Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΠΑΡΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΙΚΑ ΜΑΧΗ

Απο τον Κωνσταντίνο Αλεξίου
26 Αυγούστου 1821
Στρατιά Τούρκων εξ 8 χιλιάδων, των πλείστων ιππέων, μετά πυροβόλων και πολλών εφοδίων υπό τους Πασσάδες Μπειράμ - όστις ήτο αρχιστράτηγος - Χατζή Μπεκήρ, Μεμήν και Σαχή - Αλήν, αφού περιέστειλε την εν Μακεδονία επανάστασιν, δια της Λαρίσσης ώδευε προς την Λαμίαν, όπου απέθανεν ο Μπεκήρ, δια να εισβάλει κατόπιν εις Πελοπόννησον δια διαφόρων οδών.
Την προσέγγισιν αυτών μαθόντες ο Δυοβουνιώτης και ο Οδυσσέας ειδοποίησαν περί τούτου τον Πανουργιάν, τον Γκούραν, τον Μπούσγον και άλλους οπλαρχηγούς.
Η συγκέντρωσις των οπλαρχηγών εγένετο τότε εις θέσιν τινά μεταξύ Φοντάνας και των Βασιλικών. Κατόπιν συζητήσεως αυτών περί καταλλήλου θέσεως προς απόκρουσιν του επερχομένου φοβερού εχθρού, υπερίσχυσεν η γνώμη του Δυοβουνιώτου, όπως καταλάβωσι την οδό των Βασιλικών και ούτως απήλθον οι αρχηγοί και οι υπ' αυτούς καπετανέοι και κατέλαβον διαφόρους θέσεις.
Άμα τη προσεγγίσει του εχθρού ευθύς εξ' αρχής, την 24ην Αυγούστου 1821, απεδεκατίσθη εν σώμα προσκόπων Τούρκων, αποσταλέν προς κατόπτευσιν. Την πρώτη σύγκρουσιν επληροφορήθη ο Γκούρας από τον ψυχογιόν του, όστις, να τω φέρει νερόν από παρακείμενον ρεύμα, επανήλθεν ευθύς λέγων, ότι το νερόν ήτο αιματωμένον.
Την 26ην Αυγούστου εκινήθη όλη η στρατιά και ήρχισεν η μάχη εις τα στενά της οδού. Πάντες αγωνίζονται απεγνωσμένως. Ο Μπειράμ επιτίθεται μανιωδώς κατά του Γκούρα. Ουδείς δύναται να προίδη την έκβασιν της μάχης. Εν τω μέσω όμως της γενικής συρράξεως ακούεται η φωνή: "έφτασ' ο Δυσσέας". Ο Γκούρας διατάσσει τότε γενικήν προσβολήν. Ο Μπειράμ τρέπεται εις φυγήν. Φοβερά σφαγή των Τούρκων επηκολούθησε τότε. Ο Γκούρας φονεύει ιδιοχείρως τον Μεμήν, ως παριστά και η εικών. Πολλοί άλλοι επίσημοι Τούρκοι φονεύονται. Κυριεύονται σημαίαι και ίπποι και τηλεβόλα και αποσκευαί και πολεμοφόδια και τρόφιμα. Τίθεται πυρ εις τα δάση και εξαναγκάζονται νε εξέλθουν οι εντός αυτών κεκρυμένοι Τούρκοι, οι οποίοι φονεύονται και αυτοί τότε.
Ο Μπειράμ ούτε εφάνη έκτοτε, ούτε ηκούσθη κατ' άλλους απέθανεν εξ' οργής και λύπης και κατ' άλλους εθανατώθη διαταγή του Σουλτάνου.
Η νίκη αύτη των Βασιλικών ήτο μια από τας επιφανεστέρας του Ελληνικού Αγώνος
Στην Πρώτη εικόνα, η μάχη των Βασιλικών σε λαϊκή απεικόνιση. Στην δεύτερη πίνακας του φιλέλληνα Γερμανού ζωγράφου Πέτρου Φον Ές (von Hess). Απεικονίζει τον Γκούρα να φονεύει τον Τούρκο Σερακέρη Μεμήν. Στην τρίτη ο Αμαρτωλός Βοδονίτσης Ιωάννης Δυοβουνιώτης, εμπνευστής του στρατηγικού σχεδίου της μάχης των Βασιλικών.
(ΠΗΓΗ: ΤΟ ΗΡΩΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ
Το μνημείο της μάχης των Βασιλικών.
.
Πίνακας του φιλέλληνα Γερμανού ζωγράφου Πέτρου Φον Ές (von Hess). Απεικονίζει τον Γκούρα να φονεύει τον Τούρκο Σερακέρη Μεμήν.
Ο Αμαρτωλός Βοδονίτσης Ιωάννης Δυοβουνιώτης, εμπνευστής του στρατηγικού σχεδίου της μάχης των Βασιλικών
Χάρτης της μάχης των Βασιλικών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)