Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολυαρχερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Νικολάου

Σε χαρμόσυνο κλίμα και με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέσθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου ο πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου επί τη μνήμη του αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.
Ο Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιστορικό και λαμπροφορούντα τέως Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας του αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, βοηθού Επσικόπου του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Λαμία, τη συμμετοχή του όμορου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.
Παρέστησαν δε πολλοί ιερείς και διάκονοι από την Μητρόπολή μας, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας Γερόντισσα Θεολογία και η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού Γερόντισσα Ελισάβετ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και πλήθος πιστών από την πόλη.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τους αγίους Αρχιερείς, τους άρχοντες και τον φιλόχριστο λαό του Θεού και αφού εδόξασε το όνομα του Τριαδικού Θεού και του αγίου Νικολάου για την ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και πνευματικότητα της εορτής, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην πανήγυρη. Κλείνοντας παρεκάλεσε τον άγιο Αβύδου να απευθύνει τον μεστό θεολογικό του λόγο προς τους πιστούς.
Ο Θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος με αγιοπατερική γλαφυρότητα και θεολογική δεινότητα αναφέρθηκε στον βίο του αγίου Νικολάου και εξήρε τα διδάγματα, τα οποία εκπηγάζουν από την εορτή του αγίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
« Ο άγιος Νικόλαος αγαπητοί μου αδελφοί, έζησε σε δύσκολες για την Εκκλησία περιόδους και ανεδείχθη ένας μεγάλος άγιος και σοφός Ιεράρχης της Εκκλησίας μας. Δόθηκε ολοκληρωτικά στον Χριστό, ο οποίος είναι η οδός, η ζωή και η αλήθεια. Είναι σπουδαίο και σωτήριο κατόρθωμα να έχει κάποιος για πυξίδα του τον Χριστό, να βαδίζει στην οδό Του και να πιστεύει αταλάντευτα στις πνευματικές και ηθικές αξίες της αληθινής ζωής. Σήμερα οι άνθρωποι προσπαθούν να συνάξουν όλο και περισσότερα υλικά αγαθά στην ζωή τους. Ο άγιος Νικόλαος σκόρπησε και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς. Εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη δυστυχία, όπως και σήμερα και ο άγιος Νικόλαος έζησε ως άνθρωπος της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της συγκατάβασης, κοπιάζοντας για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του. Η σεβασμία μνήμη του αγίου μας δείχνει τον δρόμο της αληθινής ζωής.
Σήμερα εορτάζει ο Ποιμενάρχης σας ο πνευματικός σας πατέρας, αυτός που με σοφία, αρετή, αγάπη και φρόνηση επιτελεί ακοπίαστα επί 21 έτη ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό έργο. Πρωτίστως όμως επιτελεί πνευματικό έργο εργαζόμενος καθημερινά για να μας δείχνει τον δρόμο για την Βασιλεία του Θεού. Θεωρώ ότι η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου στον τόπο μας είναι μια ευλογία Θεού.
Εύχομαι Σεβασμιώτατε ο Κύριος δια πρεσβειών του προστάτου σας, τιμωμένου αγίου Νικολάου να σας χαρίζει έτη πολλά, υγιή και καλλίκαρπα για να συνεχίσετε να διακονείτε αυτό τον ευλογημένο και ηρωικό λαό».
Αμέσως μετά την απόλυση του Εσπερινού το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, παρέθεσε κέρασμα στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο τ προς τους αγίους Αρχιερείς, τον ιερό κλήρό και τον λαό, στο οποίο ο Ποιμενάρχης μας εδέχθη τις ευχές απάντων των παρευρισκομένων.
Κατά την διάρκεια του κεράσματος αφίχθη στο Ναό και το πνευματικό τέκνο του Σεβασμιωτάτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζα κ. Ιερώνυμός, ο οποίος προσήλθε στην πόλη μας για την εορτή του Σεβασμιωτάτου.
Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)