Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 1, 2017

Η μαγευτική Μενδενίτσα στα λευκά

Εικόνα

Προβομάστορες: Πεζοπορίες και ορειβασίες για τον Ιανουάριο του 2017

Εικόνα
Η σχετική ενημέρωση του Συλλόγου ΠΡΟΒΟΜΑΣΤΟΡΕΣ:
08/1/2017 Ορεινή Πεζοπορία στη Κνημίδα (Κορυφή Τσερνόκι 900 μ)
Κυριακή : Συνάντηση στα Καμένα Βούρλα στις 08:30π.μ. Προώθηση με αυτοκίνητα στη Βρύση Κάλπινη. Ακολουθούμε δασικό δρόμο καλογραμμένο μονοπάτι έως τη Βασιλόβρυση (περιοχή Γιαννάκη). Από εκεί στην Κορυφή Τσερνόκι (900 μ) και επιστροφή από Καρακόλιθο στην Καλπινη βρύση
Εύκολη διαδρομή, ενδείκνυται για πεζοπόρους και αρχαρίους.
Β.Δ.1 – Ω.Π.4 – Υ.Δ.350μ. Μήκος 8χλμ. περίπου.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 07/1/2017
Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Μίμης Συκιώτης Τηλ. 6981099280
2). Σπύρος Καββαδίας Τηλ. 6974019477

21-22/01/2016 Ορειβασία στον Τυμφρηστό (Βελούχι 2.315μ.)
Σάββατο : Συνάντηση στην Ανατολική είσοδο των Καμένων Βούρλων, στις 12:30μ.μ. Προώθηση με αυτοκίνητα στο Καρπενήσι Σ’ ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1840 μ. στη θέση «Διαβολότοπος», βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη. Εκεί θα γίνει…

Αυτή είναι η ομολογία του αδίστακτου δολοφόνου της Θώμης

Εικόνα
Για πράσινους δράκους κι άλλα τέρατα κάνει λόγο ότι του όπλισαν το χέρι – Ωστόσο για την οργάνωση μιλάει με τη λογική που χρησιμοποιούν και οι οπαδοί του Σώρρα Την απολογία – ομολογία του δολοφόνου της Θώμης Κουμπούρα, Χρήστου Μπαλαντίνα, φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το «πρώτο θέμα», έχοντας σβήσει κάποια ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται πλέον στη δικογραφία. Το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Σώρρα και Πρόεδρος της περιφερειακής οργάνωσης Θεσσαλίας της «Ελλήνων Συνέλευσις», κάνει λόγο για συνωμοσίες, για την αγάπη του προς το θύμα και για πράσινους δράκους και σαύρες που σκότωσε εκείνο το βράδυ! Σύμφωνα λοιπόν με το τελευταίο σενάριο που είχε την ευκαιρία να σκαρώσει στην 5ημερη αναμονή για την απολογία του, είναι θύμα πλεκτάνης, ήθελε να κάνει παιδί με τη Θώμη η οποία τελικά τον πρόδωσε, ωστόσο εκείνο το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης για ‘κείνον) σκότωσε έναν πράσινο δράκο με πολλά κεφάλια, με την παρότρυνση βέβαια της Θώμης! Στο τέλος ζητάει την θανατική ποινή πιστός στα ελλάνεια …

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝΙ

Εικόνα
Ζητούνι μου και Λιβαδειά, Μώλο και Μεντενίτσα
Μην πέρασε κανας πασάς, κανας Μέγα - Βεζύρης;
Ρεγγίνι πέρα πέρασε και κατά τη Φοντάνα.
Το Τουρκοχώρι καρτερεί, η Βελίτσα περιμένει
Κι η δόλια η Αράχωβα στα μαύρα είναι ντυμένη.
Γιε, γιε, γιε, κλάψε με Καριοφίλ - μπέη....

Περισωθέν απόσπασμα από δημοτική στιχουργία, χαρμόσυνο άγγελμα για την νίκη των Ελλήνων στα Βασιλικά.

Τρία πουλάκια κάθοταν στου Διάκου το ταμπούρι
Το 'να τηράει την Λιβαδειά και τ' άλλο το Ζητούνι,
Το τρίτο το καλύτερο μοιρολογάει και λέει
Πολλή μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα.
…............................

Δημοτικό για την εθελοθυσία του Αθ. Διάκου στην Αλαμάνα.

