Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Iππασία στο όρος Καλλίδρομο.

Η ιππασία στο Καλλίδρομο όρος είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περιηγηθείς και να γνωρίσεις την ορεινή φύση
Φωτογραφία: Λ. Πρατίλλας
 Το όρος Καλλίδρομο ορθώνει τις απόκρημνες επάλξεις του πάνω από τις Θερμοπύλες και φράζει την προς δυσμάς πρόσβαση. Στα αρχαία χρόνια η θάλασσα έφτανε σχεδόν μέχρι τους πρόποδες του βουνού, αφήνοντας ελεύθερο μόνο ένα στενό πέρασμα.
Εδώ οι 300 Σπαρτιάτες με τους 700 Θεσπιείς πολεμιστές σταμάτησαν τις στρατιές του Ξέρξη μέχρι τη στιγμή που ο προδότης Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες μέσα από τα μυστικά μονοπάτια του Καλλίδρομου και περικύκλωσαν τους λίγους μαχητές. Ετσι η Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) με την ένδοξη θυσία των τριακοσίων έμεινε για πάντα στην Ιστορία. Η πιο ευχάριστη ανάβαση στις δασωμένες πλαγιές του Καλλίδρομου πραγματοποιείται προς τη Μενδενίτσα, έναν από τους ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας, που μάλιστα διαθέτει και ένα εντυπωσιακό κάστρο. Το Κάστρο της Βοδονίτσας ανήκει στην εποχή της Φραγκοκρατίας και κτίστηκε από τους ιππότες της Δ’ Σταυροφορίας, αμέσως μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1204.
Ομως η Μενδενίτσα είναι και μια καλή αφετηρία για ευχάριστες κοντινές αποδράσεις στο όμορφο και ήπιο Καλλίδρομο που δεσπόζει με τα 1.399 μέτρα ύψος του ανάμεσα στον Μαλιακό κόλπο και στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού. Από τη Μενδενίτσα ξεκινά η εντυπωσιακή ορεινή διάσχιση που περνά από τη μονή Αγίας Τριάδας και ολοκληρώνεται στο πανέμορφο, ελατοσκέπαστο οροπέδιο της Νεβρόπολης, όπου υπάρχει μια μικρή ορεινή λίμνη. Συνεχίζοντας πάντα σε χωμάτινους δρόμους θα έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε νοτιοδυτικά για την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και το Παλαιοχώρι, που βρίσκεται κοντά στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Η άλλη επιλογή είναι να συνεχίσετε μέχρι το Ελευθεροχώρι, όπου θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο. Από εδώ η νέα εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας απέχει μόλις 21 χλμ.
Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε στο χωριό Καλλίδρομο όπου υπάρχει αγροτουριστικό κατάλυμα, μπορείτε ν’ ανεβείτε στην περιοχή της λίμνης με άλογα. Οι οργανωμένες εκδρομές πραγματοποιούνται με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)