Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣΑποτελεί την κεντρική και πιο παλαιά πλατεία της πόλης, που κατά την προεπαναστατική περίοδο και έως το 1852 ονομαζόταν πλατεία «Ωρολογίου». Από το 1852 και για δέκα χρόνια αποκαλούνταν πλατεία Όθωνος, ενώ από το 1862 το Δημοτικό Συμβούλιο τη μετονόμασε σε πλατεία Ελευθερίας. Προσωρινά το 1912 απέκτησε την ονομασία πλατεία Γεωργίου του Α’ (Δαβανέλλος, 1994: 203. Νάτσιος, Νάτσιου, 2003: 41).

Σε αυτή διαδραματίστηκαν μερικά από τα σπουδαιότερα γεγονότα της πόλης, όπως ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Τούρκους το 1833, με συμμετοχή 100 μόλις κατοίκων, η υποδοχή του Όθωνα το 1834, αλλά και η αναγγελία της κατάργησης της βασιλείας του Όθωνα και της αντιβασιλείας της Αμαλίας το 1862. Σε αυτή στρατοπέδευσαν τα ξένα στρατιωτικά σώματα κατά τη
διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στο σημείο ετούτο έλαβαν χώρα οι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς στις 19 Οκτωβρίου 1944. Στα μετέπειτα χρόνια αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης των κοινωνικά και οικονομικά ανώτερων στρωμάτων, των αρχόντων, των προυχόντων, των τσιφλικάδων και των μεγαλοαστών (Δαβανέλλος, 1994: 203, 205).

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
Περιήγηση στην πόλη του σήμερα με τα μνημεία του χθες (Διπλωματική Αντωνίου Δήμητρας)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)