Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινό μέτωπο δράσης για την υγεία στη Φθιώτιδα

Μετά από πρωτοβουλία του Νομαρχιακού τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ του Ν. Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπιών των Δ.Σ, του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας, του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Στερεάς Ελλάδος, του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και στις Δημόσιες Υγειονομικές Υπηρεσίες του Ν. Φθιώτιδας και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Φθιώτιδος.

Στόχος να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο δράσης για την προβολή και την άμεση επίλυση των προβλημάτων στον πολύπαθο χώρο της Υγείας. Μετά από γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση διαπιστώθηκαν τα εξής:
Τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας είναι χρονίζοντα και γνωστά. Αυτό ισχύει για όλη την επικράτεια και δυστυχώς, ο νομός μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κοινωνία βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, λόγω των μειωμένων προσλήψεων , και της προβληματικής υλικοτεχνικής υποδομής. Την ίδια ώρα που τα Νοσοκομεία λαμβάνουν ως κρατική χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ λιγότερα, απαξιώνεται το Ε.Σ.Υ. Η Υγεία από δημόσιο αγαθό και Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, μετατρέπεται σταδιακά σε προνόμιο και πολυτέλεια για τους λίγους.
Η κρίση που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας με τις πολιτικές λιτότητας και τα επιβαλλόμενα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα που έχει προκαλέσει την πλήρη φτωχοποίηση και απαξίωση όλων των δομών που εξασφάλιζαν το ελάχιστο κοινωνικό κράτος.
Ενώ η υγειονομική κάλυψη στο Ν. Φθιώτιδας πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων δομών Υγείας (με την αναβάθμιση του Γ. Νοσοκομείου σε περιφερειακό και την αύξηση της χρηματοδότησης), δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται μεταφερόμενοι από τα Κέντρα Υγείας στο Γ. Νοσοκομείο για εξετάσεις ρουτίνας, απευθύνονται στο Γ. Νοσοκομείο ή τις δημόσιες δομές Π.Φ.Υ ενώ, δυστυχώς, δεν υπάρχει πάντα η δέουσα υγειονομική κάλυψη. Ως αποτέλεσμα αυτού κατευθύνονται, με κάθε κόστος, στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι όλων των δημόσιων δομών υγείας του νομού, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα: υπερεργασία, κόπωση, άσκηση αλλότριων και πολλαπλών καθηκόντων.
Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να μένει έξω από κάθε πολιτικό παιχνίδι και σκοπιμότητα. Ο εργαζόμενος αποδίδει στο κράτος ολοένα αυξανόμενες εισφορές και προσδοκά να του παρέχεται η κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη. Είναι επιτακτική ανάγκη ,η ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να επέλθει «αποσυμφόρηση» των δευτεροβάθμιων δομών, η χρήση σύγχρονων μεθόδων για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η ενίσχυση του Νοσοκομείου σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό.
Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Άλλωστε είμαστε πάροχοι και συγχρόνως χρήστες παροχών φροντίδας υγείας. Με την παρούσα πρωτοβουλία ευελπιστούμε, να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο δράσης όλων αυτών οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη (μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας) και συνεισφέροντας σε εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις, να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης και αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.   Θα πρέπει όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι των δημόσιων δομών υγείας, πολίτες και παραγωγικοί φορείς του Ν. Φθιώτιδας να «συμπλεύσουμε» για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη, δημόσια, ποιοτική, δωρεάν φροντίδα υγείας.
  • Οι Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ Ν. Φθιώτιδας: Ντούζγος Κων/νος
  • Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κ. Υγείας: Οικονόμου Ευάγγελος
  • Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Ν. Φθιώτιδος: Γκούρλιας Κων/νος
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Στερεάς Ελλάδος: Σκόνδρας Ευθύμιος                                                                                  
  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Φθιώτιδος: Κυριακάκης Βασίλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)