Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φρένο στις αναβολές στράτευσης

Στράτευση Σημαντικές αλλαγές σε στρατολογικά θέματα φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά. Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να εξαφανιστούν τα «παραθυράκια» που έβρισκαν κάποιοι νέοι προκειμένου να μεταθέσουν χρονικά την κατάταξή τους και να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου:
• Μειώνεται κατά δύο έτη το όριο ηλικίας χορήγησης αναβολής σε σπουδαστές Κολλεγίων [Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ)], τα οποία συνεργάζονται με ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το όριο μειώνεται από τα 28 στα 26 έτη.
• Θεσπίζεται η αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού. Στην περίπτωση που δύο αδέλφια καλούνται ταυτόχρονα στις Ενοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, τότε ο ένας από τους δύο θα μπορεί να παίρνει αναβολή στράτευσης.
• Αδυναμία μετακίνησης για κατάταξη στρατευσίμων, εφέδρων και ανυποτάκτων για λόγους υγείας. Αυξάνονται πρακτικά οι μέρες που έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς για την εξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των Ε.Δ.
• Οι ανυπότακτοι θα μπορούν να διακόπτουν την ανυποταξία τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή και όχι μόνο στις στρατολογικές υπηρεσίες και στις Στρατιωτικές Δικαστικές Αρχές, όπως ισχύει σήμερα. Η τροποποίηση της διάταξης κρίθηκε απαραίτητη μετά τη συγχώνευση των Στρατολογικών Υπηρεσιών και με δεδομένη την ύπαρξη Στρατιωτικών Δικαστηρίων σε ελάχιστές πόλεις. Επιπλέον, εναρμονίζεται η στρατολογική νομοθεσία με τη νομολογιακή πρακτική που ακολουθείται από τα στρατιωτικά δικαστήρια να θεωρούν την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος ως διακοπή της ανυποταξίας.
• Προβλέπεται ρύθμιση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ειδικών κατηγοριών ομογενών. Οι ομογενείς που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της αναβολής, της μειωμένης θητείας και της απαλλαγής κατά περίπτωση, μόνο εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα.
• Προβλέπεται ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών που έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Αναδρομική εξαίρεση
Οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι 1/1/2016. Βασική επιδίωξη της διάταξης είναι η ίση αντιμετώπιση των ανυποτάκτων ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ εκτιμάται ότι η κατάργηση της εκ των υστέρων τακτοποίησης της ανυποταξίας θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την παραμονή των ανυποτάκτων εκτός Ενόπλων Δυνάμεων έως τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
Με τη ρύθμιση αυτή εξυπηρετείται ο αρχικός σκοπός της διάταξης, δηλαδή αυτός της παροχής κινήτρων σε ανυπότακτους μεγάλης ηλικίας να συνδεθούν με τις Ενοπλες Δυνάμεις και να μην αποκοπούν από τον ελληνικό κορμό, διασφαλίζοντας ότι αυτή η κατηγορία ανυποτάκτων δεν θα αντιμετωπίζεται ευνοϊκά σε σχέση με τους υπόλοιπους ανυπότακτους, ως προς την υποχρέωση καταβολής του προστίμου που επιβάλλεται λόγω μη κατάταξής τους στις Ενοπλες Δυνάμεις. Επισημαίνεται ότι διατηρείται ακέραια η δυνατότητα υπηρεσίας θητείας μικρού χρονικού διαστήματος και εξαγοράς του υπολοίπου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.
Χρήστος Α. Καπούτσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)