Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΔΑΦΝΟΥΝΤΑ"... Ας μην εφησυχάζουμε!!!


Το Ασκληπιείο του Δαφνούντα (στον Αγ. Κων/νο), είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι από τα «πρωιμότερα, καλύτερα διατηρημένα και πληρέστερα ανασκαμμένα Ασκληπιεία στον Ελλαδικό χώρο» (Φυλλάδιο ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων).
Γι’ αυτό, η κατά την περίοδο εκείνη προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Μ.Φ. Παπακωνσταντίνου φρόντισε, ώστε να εκπονηθούν άμεσα οι απαιτούμενες μελέτες για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του.
Παράλληλα, μερίμνησε για την προβολή του ευρήματος, μέσω δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Προβολή γνώρισε και από έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας, όπως η Καθημερινή της Κυριακής (φ. 21-08-2016) με πρωτοβουλία ενός πραγματικού φίλου του τόπου μας, του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Μ. Κατσίγερα.
Παρ’ όλα αυτά, το Ασκληπιείο παραμένει πάνω από μια δεκαετία ( παρ’ ότι καθ’ όλα ώριμο έργο) εγκιβωτισμένο, περιμένοντας χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Κι ενώ σ ’άλλα μέρη παρατηρείται ένα «εργοτάξιο πολιτισμού», αφού μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ εκατοντάδες μνημεία προστατεύονται και αναδεικνύονται, εμείς βλέπουμε τις ευκαιρίες να χάνονται.
Αν πραγματικά θέλουμε να μπούμε στο χάρτη των αρχαιολογικών προορισμών ( με όλα τα συνακόλουθα οφέλη) η ανάδειξη του Ασκληπιείου είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη γι αυτό.
Η προ μηνών ερώτηση στη Βουλή για το θέμα του Βουλευτή κ. Χ. Σταϊκούρα, ήταν μια καλή πρωτοβουλία αλλά χρειάζεται συνέχεια. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε άλλο χρόνο.
(Φωτογραφίες & αναδημοσίευση από την σελίδα του φίλου Στάθη Κοσματόπουλου).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)