Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΗ: Πάγωμα χρεών και 24 δόσεις για 1,2 εκατ. οφειλέτες


Το πάγωμα των χρεών για ένα χρόνο όσων της χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ, δηλαδή για τη μεγάλη μερίδα των οφειλετών που φτάνουν τα 1,23 εκατ. καταναλωτές, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Εφόσον μάλιστα από εδώ και πέρα οι πελάτες αυτοί πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, τότε θα παίρνουν και έκπτωση 10% στο ρεύμα.

Πρόκειται για μια από τις πολλές ρυθμίσεις του νέου προγράμματος διακανονισμού οφειλών που αποφάσισε σήμερα η ΔΕΗ, αντικαθιστώντας την ισχύουσα ρύθμιση της παροχής 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες αποπληρωμής σε 18,24, και 36 δόσεις, ανάλογα με το ύψος του χρέους του πελάτη, και αντανακλά την αγωνιώδη προσπάθεια της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τον μεγάλο βραχνά των ληξιπρόθεσμων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε πελάτες που είχαν μπει στη ρύθμιση των 36 δόσεων αλλά δεν εξυπηρέτησαν κάποιες δόσεις.




Ειδικότερα το νέο σύστημα προβλέπει τα εξής:

Για όσους χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ, η εταιρεία τους "παγώνει" για ένα χρόνο την οφειλή, δηλαδή αυτή παύει να τοκίζεται. Πρόκειται για την πλειοψηφία των οφειλετών, δηλαδή κοντά στο 1,2 εκατ. πελάτες. Εφόσον δε, ο πελάτης είναι συνεπής, εξοφλεί δηλαδή κανονικά τις δόσεις του, τότε θα έχει έκπτωση 10%.

Για όσους χρωστούν ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, θα μπορούν να διακανονίσουν το χρέος τους σε 24 δόσεις.

Για όσους χρωστούν από 1.000 ευρώ και πάνω, έχουν δύο δυνατότητες : Είτε να δώσουν προκαταβολή το 10% και να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 18 δόσεις. Είτε να πληρώσουν ως προκαταβολή το 20% και να διατηρήσουν την ευνοική σήμερα ρύθμιση των 36 δόσεων.

Τέλος, όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων, αλλά δεν εξόφλησαν δύο δόσεις- και επομένως την έχασαν για δύο μήνες- έχουν δικαίωμα να την αποκτήσουν ξανά. Προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν με την επόμενη πληρωμή, και τα ποσά των δόσεων που δεν εξυπηρέτησαν.

Στην αναζήτηση ρευστότητας

Σημειωτέον ότι στο τρέχον πρόγραμμα διακανονισμών έχουν ενταχθεί 580.000 πελάτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 1,15 δισ. ευρώ.

Ενα άλλο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι, αφορά την παροχή έκπτωσης 6% σε όσους πελάτες της ΔΕΗ προχωρήσουν σε προπληρωμή του λογαριασμού ρεύματος όλου του χρόνου, με βάση το ύψος της κατανάλωσης της προηγούμενης χρονιάς.

Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να τύχει θετικής υποδοχής από μεγάλους πελάτες όπως βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες με μεγάλες καταναλώσεις. Είχε τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, και είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί μιας σημαντική ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ ύψους 100 εκατ. ευρώ. Εφόσον πρόκειται για μεγάλες αλυσίδες, ένα ποσοστό έκπτωσης 6% αφορά δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τέλος, στο τραπέζι του σημερινού Δ.Σ. επρόκειτο να τεθεί σε συζήτηση και η εισήγηση για απολύσεις 200 προχωρημένης ηλικίας εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Πρόκειται για προσωπικό που επιλέγει για οικονομικούς λόγους την παραμονή στην εργασία, τάση κοινή σε αρκετές ΔΕΚΟ. Αποφάσεις ωστόσο δεν θα ληφθούν αφού βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης και της ΓΕΝΟΠ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)