Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ:ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Θέατρο μίας από τις ενδοξότερες μάχες όλων των εποχών. Σύμβολο ηρωϊσμού ανά τους αιώνες


Βρίσκεστε στην Στερεά Ελλάδα. Αγναντεύετε την κοιλάδα που απλώνεται νωχελικά ως τη θάλασσα. Γαλήνη. Ο Σπερχειός και οι αιώνες έχουν εξομαλύνει το τοπίο. Το στενό των Θερμοπυλών δεν είναι πια στενό. Στρέφετε το βλέμμα σας προς τον Λεωνίδα, πάνοπλο και έτοιμο να επιτεθεί. Ριπές εικόνων κατακλύζουν τον νου. Ταξίδι στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Η κοιλάδα στενεύει ξανά με στίφη Περσών από τη μία και μια χούφτα Έλληνες από την άλλη. Ακούτε τις ιαχές, τον ήχο του μετάλλου και των κορμιών. Ανακαλύπτετε το μεγαλείο της ψυχής των ηρώων και την ιδέα του θανάτου για μια ιδέα: αυτή της ελευθερίας. Καταλαβαίνετε τη δύναμη και την ενέργεια ενός τόπου-σύμβολου της γενναιότητας και της αυτοθυσίας.

Αξίζει να δείτε στις Θερμοπύλες

Οι Θερμοπύλες ως αξία και τρόπος ζωής: ο λόγος στον ποιητή
Θερμοπύλες: "Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους..."
Ο διεθνούς φήμης Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης εμπνεύστηκε από την ιστορία των Θερμοπυλών στο ομώνυμο αριστουργηματικό ποίημα, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ήρωες της ζωής.  
Μάχη των Θερμοπυλών: τα πανανθρώπινα διδάγματα της ιστορίας
Η στρατηγική θέση, ανάμεσα στον Mαλιακό κόλπο και το όρος Kαλλίδρομο, το παράκτιο στην αρχαιότητα στενό των Θερμοπυλών (Πύλαι), έκανε την περιοχή θέατρο σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του, ήταν η μάχη του 480 π.X., μεταξύ Eλλήνων και Περσών. Οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα και οι 700 Θεσπιείς, προδομένοι από τον Εφιάλτη, σφάχτηκαν από τα στίφη των ανδρών του Ξέρξη, αφού πάλεψαν με ανείπωτο ηρωϊσμό.
Μνημείο στον αρχηγό των ηρώων
Φόρος τιμής στην μνήμη και την ιστορία. Ένα μνημείο, που αναπαριστά πάνοπλο τον Λεωνίδα και στήθηκε απέναντι από τον ιστορικό λόφο του Κολωνού στη δεκαετία του 1950. Τοποθετήθηκε στην κεντρική πύλη του περάσματος, όπου διαδραματίστηκε η τελική φάση της μάχης, όπως μαρτυρείται από τη συσσώρευση σιδερένιων και χάλκινων λογχών του 5ου αιώνα π.X. στους πρόποδες του υψώματος. Για πολλά χρόνια ήταν πάνω στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Με τη σύγχρονη χάραξη της εθνικής οδού θα πρέπει να βγείτε από την έξοδο των Θερμοπυλών ή των Καμένων Βούρλων, για να το θαυμάσετε.
Ιαματικά λουτρά στις Θερμοπύλες
Σύμφωνα με τη μυθολογία οι θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής δημιουργήθηκαν από τον Ήφαιστο, ύστερα από παράκληση της Aθηνάς, για να τις κάνει δώρο στον Ηρακλή. Οι Θερμοπύλες οργανώθηκαν ως υδροθεραπευτικό κέντρο το 1935 και το χωριό κοντά στην ομώνυμη αρχαία τοποθεσία έχει εξελιχθεί σε σημαντική λουτρόπολη της Στερεάς Ελλάδας. 
Καμένα Βούρλα: στάση αναψυχής στη λουτρόπολη
Για τους ταξιδιώτες παραμένει η ωραιότερη ανάπαυλα, αφού πίνουν τον καφέ τους πάνω στη θάλασσα, στη σκιά των δέντρων. Για τους παραθεριστές είναι ένα διαχρονικό θέρετρο διακοπών με ιαματικές πηγές, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα. Η ονομαστή λουτρόπολη, κτισμένη στις απολήξεις του όρους Κνημίς, περιβάλλεται από ωραίες παραλίες.

Εικόνες από τις Θερμοπύλες 

 Η Μάχη των Θερμοπυλών

 Το άγαλμα αφιερωμένο στη Μάχη των Θερμοπυλών 

 Ιαματικά λουτρά στις Θερμοπύλες

 Θέα από ψηλά στα Καμένα Βούρλα

 Στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα 

 Μπάνιο σε θερμές πηγές στην περιοχή των Καμένων Βούρλων

 Ο Άγιος Κωνσταντίνος, κοντά στα Καμένα Βούρλα

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί των Θερμοπυλών

Λουτρά Μύλος Κονιαβίτη και Πηγή Αφροδίτης
Έξι δεξαμενές με ιαματικό νερό προσφέρουν δωρεάν μια μοναδική ευκαιρία για αναζωογόνηση και ανάκτηση δυνάμεων στους ταξιδιώτες.
Άγιος Κωνσταντίνος: θαλάσσια πύλη προς τις Σποράδες
Ο παράλιος οικισμός κοντά στα Καμένα Βούρλα είναι η αφετηρία όσων ταξιδεύουν προς τη Σκιάθο, την Αλόννησο, τη Σκόπελο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Αξίζει να κάνετε βουτιά στα πρασινογάλαζα νερά του. 
Το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Σε απόσταση 4χλμ. πάνω από τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, στην αγκαλιά της Κνημίδος, βρίσκεται το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Νιώστε κατάνυξη και αγναντεύστε από το μπαλκόνι της Μονής την εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)