Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΛΜΕ Φθιώτιδας: Να αποσυρθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση για τα ξενόγλωσσα τμήματα στα σχολεία


elme
” Να αποσυρθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση και να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα στα σχολεία με βάση τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις” ζητά με ανακοινωσή της η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας .
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ το Υπουργείο Παιδείας με την Υπουργική Απόφαση:
Ø      αφαιρεί από τους μαθητές το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της β’ ξένης γλώσσας και μάλιστα τους εξαναγκάζει να αλλάξουν ξένη γλώσσα στην περίπτωση που δεν υπάρχει  αντίστοιχος εκπαιδευτικός
Ø      περικόπτει τα τμήματα της β’ ξένης γλώσσας, αν αυτά ξεπερνούν τα τμήματα γενικής παιδείας (αντίστοιχη απόφαση εφαρμόστηκε τη φετινή χρονιά και για τα Αγγλικά)
Ø      δημιουργεί πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς
Ø      οδηγεί στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων, ιδιαίτερα στην επαρχία
Ø      καθιστά ανέφικτη πρακτικά τη δυνατότητα σύνδεσης της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ)
Ø      ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό και ωθεί τους μαθητές στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση, αν επιμείνουν να διδαχθούν τη ξένη γλώσσα επιλογής τους.
”Οι καθηγητές των ξένων γλωσσών ” σημειώνει στη ανακοινωσή της η ΕΛΜΕ θα πρέπει να επιδείξουν, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αφού θα αναγκαστούν να διδάξουν σε υπεράριθμα τμήματα, σε μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας, σε τρία, τέσσερα ακόμα και πέντε σχολεία. Επιπλέον για να είναι σίγουρο το Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, αφαιρεί τη δυνατότητα συγκρότησης των τμημάτων από τον Σύλλογο Διδασκόντων (το ρόλο του οποίου υποτίθεται ότι θέλει να αναβαθμίσει) και τη μεταβιβάζει πλήρως στους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Σε ό,τι αφορά την ξενόγλωσση δημόσια εκπαίδευση, με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση,  τονίζει η ΕΛΜΕ , θέτει ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια για τη συγκρότηση τμημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα:
·        Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να συνεχίσουν έως τη Γ΄ Γυμνασίου τη β΄ ξένη γλώσσα που «επέλεξαν» στην Ε΄ Δημοτικού.
·        Στα μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών (ακόμα και με έναν μαθητή διαφορά) και αν ισοψηφούν τότε θα διδαχθούν τη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες στη Διεύθυνση.
·        Στα σχολεία με δύο ή περισσότερα τμήματα, τα παράλληλα τμήματα της β’ ξένης γλώσσας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τμήματα της γενικής παιδείας.
·        Αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου δεν έχουν καλυφθεί τα κενά με προσλήψεις αναπληρωτών, οι μαθητές υποχρεούνται να διδαχθούν την β’ ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες ώρες.
fonografos.net
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)