Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Το υπουργείο Εργασίας έχει καταλήξει στην προώθηση νέας μείωσης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από 1.1.2015. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, έχουν στη διάθεσή τους μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κοινωνικής Ασφάλισης, που κάνει λόγο για όφελος προς τις επιχειρήσεις, το οποίο μπορεί να υπερβεί και τα 210 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με δεδομένο ότι η πάγια θέση της τρόικας είναι να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις και να προχωρήσουν σε περισσότερες προσλήψεις, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στο να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη οδό.



Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η τρίτη μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το 2012 έως σήμερα. Προηγήθηκαν αρχικά η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που εφαρμόστηκε από τον Φεβρουάριο του 2012 και μείωσε κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Ακολούθησε η μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες προς το ΙΚΑ που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και μετά (2,9 για τον εργοδότη και 1 μονάδα για τον εργαζόμενο). Σημειώνεται ότι η απώλεια εσόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την τελευταία μείωση εισφορών μπορεί να φτάσει έως το τέλος του έτους έως και τα 900 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απώλεια μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση των προσλήψεων που θα οδηγήσουν σε ανάλογη αύξηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, θεωρεί ότι θα υπάρξει περιορισμός της ανασφάλιστης εργασίας λόγω περιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τη μία και επιβολής τσουχτερών προστίμων (10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο), από την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός πως οι προσλήψεις στο ΙΚΑ εμφανίζονται περισσότερες φέτος σε σχέση με το 2013, εντούτοις τα έσοδα δείχνουν υποχώρηση. Ο λόγος είναι ότι σχεδόν οι μισές από τις προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης, άρα οι εισφορές που αποδίδονται στα Ταμεία είναι ανάλογα περιορισμένες.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)