Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΗΣ ΑΝΘΗΛΗΣ


Το Αρχοντικό Τσάλη  βρισκόταν στην οδό Μακροπούλου στη Λαμία και χτίστηκε το 1870 

Τα τσιφλίκια δημιουργήθηκαν από αρπα­γή ή εξαγορά αντί εξευτελιστικού τιμήματος από τους Τούρκους μπέηδες όταν ελευθε­ρώθηκε το Έθνος, ή από   παραχωρήσεις του κράτους προς τους οπλαρχηγούς της επανά­στασης του '21. Οι περισσότεροι τσιφλικάδες ήταν απ’ τη Ρουμανία ή την Ήπειρο. Οι τσιφλικάδες έπαιρναν το 1/3 της παραγωγής των χωραφιών και έμεναν σε σπίτια, ενώ οι κολλήγοι (καλλιεργητές) σε καλύβια κάτω από τραγι­κές συνθήκες διαβίωσης.Οιαπαλλοτριώσεις των τσιφλικιών έγιναν με το ν. 2052/1920.

ΑΝΘΗΛΗ.
Οι Τσαλαίοι ήταν από την Κορυτσά και ήρθαν στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αι. Ο Κ. Τσάλης αγόρασε από τον Τούρκο Μπέη την Ιμίρμπεη (Ανθήλη) αντί 30.000 γρόσια. Διάδοχός του ο Παπακώστας (από τη Δρέμισσα, γαμπρός από αδελφή) και μετά ο Αξελός. Οι κάτοικοι με δικηγόρο τον I. Τσιριμώκο ζήτησαν απ’ το Κράτος να τους παρα­χωρήσει τις προσχώσεις του Σπερχειού και την κέρδισαν την υπόθεση.

Οι Τσαλαίοι όμως που είχαν μεγάλη δύ­ναμη (στο σπίτι τους έμενε ο βασιλιάς Γεώρ­γιος ο Α’, όταν βρισκόταν στη Φθιώτιδα) ξαναπήραν τις προσχώσεις. Οι κολλήγοι αρμα­τωμένοι κατέλαβαν τα χωράφια στα Ποταμά­κια, Γουρνοκούμασα και Γελαδάρια. Οι τσι­φλικάδες πήγαν εναντίον τους μ’ ένα λόχο στρατού και έγιναν συλλήψεις. Οι κολλήγοι μετά εγκατέστησαν στα σπαρμένα χωράφια τις γυναίκες τους σαν τρόπο άμυνας. Πρώτοι κάτοικοι οι Ζαρδαίοι κι οι Διαμανταίοι.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.fteri-fthiotidos.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)