Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη γενέτειρα του,τη Σκάρφεια Φθιώτιδας,η κηδεία του Τάκη Παληού, γνωστού ως «Παληοτάκη»

Εφυγε ο αγωνιστής «Παληοτάκης»

Ο Τάκης Παληός, γνωστός στους πολιτικούς κύκλους ως «Παληοτάκης», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και η κηδεία θα τελεστεί σήμερα το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στη Σκάρφεια Λοκρίδος, όπου έμενε τα τελευταία χρόνια.
Ηταν ενεργό μέλος των Λαμπράκηδων, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη και σπουδαίος αγωνιστής. Μέχρι τέλους, διατηρούσε μάλιστα ένα διαδικτυακό μπλογκ για τους «Λαμπράκηδες».
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1935. Προς το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών αποβλήθηκε από όλα τα Γυμνάσια του Νομού Φθιώτιδας, με το αιτιολογικό ότι έκανε κομμουνιστική προπαγάνδα στους συμμαθητές του.
Αναγκάστηκε, λοιπόν, να καταφύγει στο 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων, στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνονταν μαθητές που βαρύνονταν με πολιτικά και ποινικά αδικήματα.
Η κατηγορία του «κομμουνιστή» τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή, δημιουργώντας του πολλά προβλήματα. Εν τέλει, διέφυγε κρυφά στην Ιταλία, όπου και σπούδασε τελικά στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε ενεργά, εκπροσωπώντας τους Ελληνες φοιτητές του εξωτερικού στα συνέδρια της ΕΦΕΕ και αλλού.
Ως «Λαμπράκης» ανέλαβε ιδιαίτερος γραμματέας του Μίκη Θεοδωράκη, βουλευτή τότε της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Μάλιστα πήρε μέρος και στην 1η Μαραθώνια πορεία ειρήνης το 1963 μαζί με τον ίδιο τον Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου συνελήφθη (μαζί με άλλους 1.500 ειρηνιστές), με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ολοκληρώσει αυτή την πορεία μόνος του.

Τα χρόνια της χούντας

Εναν μήνα μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας, συνελήφθη για την αντιδικτατορική δράση του, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εκτοπίστηκε στις εξορίες της Γυάρου και της Λέρου, για όλη την επταετία.
Το 1974 επέστρεψε ως ιδρυτικό και δραστήριο στέλεχος του Κινήματος για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό (ΚΕΠ), πάλι μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ανδρέα Λεντάκη κ.ά.
Το 1980, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης (ΑΚΕ) και παρέμεινε γενικός γραμματέας της μέχρι το 1985.
Ως γενικός γραμματέας εκπροσώπησε την Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης, από τη Λιβύη του Καντάφι μέχρι τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας και υπήρξε ο οργανωτικός εγκέφαλος των μεγαλειωδών Μαραθώνιων πορειών ειρήνης της ΑΚΕ. Για τη δράση του, του απονεμήθηκαν τρία αναμνηστικά μετάλλια.
Το 2000 αποσύρθηκε τόσο από τον επαγγελματικό στίβο όσο και από κάθε άλλη κομματική δραστηριότητα. Επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ζούσε, τα τελευταία χρόνια, μαζί με την 97χρονη μητέρα του, και τους 6 τετράποδους συντρόφους του, στο μικρό κτήμα του (τη villa Sparilla, όπως την ονόμαζε), στη Σκάρφεια Λοκρίδας.
Από το 2007, που έφερε το αρχείο του στην Ελλάδα από τη Ρώμη, άρχισε να το επεξεργάζεται και να το διανέμει σιγά σιγά σε μη κερδοσκοπικές εταιρείες (όπως η ΕΜΙΑΝ), αλλά και στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της Λαμίας, όπως και στον ελληνόφωνο Δήμο της Κάτω Καλαβρίας της Ιταλίας, Bova Marina.

Συντροφικός πόνος

Τάκης Παληός
Η ομάδα του blog των «Λαμπράκηδων» έγραψε:
«Δυσκολευόμαστε να βρούμε λόγια που θα εξέφραζαν το μεγαλείο της ψυχής και της προσφοράς του. Ο πόνος μεγάλος, η απώλεια ανομολόγητη. Η κόρη του, που τόσο αγαπούσε, θα είναι εδώ με την οικογένειά της, για να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της, όπως ακούσαμε να τον αποκαλεί στον πόνο και στο κλάμα της. Δεν μπορούμε παρά να έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά γι’ αυτό το πρόσωπο στο οποίο αφιέρωσε όλη την απολογία της ζωής του, με όλα τα λάθη αυτής της πολυτάραχης και γεμάτης προσφορά ζωής».
◼ Ο γνωστός ποιητής και στιχουργός, Φώντας Λάδης, σύντροφος και φίλος του, επίσης «Λαμπράκης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Εφυγε άλλος ένας από τους πολλούς, τους διαλεχτούς, τους μοναδικούς της δεκαετίας του ’60, από αυτούς που έχτισαν τους ‘‘Λαμπράκηδες’’. Ηταν κομμάτι από τη ζωή μας και τις αναμνήσεις μας. Μέχρι την τελευταία στιγμή μάχιμος και πρωτοπόρος. Αντίο, Τάκη».
 https://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)