Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη


Τι ειναι η Εταιρικη κοινωνικη ευθυνη

Η Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη εχει πολλους ορισμους. Η Ευρωπαικη Επιτροπη εδωσε τον εξης το 2006.”Μια εννοια συμφωνα με την οποια οι εταιρειες ενσωματωνουν σε εθελοντικη βαση κοινωνικες κ περιβαλλοντικες ανησυχιες στις επιχειρηματικες τους δραστηριοτητες κ στις επαφες τους με αλλα ενδιαφερομενα μερη”.Αν κ σε ευρωπαικο επιπεδο υπαρχει συμφωνια ως προς τον ορισμο της εννοιας,οπως κ ως προς τις δρασεις που συμπεριλαμβανει,ωστοσο η ακριβης φυση κ τα χαρακτηριστικα της διαφοροποιουνται αναλογα με το εθνικο η το πολιτισμικο περιβαλλον στο οποιο αναπτυσσεται.
Σε καποιες χωρες η ΕΚΕ εντασσεται σε μια σειρα πολιτικων,ενω σε αλλες οι δρασεις ευαισθητοποιησης ειναι οι μονες που προβλεπουν οι δημοσιες πολιτικες.Σε αυτο το πλαισιο η Ευρωπαικη Επιτροπη συγκεντρωσε τις δημοσιες πολιτικες που αφορουν το συγκεκριμενο θεμα κ οι οποιες εντασσονται σε τρεις βασικες θεματικες ενοτητες: πρωτον,πολιτικες που προωθουν τις δρασεις ΕΚΕ,δευτερον,πολιτικες που προωθουν τη διαφανεια στις δρασεις ΕΚΕ,τριτον,πρωτοβουλιες η πρακτικες που εντασσονται σε αλλες δημοσιες πολιτικες κ οι οποιες εχουν αντικτυπο στις δρασεις ΕΚΕ.Στην Ελλαδα η οργανωση της Εταιρικης Κοινωνικης Ευθυνης αρχιζει ουσιαστικα το 1999 με την ιδρυση του ελληνικου δικτυου για την κοινωνικη συνοχη,ακολουθωντας τα βηματα του ευρωπαικου δικτυου επιχειρησεων για την κοινωνικη συνοχη.
Οι εταιριες που επενδυουν στην ΕΚΕ το κανουν για διαφορους λογους.Μεταξυ αυτων αναφερονται οι εξης:
Α. Η επιχειρηματικη ηθικη συνδεεται αμεσα με την κερδοφορια.Οι εταιριες που επενδυουν σε τομεις οπως η επιμορφωση,οι καλυτερες συνθηκες εργασιας κ η ισορροπια εργασιας-ζωης εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να εξασφαλισουν την αφοσιωση του προσωπικου τους.Η πρακτικη αυτη ευνοει τοσο την παραγωγικοτητα οσο κ την ποιοτητα των προιοντων.Επιπροσθετως,ορισμενες ερχονται αντιμετωπες με περιβαλλοντικες προκλησεις,ειτε μειωνοντας τις εκπομπες ρυπων στην παραγωγικη διαδικασια ειτε μειωνοντας το ενεργειακο τους αποτυπωμα.Το γεγονος αυτο ειναι καλο τοσο για το περιβαλλον οσο κ για τον περιορισμο των δαπανων της επιχειρησης,ενω βοηθαει κ στην ενσωματωση νεων τεχνολογιων στο μελλον.
Β. Η ΕΚΕ επιδρα θετικα στη διαμορφωση της εταιρικης εικονας κ φημης. Οι καταναλωτες απαιτουν πολιτικες σεβασμου,αφου η δραστηριοποιηση των εταιριων υπαγεται ευκολοτερα στην αξιολογηση τους απ οτι στο μελλον.Επειδη οι καταναλωτες προσελκυονται απο ηθικες πρακτικες,ειναι πολυ πιθανον αυτες να συνδραμουν στην περαιτερω κερδοφορια της επιχειρησης.Οποτε η εδραιωση μιας θετικης εικονας για την επιχειρηση μεταξυ εμπορικων φορεων,μη κυβερνητικων οργανωσεων,του εκπαιδευτικου κοσμου,τοπικων κοινοτητων κ του δημοσιου τομεα μονο θετικα μπορει να επιδρασει στην επιρροη κ στην κυριαρχια της εταιριας.
Γ. Οι εταιριες προωθουν τις αξιες που τις διεπουν μεσω της ΕΚΕ,αφου επιχειρηματικη ηθικη κ Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη ειναι αλληλενδετες. Ειδικοτερα,οσον αφορα τη σχεση της ΕΚΕ με τις οικονομικες επιδοσεις των επιχειρησεων,συμφωνα με μελετες που εχουν γινει πανω στο θεμα προκυπτει οτι υπαρχει θετικη σχεση μεταξυ εταιρικης κοινωνικης επιδοσης κ σε καθε περιπτωση οι ερευνητες καταληγουν στο συμπερασμα οτι υπαρχει οπωσδηποτε πολυ μικρη αρνητικη σχεση μεταξυ των δυο.
Η London Business School επιβεβαιωνει αυτα τα ευρηματα.Απο 80 μελετες για την ΕΚΕ που εχει εξετασει,οι 42 εδειξαν θετικη επιδραση,οι 19 δεν εδειξαν καποια σχεση,οι 15 εδειξαν μικτα αποτελεσματα κ μονο οι τεσσερις εδειξαν αρνητικη επιδραση.Παρομοια επιβεβαιωση εκανε κ το πανεπιστημιο Ηarvard, το οποιο διεπιστωσε οτι επιχειρησεις που ασχολουνται με ολους οσοι επηρεαζονται απο τις δραστηριοτητες τους(stakeholders) εχουν τεσσερις φορες μεγαλυτερο ρυθμο αναπτυξης απο εκεινες που ειναι επικεντρωμενες μονο στους μετοχους τους.
Σχετικα με το ενδιαφερον των εργαζομενων,αλλες μελετες αναφερουν οτι η ΕΚΕ μπορει να επηρεασει πολυ την προσελκυση κ διατηρηση στελεχων.Οι εργαζομενοι θελουν καλες αμοιβες κ καλες προοπτικες,ομως,θελουν ολο κ περισσοτερο επισης να αισθανονται υπερηφανοι για την επιχειρηση που εργαζονται.Οπως ειπε κ ο διευθυνων συμβουλος μιας πολυεθνικης επιχειρησης,”οι ανθρωποι δε θελουν να αισθανονται αμηχανια οταν χρειαστει να πουν για ποιον εργαζονται”.


Εφημ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 21-2-2010

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)