Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιέργεια της ελιάς στον Νομό Φθιώτιδας
Συγγραφέας: Φυτιλής Κωνσταντίνος - Γεωπόνος
Ενότητα: Επιστήμη και Τεχνολογία
Σελίδα (Αρ. Σελίδων): 34 (1)
Περίληψη:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Καλλιέργεια της ελιάς στον Νομό Φθιώτιδας
Του Κωνσταντίνου Φυτιλή
Η ελιά αποτελεί από την αρχαιότητα το αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων, θεϊκό δώρο, σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας, ένα δέντρο ευλογημένο.
Ο ελαιώνας του Νομού Φθιώτιδας χρονολογείται πριν 200 χρόνια με την εξημέρωση αγριελιών στα ορεινά. Με την πάροδο του χρόνου ο ελαιώνας μεταφέρθηκε και κοντά στη θάλασσα με μεταφύτευση δέντρων στα πεδινά. Το 75% της ελαιοπαραγωγής του νομού παράγεται στον ελαιώνα αυτό, ο οποίος εκτείνεται από τη Γλύφα μέχρι τον ’γιο Κωνσταντίνο. Σήμερα το 90% της παραγωγής είναι κονσερβολιά, το 5% Καλαμών, το 3% Κοθρέικη (λαδολιά) και το υπόλοιπο 2% άλλοι τύποι.
Ο Νομός Φθιώτιδας κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Η καλλιεργήσιμη έκταση είναι 380.000 στρέμματα με 7.000.000 ελαιόδεντρα. Η μέση παραγωγή ανά δέντρο είναι 12,5 κιλά σε ελαιώνες με πυκνότητα 10 δέντρα ανά στρέμμα. Η απόδοση κυμαίνεται ετησίως από 250 – 300 κιλά καρπών ή 40 – 60 κιλά λαδιού το στρέμμα. Οι αποδόσεις των ελαιοφυτειών σε θαμνώδες κύπελλο φθάνουν ετησίως τα 750 – 900 κιλά ελαιοκάρπου που αντιστοιχεί σε 150 κιλά ελαιολάδου το στρέμμα. Η παραγωγή λαδιού ανά δέντρο ποικίλλει από 1,3 ως 2,6 κιλ
http://www.axionagro.eu/elel/article.php?articleID=1087
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)