο για σημαντικό πλήγμα στους ήδη χαμηλούς πόρους ενώ ξεκαθαρίζουν πως στην ουσία δεν πρόκειται για φόρο υπέρ τρίτων. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνοντας πως με την καινούργια «Δανειακή σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», καταργείται ο Ειδικός φόρος - χρήματα που καταγράφονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων του κράτους, από την απόδοση των κινηματογραφικών εισιτηρίων και προορίζονται αυστηρά για την κινηματογραφική πολιτική του υπουργείου. Η κατάργησή του ειδικού αυτού φόρου θα…

ΜΕ 44 ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 222 "ΝΑΙ" ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ.

Εικόνα
Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής (14/8) από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους "θεσμούς" για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. ''Ναι'' ψήφισαν σύσσωμοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του "Ποταμιού". Η ψηφοφορία προκάλεσε μεγάλες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερες από τις απώλειες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες για τα "προαπαιτούμενα" του μνημονίου νομοσχέδια, καθώς διαφοροποιήθηκαν 44 βουλευτές του.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», ο βουλευτής Γ.Ακριώτης ήταν απών (όχι τυχαία), ενώ άλλοι τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ! Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αριθμούσε 162 βουλευτές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νέο μνημόνιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, …

Το νέο τοπίο για τα κόκκινα δάνεια

Εικόνα
Να διαχωρίσει την «ήρα από το στάρι» θα προσπαθήσει η νέα «Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου», που δημιουργείται στη βάση της νέας δανειακής σύμβασης. Ο νέος αυτός «Τειρεσίας» θα καταγράφει και θα επεξεργάζεται το προφίλ των οφειλετών και θα ξεχωρίζει όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους από όσους «κατ΄ επάγγελμα» αθετούν πληρωμές, παρά το γεγονός ότι έχουν οικονομικές δυνατότητες.
Παράλληλα, θεσμοθετείται η «δεύτερη ευκαιρία» για τους επιχειρηματίες που πτωχεύουν, με τη θέσπιση τριετούς προθεσμίας απαλλαγής από τα παλιά χρέη.
Η νέα υπηρεσία αυτή θα συσταθεί ως ανεξάρτητη Αρχή και σύμφωνα με το νομοσχέδιο «θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοδοτών για τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων». Η νέα Αρχή θα μπορεί να συγκεντρώνει ένα μεγάλο όγκο στοιχείων για το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, τον τρόπο διαβίωσης και τα περιουσιακά του στοιχεία: στοιχεία για οφειλές όχι μόνο προς τις τράπεζες, αλλά και προς το Δημόσιο, τα ασφαλι…