Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού

Με χρόνο ζωής από λίγους μήνες μέχρι ένα χρόνο και κάτι, τρία νέα μουσεία προσδίδουν θεματικό χαρακτήρα στις –ακόμα και μονοήμερες– εξορμήσεις μας στην κοντινή Πελοπόννησο και τις πλαγιές του Παρνασσού, αλλά και σε ένα γεμάτο σαββατοκύριακο με επίκεντρο την ανανεωμένη Καλαμπάκα και τις ομορφιές των Τρικάλων.


 Οι παραδοσιακές ενδυμασίες έχουν την τιμητική τους στο Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού
Οι παραδοσιακές ενδυμασίες έχουν την τιμητική τους στο Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού
Πες μου γρήγορα: Στα πόδια των Δελφών και με εκείνη τη συνταρακτική θέα στο δελφικό τοπίο, το γραφικό Χρισσό υποδέχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το σχολείο του χωριού. Σε μια κίνηση αβροφροσύνης προς τον τόπο καταγωγής του, το μουσείο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκής τέχνης του Ηλία Δαραδήμου, και δη στο χώρο όπου ο ίδιος έμαθε γράμματα.
Η συλλογή αποτελεί τον καρπό μιας σαραντάχρονης προσπάθειας, με έμβλημα τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο μέχρι την οθωνική και τις αρχές περίπου του 20ου αι. Ξεχωριστή θέση κατέχει, ασφαλώς, η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Φωκίδας, ενώ τη συλλογή συμπληρώνουν σπάνιες γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, φωτογραφίες, παραδοσιακά κεντήματα, όπλα του 1821 και άλλα αντικείμενα. Τρίτη-Κυριακή, 9 π.μ.-3 μ.μ., 2265083203, 6946681060, fb: Μουσείο Χρισσού
 Ένα εύκολο μονοπάτι ενώνει τους Δελφούς με το χωριό Χρισσό
Ένα εύκολο μονοπάτι ενώνει τους Δελφούς με το χωριό Χρισσό
Τι κάνω τριγύρω; «Πόσο καιρό έχουμε να έρθουμε στους Δελφούς;» αναρωτιόμαστε καθώς ανηφορίζουμε ανάμεσα στα ελαιόδενδρα προς το σημείο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία συναντήθηκαν οι δύο αετοί που άφησε ελεύθερους ο Δίας προκειμένου να εντοπίσει το κέντρο του κόσμου. Η περιήγηση στον άκρως υποβλητικό αρχαιολογικό χώρο επιβάλλεται σε μια ανοιξιάτικη εξόρμηση στην περιοχή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα με τις ορέξεις μας.
Εμείς, ας πούμε, την τελευταία φορά απολαύσαμε το εύκολο λουλουδιασμένο μονοπάτι που ξεκινά από το σύγχρονο οικισμό των Δελφών και καταλήγει στο Χρισσό, μαζί με τα ωραία κρεατικά του Φούρλα στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Από κει και πέρα, στο παιχνίδι μπαίνουν από κοσμικές βόλτες στην Αράχοβα και αυτοκινητάδες στον Παρνασσό μέχρι ρομαντικά πηγαινέλα στο Γαλαξίδι.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)