Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας

Ολη η ιστορία της αρχαίας Θήβας σε 1.000 τ.μ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε συνολικά δεκαοκτώ ενότητες, έντεκα από τις οποίες ακολουθούν χρονολογική σειρά από την παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και παρουσιάζεται διαχρονικά ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία.
Στην έκθεση  παρουσιάζονται στοιχεία από τις πολλές επάλληλες φάσεις του πολιτισμού που ξεκινά από ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής και φτάνει έως την Υστερη αρχαιότητα.
Πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη Γραμμική Β γραφή, δεκάδες σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο, λαζουρίτη και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια μοναδικής ομορφιάς. Πρωτόγνωρα αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, πλήθος αφιερωμάτων από τα μεγάλα ιερά του Απόλλωνα, των Καβείρων, των Θεσμοφόρων, επιτύμβιες στήλες. Πήλινα αριστουργήματα ειδωλοπλαστικής που υπήρξε η κατεξοχήν παραγωγή της αρχαίας βοιωτικής τέχνης είναι μερικά από όσα παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ ενότητες, μέσω των οποίων παρουσιάζονται ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στην περιοχή της Βοιωτίας
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δεκαοκτώ ενότητες, μέσω των οποίων παρουσιάζονται ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η κοινωνική εξέλιξη στην περιοχή της Βοιωτίας
Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.
Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και δεξίωση στην αυλή του μουσείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, ελεύθερη στο κοινό, με τίτλο «7 Γυναίκες τραγουδούν για το Μουσείο της Θήβας», με τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν και τη συμβολική φιλική συμμετοχή που θα έχουν οι τραγουδίστριες: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα.
Η νέα έκθεση αρχαιοτήτων είναι ανανεωμένη εκ βάθρων και έχει σύγχρονη εκθεσιακή φιλοσοφία, δυναμική και εκπαιδευτική λειτουργικότητα. Το νέο κτίριο βασισμένο σε μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχ. Σουβατζίδη άρχισε να χτίζεται το 2005 και παραδόθηκε το 2010. Πρόκειται για επέκταση η οποία χωροθετήθηκε σε συνέχεια του υπάρχοντος κτιρίου, υπεδιπλασιάζοντας την έκτασή του και διαμορφώθηκε με μικρότερους διασπασμένους όγκους γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο.
Τέσσερα επίπεδα
Η νέα κατασκευή ακολουθεί μάλιστα το έντονο ανάγλυφο της βόρειας κλιτύος του λόφου της Καδμείας και διαρθρώνεται σε τέσσερα επίπεδα στα οποία στεγάζονται, εκτός από τους νέους εκθεσιακούς χώρους (στο ανώτερο), συμπληρωματικές λειτουργίες καθώς και διοίκηση (στο επίπεδο του ισογείου).
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο ημιυπαίθριος χώρος ανάδειξης των ανασκαμμένων αρχαιοτήτων, που έχει ενταχθεί στην επίσκεψη του μουσείου και είναι μάλιστα ορατός από την έκθεση. Οι αρχαιότητες, αψιδωτά κτίρια της πρωτοελλαδικής εποχής, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών επέκτασης. Μπορεί να πήγε πίσω η λειτουργία του μουσείου, αφού τα σχέδια έπρεπε να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να προστατεύονται και αυτές, όμως προσθέτουν τώρα στο γνωστικό αντικείμενο του επισκέπτη. Το μουσείο διαθέτει επίσης σύγχρονα σχεδιαστήρια, εργαστήρια και αποθήκες, ενώ εκεί μεταφέρθηκε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)