Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παλιές ιστορίες απο τη Μενδενίτσα


Στη μνήμη του Χρήστου ΜΑΛΙΣΙΟΒΑ

Ο ΜΑΛΙΣΙΟΒΑΣ
Ο Μακαρίτης ο Χρήστος ο ΜΑΛΙΣΙΟΒΑΣ διατηρούσε στην Μενδενίτσα Μπακάλικο. Μπακάλικο στο οποίο υπήρχαν τα πάντα από καρφίτσες μέχρι υφάσματα. Τίποτε δεν έλειπε. ΄Ολοι οι χωριανοί εκεί ψωνίζανε και με βερεσέ. Χαρακτηριστικό ποίημα που είχαν συντάξει τα πιτσιρίκια «Το Μαλισιόβα ρε παιδιά τον έχουμε πατέρα, γιατί μας δίνει βερεσέ πατάτες κάθε μέρα». «Χωριανοί πάρτε ότι θέλετε και με ξοφλάτε με αυγά, κοτόπουλα και με ότι προϊόντα παράγετε, σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια κ.λ.π.» «..Εγώ εδώ είμαι» έλεγε. ΄Έκανε και γύρα στο χωριό με τα μουλάρια φορτωμένα με εμπορεύματα. Χαριτολογώντας έλεγε «…ψωνίστε γυναίκες ετοιμασθείτε κι έρχομαι.»
Μια μέρα πήγε στο Μώλο, κωμόπολη ο Μώλος για να αγοράσει προμήθειες για το μαγαζί. Αγόρασε ότι ήθελε, τα είχε σημειωμένα στο μπλοκάκι τι θα έπαιρνε. Φόρτωσε τα εμπορεύματα στα Μουλάρια, δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη άλλα μεταφορικά μέσα. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί το ταβερνάκι τα κοπάνησε για τα καλά και ξεκίνησε για το χωριό. ΄Όταν βγήκε λίγο έξω από το Μώλο άρχισε να χιονίζει και ο μπάρμπα Χρήστος, ζαλισμένος όπως ήταν από το κρασί που είχε καταναλώσει έγειρε κάτω και αποκοιμήθηκε. Τα μουλάρια του μπάρμπα-Χρήστου δεν μετακινήθηκαν καθόλου, λες και ήταν εκπαιδευμένα, παρέμειναν κοντά στο μπάρμπα Χρήστο. Αργούσε να επιστρέψει στο χωριό. Τα παιδιά του ο Λουκάς, ο Παναγιώτης και η γυναίκα του άρχισαν να ανησυχούν. Είχαν μάθει τι ώρα είχε φύγει από το Μώλο. Έπρεπε να έχει επιστρέψει. Αρχίσαν να ανησυχούν. Κάλεσαν την Αστυνομία του Μώλου «το και το ο πατέρας μας έφυγε από το Μώλο νωρίς και δεν έχει επιστρέψει. Ανησυχούμε σοβαρά μήπως και έχει συμβεί κανένα κακό.»
Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι χωροφύλακες του Αστυνομικού Τμήματος του Μώλου. Μαζί τους και ο Αγροφύλακας και ξεκίνησαν να ανηφορίζουν για τη Μενδενίτσα προς αναζήτηση του μπάρμπα Χρήστου. Κάποια στιγμή αντίκρυσαν τα Μουλάρια και τον Μπάρμπα Χρήστο ξαπλωμένο στο χιόνι. Τους αντιλήφθηκε, χαράς Ευαγγέλια και μόλις αντίκρυσε τους χωροφύλακες αναφώνησε «ΖΗΤΩ Η ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ» και αμέσως μετά μόλις είδε και τον Αγροφύλακα «ΖΗΤΩ ΚΑΙ Η ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ».
 Konstantinos Samaras
ΒΟΔΟΝΙΤΣΑ  Σπουδή στην ιστορία και την λαογραφία της Μενδενίτσας.

 Η « ΣΥΛΛΟΓΗ » μου αφιερώνεται στη μνήμη αυτών που έφυγαν ως αιώνιο μνημόσυνο ΑΓΑΠΗΣ γι΄αυτά που μας έδωσαν, μας άφησαν, μνήμες αθάνατες γλυκές που δεν πρέπει να λησμονηθούν ΠΟΤΕ.
ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΓΑΠΗΣ στις επερχόμενες γενιές, ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ, για το χωριό μας, την ιστορική κυρά του Καλλιδρόμου, ΤΗΝ ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ ΜΑΣ.
«Ροδάμι του Μαλιακού και όστρακο του Καλλίδρομου, πέτρινο καταφύγιο, χωριό δικό μου»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)