Ζητούνι ονομαζόταν η Λαμία για σχεδόν μια χιλιετία. Πιο συγκεκριμένα Επίσκοπος Ζητουνίου μνημονεύεται για πρώτη φορά στην όγδοη Οικουμενική Σύνοδο της Ανατολικής Εκκλησίας, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινόπουλη, το έτος 869. "Γεώργιος Επίσκοπος Ζητουνίου" αναγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίας. Το όνομα αυτό (Ζητούνι…

"Ζητούνι μου και Λιβαδειά, Μώλο και Μεντενίτσα"....Δημοτικό για την εθελοθυσία του Αθ. Διάκου στην Αλαμάνα.

Εικόνα
Ζητούνι μου και Λιβαδειά, Μώλο και Μεντενίτσα
Μην πέρασε κανας πασάς, κανας Μέγα - Βεζύρης;
Ρεγγίνι πέρα πέρασε και κατά τη Φοντάνα.
Το Τουρκοχώρι καρτερεί, η Βελίτσα περιμένει
Κι η δόλια η Αράχωβα στα μαύρα είναι ντυμένη.
Γιε, γιε, γιε, κλάψε με Καριοφίλ - μπέη....

Περισωθέν απόσπασμα από δημοτική στιχουργία, χαρμόσυνο άγγελμα για την νίκη των Ελλήνων στα Βασιλικά.

Τρία πουλάκια κάθοταν στου Διάκου το ταμπούρι
Το 'να τηράει την Λιβαδειά και τ' άλλο το Ζητούνι,
Το τρίτο το καλύτερο μοιρολογάει και λέει
Πολλή μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα.

Konstantinos Alexioufb: ΒΟΔΟΝΙΤΣΑ  Σπουδή στην ιστορία και την λαογραφία της Μενδενίτσας.

Νυχτερινή φωτογραφία από την χιονισμένη πλατεία της Μενδενίτσας(φωτο6-1-2017)

Εικόνα

Παγωμένη βρύση στη Μενδενίτσα(φωτο 1-1-2017)

Εικόνα

Οριστικό: Ενοίκια, ΔΕΚΟ και κινητά ΔΕΝ μετράνε στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου

Εικόνα
Με non paper το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ποιοι λογαριασμοί δεν θα μετράνε στο «χτίσιμο» αφορολογήτου.
Πρόκειται για αυτούς των ενοικίων, των ΔΕΚΟ, της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Την ίδια ώρα τηρεί σιγή ιχθύος για την ενεργοποίηση του συστήματος
Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Σχετικά με τα δημοσιεύματα Τύπου για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.
Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου.
Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχε…

Ελεύθεροι επαγγελματίες/επιστήμονες: Έως 25% κάτω οι συντάξεις τους

Εικόνα
Χαμηλές συντάξεις κινδυνεύουν να πάρουν τα επόμενα 5-10 χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες παρά τις υψηλές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι οποίες στραγγαλίζουν το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Οι συντάξιμες αποδοχές αυτών των κατηγοριών θα υπολογίζονται με βάση την μετατροπή των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε θεωρητικές αποδοχές. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι κατέβαλλαν χαμηλές εισφορές τις προηγούμενες δεκαετίες (δικηγόροι, γιατροί, αυτοκινητιστές, έμποροι).
Ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τα έτη ασφάλισης, τους συντελεστές αναπλήρωσης (κοινοί για όλους) και τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά οδηγεί σε μειωμένο ανταποδοτικό ποσό σύνταξης έως και 25%.
Ο ασφαλιστικό βίος των ελεύθερων επαγγελματιών έχει υποστεί «καθίζηση» αν λάβουμε υπόψη ότι:
α) χιλιάδες ασφαλισμένοι ( 250.000 στον ΟΑΕΕ) κήρυξαν στάση πληρωμών
β) χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες κατέβηκαν μία – δύο κατηγορίες για να ελαφρύνουν την επιβά…

Θεοφάνεια στο Καινούργιο

Εικόνα

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στα Καμένα Βούρλα

Εικόνα
Στην λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων  σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων, στην παραλία μπροστά απο τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.
6 τολμηροί νέοι βούτηξαν στα νερά του Μαλιακού για να πιάσουν τον Σταυρό και όλοι οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές για φώτιση!
fonografos.net
Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Μέγας Αγιασμός των Υδάτων στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Εικόνα
Στον γραφικό Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας,  οι πολλοί πιστοί γιόρτασαν με ευλάβεια τα Θεοφάνεια (6-1-2017) όπου  συγκεντρώθηκαν αρχικά  στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης για την δοξολογία και  τον Μέγα Αγιασμό ενώ μετά στο λιμάνι για τον Αγιασμό των Υδάτων. Δύο νέοι τόλμησαν και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό στην καθιερωμένη ρίψη του απο τον ιερέα οι οποίοι ήταν σε βάρκα.
Αμέσως μετά ο κόσμος αντάλλαξε ευχές και αποχώρησε για την κεντρική πλατεία για να συνεχίσουν την ημέρα τους με φαγητό και καφέ.
Παρόντες ο Δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ι. Συκιώτης, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου κ. Τριανταφύλλης, ενώ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  εκπροσώπησαν οι κ.κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας  και Ηλίας Σανίδας.
(Φωτογραφίες: Άρης Μαρτάκος /ARoTro Adv)
fonografos.net

Μήνυμα του Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη για τον εορτασμό των Θεοφανείων

Εικόνα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Μήνυμα του Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη για τον εορτασμό των Θεοφανείων»
Η 6η Ιανουαρίου αποτελεί μία ξεχωριστή ημέρα για την Εκκλησία μας, καθώς γιορτάζει τα Θεοφάνεια, μια γιορτή με πολλά νοήματα και σημαντικούς συμβολισμούς. Μέσω της Βάπτισης του Κυρίου, συμβολίζεται η απλότητα και η ταπεινότητα που οφείλουν να χαρακτηρίζουν τις πράξεις όλων μας. Μέσω του Αγιασμού των υδάτων, προσφέρεται η κάθαρση και η δυνατότητα συνέχισης της ζωής με τη συναίσθηση των λαθών του παρελθόντος αλλά όχι το βάρος τους.
Η γιορτή των Θεοφανείων συμβολίζει την έξοδο από το σκοτάδι και την εύρεση της λύτρωσης. Σαφή είναι λοιπόν τα νοήματα και οι παραλληλισμοί με όσα βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρονιά, όπως σαφής είναι και η επιθυμία του λαού μας για τη φυγή από το παλαιό και την αναζήτηση νέων ευκαιριών, για την αναβάπτιση υπό όρους φωτός.
Χρόνια Πολλά!

Kαι στη Φθιώτιδα «Σφάζονται» για μια θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια

Εικόνα
Μπορεί, επισήμως τουλάχιστον, οι εθνικές εκλογές να αργούν ακόμη, ωστόσο, οι διεργασίες καλά κρατούν στο γαλάζιο στερέωμα. Μάλιστα σε νομούς της επαρχίας όπου η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει την πλειοψηφία των βουλευτών, λόγω της πρωτιάς που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις οι υποψήφιοι βουλευτές ακονίζουν τα μαχαίρια για μια θέση στα ψηφοδέλτια.

Τη 2η εβδομάδα του χρόνου στα Κ. Βούρλα ο Σταϊκούρας

Εικόνα
Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την έδρα του Δήμου Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου στα Καμένα Βούρλα ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η 4η κατά σειρά επίσκεψη σε έδρα Δήμου του υπεύθυνου Οικονομικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα γινόταν αύριο Πέμπτη 5 Ιανουαρίου το μεσημέρι, ωστόσο με νέο δελτίο τύπου ενημερωθήκαμε ότι η συνάντηση αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συγκεκριμένες συναντήσεις σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα έχουν στόχο «τη συμμετοχή των Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων, στην προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων στο μέτρο του δυνατού, καθώς και την επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της περιοχής τους». fonografos.net

Πλήρωση θέσης Εκτελεστικού Γραμματέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Εικόνα
Από το Τμήμα Διοίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εκδόθηκε η προκήρυξη πλήρωσης μιας θέσης μετακλητού Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την προκήρυξη ο διορισμός και η απόλυσή του γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη και παύει να ασκεί τα καθήκοντά του όταν ο Περιφερειάρχης που τον προσέλαβε απολέσει την ιδιότητά του για οποιοδήποτε λόγο.
Αναλυτικά η προκήρυξη εδώ

Καταργούνται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές

Εικόνα
Του Σπύρου Δημητρέλη Το 2017 θα είναι βαρύ για εκατομμύρια φορολογουμένους όχι μόνο λόγω μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν, αλλά και λόγω μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν εντός του έτους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην προσπάθειά του να βρει μέτρα για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με τους "θεσμούς", το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί στην ανα-ζήτηση νέων φόρων. Και στην αναζήτηση αυτή ξύνει τον πάτο του βαρελιού, αφού και οι περισσότερες φοροαπαλλαγές έχουν ήδη καταργηθεί, ενώ και όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες φορολογούνται αδρά. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα, για κατάργηση οδεύουν: -Η έκπτωση φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών. Η έκπτωση δίνεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος έχει συνολική ιατρική δαπάνη η οποία ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματός του. -Η έκπτωση φόρου 1,5% που γίνεται …

