Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προυσός Ευρυτανίας: τοπίο βγαλμένο από παραμύθι


Προυσός Ευρυτανίας: τοπίο βγαλμένο από παραμύθι
Πηγή: Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος (φωτογραφία αρχείου)
Ο Προυσός είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρυτανίας. Πρόκειται για παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ευρυτανίας.

Πηγαίνοντας προς τον Προυσό θα συναντήσετε τα γραφικά χωριουδάκια Κλαυσί, το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό καθώς και το Γαύρο.

Βγαλμένο σαν από παραμύθι το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας στέκει στον γκρεμό του Προυσού. Το τοπίο απόκοσμο.Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 829-842 μ.Χ και συνδέεται με την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στο ναό φυλάσσεται θαυματουργή εικόνα που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες πιστούς.

Σύμφωνα με την παράδοση τα αστέρια που βρίσκονται πάνω στην εικόνα τα αφιέρωσε στην Παναγία ο Καραϊσκάκης. Στο μοναστήρι λειτουργεί μουσείο με χειρόγραφους κώδικες, σπάνια βιβλία, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, δισκοπότηρα και ένα σπαθί του 1821.

Ανά τους αιώνες το μοναστήρι δέχτηκε πολλές επιθέσεις με τελευταία καταστροφή αυτή του 1944 από τους Γερμανούς.
10630291 copyEurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Μέσα στη μονή λειτουργεί το ιστορικό μουσείο της Μονής Προυσού με σημαντικά εκθέματα, όπως εικόνες από τον 15ο αιώνα, χειρόγραφοι κώδικες, τα άρματα του Καραΐσκάκη.

Ακριβώς απέναντι από το μοναστήρι πάνω σε λόφο βρίσκεται χτισμένο το ρολόι της Μονής. Κάτω από το ρολόι βρίσκεται το μουσείο των ελληνικών γραμμάτων της Ρούμελης, όπου λειτούργησε κρυφό σχολείο το 1821.

Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς


Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς βρίσκεται στην Καστανιά. Στο φαράγγι μπορείτε να συναντήσετε έναν καταρράκτη ύψους 10 μέτρων. Η διαδρομή καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά, που ήταν το καταφύγιο των κατοίκων κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και όχι μόνο.
10630291AEurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Διαμονή

Στο νομό Ευρυτανίας και στην πρωτεύουσά του, το Καρπενήσι, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αλλά και οι επιλογές διασκέδασης σε όλη την περιοχή είναι άφθονες. Εστιατόρια, ταβέρνες, μουσεια, δραστηριότητες στη φύση αλλά και πολλούς νερόμυλους. Εκεί μπορείτε να δείτε την παραδοσιακή διαδικασία αλέσματος σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)