Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)

Στον προχθσεσινό γάμο στο Μώλο,καμαρώσαμε νύφη και γαμπρό,την Βασιλική Τινιακού και τον Γιάννη Σαραβάνη.Κουμπάροι,τα αδέρφια τους,Στράτος και Ανδρέας.
Πιστοί στις παραδόσεις,και οι δυο οικογένειες,τήρησαν ευλαβικα τα έθιμα του ρουμελιώτικου γάμου και κατεγραψαν σε βίντεο το έθιμο του "παπουτσιού της νύφης"
Το έθιμο,οπως ειναι καταγεγραμμένο στη λαική παράδοση.
Ξεκινάμε με την παραλαβή της νύφης όπου  ο κουμπάρος πηγαίνει να πάρει την νύφη από το σπίτι της για να την πάει στην εκκλησία. Εκεί, βρίσκει την πόρτα κλειστή…, γιατί οι φίλες της νύφης (συνήθως) και συγγενικά πρόσωπα… δεν τον αφήνουν να περάσει! Μετά από ένα ολιγόλεπτο «παζάρι», η παράδοση θέλει τον κουμπάρο να δίνει κάτι στην πόρτα (συνήθως χρήματα) για να τον αφήσουν να περάσει…
 Αφού λοιπόν περάσει το πρώτο εμπόδιο… έρχεται η σειρά για ένα ακόμη πιο διαδεδομένο έθιμο. Το παπούτσι. Η νύφη είναι έτοιμη να φύγει και το μόνο που δεν έχει φορέσει ακόμη είναι τα παπούτσια της! Αυτό λοιπόν είναι κάτι που πρέπει να το κάνει ο κουμπάρος… Έτσι λοιπόν, προσπαθεί να της τα φορέσει… Σύμφωνα όμως με το έθιμο, τα παπούτσια δεν μπαίνουν με την πρώτη, ή είναι μεγάλα ή είναι σφιχτά… Τότε ξεκινάει μια νέα σειρά διαπραγματεύσεων όπου ο κουμπάρος «ασημώνει», όπως συνηθίζεται να λέγεται, το παπούτσι! Αυτό γίνεται συνήθως τρεις φορές και τελικά το παπούτσι μπαίνει στο πόδι της νύφης!
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους