Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοίγουν 120 «ΚΕΠ» για «κόκκινα δάνεια» Στή Λαμία θα ανοίξει τον Απρίλιο

Στη σύσταση 120 ειδικών Γραφείων Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια σε όλη τη χώρα προχωρά η κυβέρνηση. Ειδικοί σύμβουλοι θα παρέχουν οδηγίες και στήριξη σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και 500.000 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα γραφεία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», τον δικό τους οικονομικό σύμβουλο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα αποκτήσουν σταδιακά από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο 1 εκατομμύριο οικογένειες και 500.000 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης.
Συγκεκριμένα, ανοίγουν 120 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους δήμους της χώρας. Τα ΓΕΥΔ θα εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη με την παροχή ενημέρωσης για ρυθμίσεις δανείων που προβλέπονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, για τις διαδικασίες υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, για θέματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.
Ανάμεσα στα αντικείμενα των γραφείων είναι και η συνδρομή στους δανειολήπτες ώστε να καταρτίζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έτσι να μπορούν να υπολογίζουν τις δόσεις των δανείων που τους συμφέρει προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς με τις τράπεζες. Ειδικοί θα γνωστοποιούν επίσης στους πολίτες τα δικαιώματά τους όπως απορρέουν από τους νόμους περί προστασίας καταναλωτή και άλλων θεσμικών πλαισίων αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις, τις πιστωτικές κάρτες κ.λπ.
Επιπλέον θα συμβουλεύουν τους πολίτες για τις έννοιες του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», τα δικαιώματά τους και τον χρονικό ορίζοντα προστασίας τους από τραπεζικές συμβάσεις πίστωσης ή διευθέτησης οφειλών. Θα διαθέτουν τυποποιημένα υποδείγματα του νόμου Κατσέλη και του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών συνδράμοντας τους δανειολήπτες στην ορθή συμπλήρωση των στοιχείων τους. Αλλη μία δραστηριότητά τους είναι να παρέχουν συνδρομή στα νοικοκυριά και στους επιχειρηματίες για την κατανόηση των όρων δανείων ή ρυθμίσεων που τους έχουν προτείνει οι τράπεζες.
Σύμφωνα με το πλάνο της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, γύρω στον Μάρτιο θα ιδρυθούν άλλα δύο Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες.
Την άνοιξη
Κοντά στον Απρίλιο πρόκειται να ανοίξουν 12 ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λαμία, Ιωάννινα, Σύρος, Κοζάνη, Κέρκυρα και Μυτιλήνη.

Τον Μάιο ο προγραμματισμός προβλέπει τη σύσταση 26 γραφείων σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, στους μεγαλύτερους δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ανοίξουν άλλα 79 ΓΕΥΔ σε πρωτεύουσες νομών όπου δεν θα δημιουργηθούν ΚΕΥΔ, καθώς και σε μεγάλους πληθυσμιακά δήμους κυρίως της Αττικής. Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση της δημιουργίας των ΚΕΥΔ κι έτσι θα προκύψει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα με κεντρικούς κόμβους τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ
Το σχέδιο δράσης της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για τη δημιουργία των Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) προβλέπει τις εξής ενέργειες:

Φεβρουάριος
Αμεση δημιουργία του πρώτου πιλοτικού ΓΕΥΔ («φυτώριο»)
Εγκαταστάσεις ΕΓΔΙΧ, Αγιος Ιωάννης Ρέντης

Μάρτιος
2 ΓΕΥΔ στην Αττική
Στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά

Απρίλιος
12 ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών
Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λαμία, Ιωάννινα, Σύρος, Κοζάνη, Κέρκυρα, Μυτιλήνη

Μάϊος
11 ΓΕΥΔ στις Περιφερειακές Ενότητες όπου προβλέπεται από τον νόμο η ίδρυση ΚΕΥΔ και αν η έδρα της Περιφέρειας της προηγούμενης φάσης συμπίπτει με την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, επιλέγεται η αμέσως επόμενη πληθυσμιακά πόλη της Περιφερειακής Ενότητας
Σέρρες, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Κόρινθος, Καλαμάτα, Χανιά, Ρόδος
11 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Περιστερίου, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Αχαρνών και Φυλής (Αθήνα), Εύοσμου και Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη)
4 ΓΕΥΔ στις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειών όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Χίος, Ζάκυνθος, Φλώρινα, Αρτα

Ιούνιος
40 ΓΕΥΔ τα οποία θα τοποθετηθούν σε πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ Εδεσσα, Κατερίνη, Πολύγυρος, Ξάνθη, Δράμα, Θάσος, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σκιάθος, Αμφισσα, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Πύργος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Κως, Κάλυμνος, Νάξος, Σαντορίνη, Πάρος, Μύκονος, Μήλος, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Καστοριά, Γρεβενά, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Σάμος, Λήμνος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κιλκίς, Ικαρία, Ανδρος, Κάρπαθος, Κέα - Κύθνος, Τήνος, Ιθάκη, Μεσολόγγι

Ιούλιος
5 ΓΕΥΔ που καλύπτουν τις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες δεν κηρύχθηκαν πρωτεύουσες με ιστορικά και διοικητικά κριτήρια Θήβα, Αργος, Ν. Μουδανιά, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά

34 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους Αίγιο, Αλεξάνδρεια, Δήμοι Καλλιθέας, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Ιλίου, Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Κηφισιάς, Αιγάλεω, Ν. Ιωνίας, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Αγ. Παρασκευής, Γαλατσίου, Πετρούπολης, Παλλήνης, Αργυρούπολης, Ν. Ηρακλείου, Βούλας, Χαϊδαρίου, Χολαργού, Αλίμου και Μοσχάτου (Αθήνα), Καλαμαριάς, Νεάπολης, Πανοράματος, Θέρμης, Αμπελοκήπων, Περαίας, Σίνδου, Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)