Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φθιώτιδα: Το κύκλωμα των Κινέζων και τα «φρέσκα καβούρια» του Μαλιακού - ΦΩΤΟ

  Φθιώτιδα: Το κύκλωμα των Κινέζων και τα «φρέσκα καβούρια» του Μαλιακού - ΦΩΤΟ Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες με παράνομα αλιεύματα - Πως δούλευε το παράνομο κύκλωμα - Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ. και φωτογραφίες από το παράνομο συσκευαστήριο - Μεγάλη καταστροφή για το Μαλιακό κόλπο.
Η καταλυτική παρέμβαση του Εισαγγελέα Νικήτα Θεολογίτη και η συντονισμένη και στοχευμένη έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Λαμίας, της Διεύθυνσης Φθιώτιδας, είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση κυκλώματος που είχε στήσει παράνομη επιχείρηση καταστρέφοντας τον Μαλιακό.
Το κύκλωμα έκανε συστηματικά παράνομη αλίευση και εμπορία ολοθουρίων (αγγούρια της θάλασσας) στην ευρύτερη περιοχή του Μαλιακού Κόλπου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις και σοβαρή διατάραξη του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, του τροφικού πλέγματος, της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της θαλάσσιας ζωής (χλωρίδα, πανίδα) του Μαλιακού Κόλπου.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας) είναι σκουλήκια της θάλασσας τα οποία συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και είναι εξαιρετικό δόλωμα. Στην Κίνα όμως και σε άλλες χώρες είναι πανάκριβα, γιατί τα τρώνε στα πιο ακριβά εστιατόρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές, ενώ τα χρησιμοποιούν και για την παρασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μπορεί να πουληθούν στο εξωτερικό και πάνω 1.000€ το κιλό.
Τα βάφτιζαν «φρέσκα καβούρια»
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παραστατικά που αφορούσαν σε εξαγωγές παράνομων αλιευμάτων στις χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, κατά τα έτη 2013 - 2014, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα : «φρέσκα καβούρια»
Κατασχέθηκαν 110.481 αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA, αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους (1) τόνου και (374,76) κιλών.
Ακόμη εντοπίστηκαν δυο εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των ανωτέρω αλιευμάτων, σε σπίτια στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας.
Συνελήφθη 21χρονος υπήκοος Κίνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του, που φέρεται ως επικεφαλής του κυκλώματος

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Λαμίας, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και συντονισμένων ερευνών, εντοπίστηκαν προχθές (29 Ιουλίου 2017) το πρωί, δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αλιευμάτων του γένους «HOLOTHURIA», τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε αντίστοιχες οικίες – αποθήκες, στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνελήφθη ένας 21χρονος υπήκοος Κίνας, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος ομοεθνής του.
Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα πρόκειται για μέλη οργανωμένου κυκλώματος, τα οποία αλίευαν παράνομα μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών, τα οποία ευδοκιμούν στο Μαλιακό Κόλπο και ακολούθως επεξεργάζονταν τα ανωτέρω αλιεύματα, με σκοπό την παράνομη εμπορία τους και εξαγωγή τους σε ομοεθνείς τους, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις προαναφερόμενες οικίες – αποθήκες, αλλά και στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • (87.126) αποξηραμένα αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA», μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους (557,33) κιλών,
  • (23.355) αλιεύματα του γένους «HOLOTHURIA», εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους (817,43) κιλών,
  • (3) ζυγαριές,
  • κλωβός αλιείας & καζάνι,
  • (11) συσκευασίες με αλάτι,
  • (17) μπετόνια με ξύδι,
  • πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου,
  • διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και
  • διαβατήριο Κίνας.
Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους.
Γίνεται μνεία ότι τα ανωτέρω αλιεύματα είναι βρώσιμα στην «ασιατική κουζίνα», ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα (1.100) ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους.
Σύμφωνα δε με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013 – 2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα: «φρέσκα καβούρια».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα ολοθουροειδή συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.
Αναλυτικότερα, απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι (15) εκατοστά.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.
Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.
Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των ειδών που συγκαταλέγονται στην κείμενη νομοθεσία, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.
lamiareport.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα δρομολόγια για τα πανέμορφα Λιχαδονήσια από 18/6/2016 (Ώρες-Τιμές)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Ευρωσιναϊτικό Κέντρο του Ιδρύματος Όρους Σινά (ΙΟΣ) της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, στην Τραγάνα Λοκρίδος.(φωτο)