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

Εικόνα
Ολη η ιστορία της αρχαίας Θήβας σε 1.000 τ.μ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε συνολικά δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία.
Στην έκθεση  παρουσιάζονται στοιχεία από τις πολλές επάλληλες φάσεις του πολιτισμού που ξεκινά από ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής και φτάνει έως την Υστερη αρχαιότητα.
Πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη Γραμμική Β γραφή, δεκάδες σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο, λαζουρίτη και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια μοναδικής ομορφιάς. Πρωτόγνωρα αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, πλήθος αφιερωμάτων απ…

Η προκήρυξη για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Εικόνα
«Ποδαρικό» με το Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία» προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την έκδοση της σχετικής προκήρυξης του μέτρου.
Σκοπός της προκήρυξης είναι η θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή, διαχείριση και πα-ρακολούθηση του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 20142020. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.
Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.
Υπομέτρα και δράσεις
Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης αφορούν στα ακόλου…

Οι Αρβανιτόβλαχοι στη Ρούμελη και ο πρώτος οικισμός της Ανθήλης

Εικόνα
ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ
Δ. ΟΙ AΡΒΑΝΙΤΟΒΛΑΧΟΙ
7. Οι Αρβανιτόβλαχοι στη Ρούμελη - Στερεά Ελλάδα

Στα 1840, ύστερα από ληστρικές επιθέσεις Τουρκαλβανών, αναφέρεται πως καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε ο μεγάλος οικισμός των Αρβανιτόβλαχων στο Μπιτσικόπουλο. Τότε το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειών που είχαν εγκατασταθεί εκεί από την εποχή του Αλή Πασά, έφυγε για περισσότερη ασφάλεια στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, όπου συνέχισαν τη νομαδοκτηνοτροφική ζωή, μετακινούμενοι ανάμεσα στα Άγραφα και άλλες ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας, αλλά και της Ηπείρου, στο τουρκικό τότε ακόμη έδαφος, και τις χαμηλές περιοχές της Ξηρόμερου-Ακαρνανίας μέχρι τις εκβολές του Αχελώου. Ο L. Heuzey αναφέρει πως στα 1856 αριθμούσαν συνολικά 800 οικογένειες, (περίπου 4.000 με 5.000 ψυχές) και σχημάτιζαν 12 μεγάλα χειμαδιά, που αριθμούσαν το καθένα από 50 έως 100 οικογένειες.[1]Σταδιακά, ανάμεσα στα 1865 με 1870, άρχισαν να δημιουργούν μονιμότερες εγκαταστάσεις στα χειμαδιά τους. Τα χωριά …

Αρχαία Λοκρίδα και Λοκροί – Μια Ιστορική Αναδρομή

Εικόνα
Η Λοκρίδα (Λοκρίς) είναι περιοχή της Στερεάς Ελλάδας η οποία στην αρχαιότητα χωριζόταν σε δύο περιοχές. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, στα δυτικά ήταν η Οζολία ή Εσπερία Λοκρίδα, που εκτεινόταν στους σημερινούς νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου. Στα ανατολικά βρισκόταν η Οπουντία Λοκρίδα, στη σημερινή περιοχή της επαρχίας Λοκρίδας του νομού Φθιώτιδας, απέναντι από την Εύβοια. Γεωγραφικά οι δύο λοκρικές επικράτειες χωρίζονταν από τη Φωκίδα και τη Δωρίδα.

Κάτοικοί της Λοκρίδας ήταν οι Λοκροί, αρχαίο ελληνικό φύλο. Η ονομασία προήλθε από τον Λοκρό που θεωρείται ο γενάρχης της Λοκρικής φυλής, και ήταν γιος του Φύσκου (Ηροδ. 2, 947), ή του Αμφικτίονος (Σχολ. Πινδ. 09, 96 C). Μερικά από τα ονόματα των πόλεων των Λοκρών, προέρχονται από μυθολογικά πρόσωπα που είχαν σχέση με τον Λοκρό (Οπούς, Κύνος, Φύσκος).

Οι δυτικοί Λοκροί ανήκαν στην ίδια εθνική και πολιτισμική ομάδα με τους ανατολικούς Λοκρούς. Σύμφωνα με τις ανασκαφικές μαρτυρίες, ο εποικι…