Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιδότηση έως €17.500 για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών


Επιδότηση έως και 17.500 ευρώ μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εντάξουν τις κατοικίες τους στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας «Εξοικονομώ ΙΙ», καθώς προβλέπεται ότι θα επιδοτεί μέχρι το 70% της δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η πρόσκληση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προς τις τράπεζες εστάλη τις προηγούμενες ημέρες, με καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων την

25η Αυγούστου.

Το νέο πρόγραμμα θα προικοδοτηθεί με κονδύλια 292,2 εκατ. ευρώ ως δημόσια συμμετοχή και αναμένεται να προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αμέσως μετά τη διασφάλιση της συμμετοχής των τραπεζών στο σχήμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα παροχής χαμηλότοκων δανείων.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διευκολύνει χρηματοδοτικά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θέλουν να πραγματοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα και πολυκατοικίες.
Οι επιλέξιμες κατοικίες
Επιλέξιμη κατοικία για τις ανάγκες του προγράμματος, είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:
- Χρησιμοποιείται ως κατοικία.
- Φέρει οικοδομική άδεια.
- Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
- Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.
3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.
5.Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση τελικού αποδέκτη/ τελικού ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων). Επιπλέον, καλύπτεται από το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος:
α. το κόστος, που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.
β. η αμοιβή του συμβούλου έργου.

Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για κάθε αίτηση φτάνει στις 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό).
Ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος το βασικό ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 25% έως 60% ενώ μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο το 70% της δαπάνης, δηλαδή ο δικαιούχος να πάρει επιδότηση μέχρι 17.500 ευρώ για κάθε αίτηση 25.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό μπορεί να καλυφθεί είτε με χρήματα των δικαιούχων είτε με τραπεζικό δανεισμό.
Επιχορήγηση έχουν δικαίωμα να λάβουν όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 20.000 έως 45.000 ευρώ.
Τα δάνεια που θα παρέχονται στο πλαίσιο του νέου «Εξοικονομώ» θα προέρχονται τόσο από κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ όσο και από μόχλευση μέσω των τραπεζών με αναλογία 1:2. Το ΕΤΕΑΝ θα εισφέρει το 33,33% και η τράπεζα το 66,67%.
Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια και η επιδότηση των τόκων (100%) έχει καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας την 31η Ιανουαρίου 2023.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)