Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φόρος διαμονής στα καταλύματα!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Φόρος διαμονής στα καταλύματα!
Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η Πανλαρισαϊκή Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων προς τους βουλευτές του Νομού Λάρισας για το φόρο διαμονής στα καταλύματα.
Αναλυτικά η επιστολή.
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ
ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ
«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Μετά την ανάρτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης στον ιστότοπο της Βουλής, πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα, Δευτέρα, 15 Μαΐου, οι διατάξεις του θα εισαχθούν προς συζήτηση στις 4 Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ώστε μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαΐου, να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Με ιδιαίτερη έκπληξη και χωρίς να μας ενημερώσει κανείς, ούτε εμάς, ούτε τα 30.000 μέλη που εκπροσωπούμε, εισήχθησαν διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο, οι οποίες πλήττουν χωρίς πειστικό λόγο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα μας.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, σύμφωνα με την παράγραφο 1 άρθρου 53 ν. 4389/2016, επιβλήθηκε φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας ως εξής:
α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) ενός – δύο αστέρων 0,50 €, τριών αστέρων 1,50 €, τεσσάρων αστέρων 3,00 €, πέντε αστέρων: 4,00 € και
β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα ενός – δύο κλειδιών 0,25 €, τριών κλειδιών 0,50 € και τεσσάρων κλειδιών 1,00 €.
Σύμφωνα λοιπόν, με το άρθρο 72 του πολυνομοσχεδίου, όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα εξισώνονται και θα καταβάλλουν πλέον ενιαίο φόρο 0,50 €, δηλαδή στην ουσία μας εξισώνει με τα ξενοδοχεία μέχρι 2 αστέρων.  Η διάταξη είναι απαράδεκτη, καθώς εξομοιώνει ανόμοια πράγματα.  Κατά λογική ακολουθία, πρέπει ή να μετατραπούν και τα αντίστοιχα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα σε ξενοδοχεία 1 – 2 αστέρων (καθώς έχουν πλέον την ίδια φορολογική μεταχείριση για το τέλος διαμονής, οπότε πρέπει να έχουν και τα ίδια προνόμια) ή να μειωθεί το ποσό που καταβάλλουμε εμείς για τον συγκεκριμένο φόρο στα 0,25 € την ημέρα για κάθε διανυκτέρευση.
Δεύτερον, μέχρι τώρα, με το ισχύον άρθρο 111 του ν. 4446/2016, στην βραχυχρόνια τουριστική αστική μίσθωση ακινήτων, δηλαδή όχι από νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις όπως οι δικές μας αλλά από τον καθένα, δεν συμπεριλαμβάνονταν τα δωμάτια μέσα στις ιδιοκτησίες, αποκλείονταν τα νομικά πρόσωπα, απαγορευόταν γενικώς η καταχώριση στο ειδικό μητρώο περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ιδιοκτήτη, περιοριζόταν η μίσθωση το πολύ στις 90 ημέρες, ώστε να μην γίνεται κατ’ επάγγελμα (και στις 60 ημέρες στα μικρά νησιά), ενώ το εισόδημα από αυτήν την «δραστηριότητα» δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά τις 12.000 €.
Πλέον, με το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου, όλα αυτά καταργούνται.  Επιτρέπεται δηλαδή στα νομικά πρόσωπα να συμμετέχουν, επεκτείνονται οι διατάξεις περί αντιπροσώπευσης του ιδιοκτήτη και καταργούνται όλοι οι άλλοι ποσοτικοί και ποιοτικοί περιορισμοί.  Το μόνο που γενικά και αόριστα προβλέπεται είναι η δυνατότητα των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού να εκδώσουν Κοινή Υπουργική
Απόφαση (ΚΥΑ), όπου μπορεί να καθοριστούν ειδικές περιοχές που θα ισχύουν οι περιορισμοί των 2 ακινήτων, των 90 και 60 ημερών και του ανώτατου εισοδήματος των 12.000 €, ενώ με τον ισχύοντα νόμο όλα αυτά ισχύουν αυτόματα, περιορίζοντας την «επαγγελματική» δραστηριότητα απλών πολιτών στον χώρο μας και προστατεύοντας τον κλάδο μας και την παραθεριστική κατοικία.
Με τις τροποποιήσεις του πολυνομοσχεδίου, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων γιατρούς, δικηγόρους, αυτοκινητιστές, γεωργούς, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους κλπ. κλπ., οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν τα ακίνητά τους, ώστε, εκτός από και το δικό τους επάγγελμα, να μπορούν να ασκήσουν -εν μία νυκτί- και το δικό μας και μάλιστα με πολύ ευνοϊκότερη φορολογία (της αστικής μίσθωσης που ξεκινάει από 15%), ενώ εμείς φορολογούμαστε ως επιχειρήσεις με 29%, πληρώνουμε το 100% του φόρου μας προκαταβολικά, ασφαλιστικές εισφορές συνδεδεμένες με το εισόδημα, τέλη επιτηδεύματος, φόρο διαμονής κλπ. κλπ.
Εκτός αυτού, κανείς δεν σκέφτεται τον άτυχο τουρίστα που θα καταφύγει στις δήθεν «υπηρεσίες» των απλών ιδιοκτητών και φυσικά τον αρνητικό αντίκτυπο που αυτό θα έχει στον ελληνικό τουρισμό, τόσο από τους επισκέπτες που θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, όσο και από την μόνιμη αρνητική φήμη που θα μας συνοδεύει.
Η Συνομοσπονδία μας, εκπροσωπώντας διαχρονικά τα συμφέροντα 30.000 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρηματιών, επιμένει ότι είναι εγκληματικό, στο όνομα μίας στρεβλής «απελευθέρωσης», να παρέχεται η εξουσία και η δυνατότητα σε ανθρώπους τουριστικά απαίδευτους να παριστάνουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Άλλο ιδιοκτήτης ακινήτου και άλλο επαγγελματίας του χώρου.  Παραμένει πάγια θέση μας ότι, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, έναν ευαίσθητο τομέα της εθνικής οικονομίας, πρέπει να πιστοποιούνται και να ελέγχονται, πριν το διαδίκτυο πλημμυρίσει με αρνητικές «ταξιδιωτικές οδηγίες» για την χώρα γενικά.  Επιβάλλεται επίσης οι επίδοξοι «επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες» να κάνουν έναρξη στην εφορία, έστω και απλουστευμένη.  Η ενασχόληση με την τουριστική διαμονή δεν μπορεί να είναι πλαίσιο «αρπαχτής», τουναντίον θα πρέπει πάντοτε να υπόκειται σε όρους και ποιοτικές προϋποθέσεις, οι οποίες τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι 21.000 από τους συνολικά 30.000 επαγγελματίες του κλάδου μας έχουν έως 5 δωμάτια, θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας θα καταθέσει τις άδειες λειτουργίας της, προκειμένου να ενταχθεί στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης.  Κατά συνέπεια, το κράτος μπορεί μεν να βρει μερικούς από τους φόρους των όψιμων «επιχειρηματιών» του τουρισμού αλλά θα χάσει τους δικούς μας από την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τα λουκέτα που θα την ακολουθήσουν, προκειμένου οι μικρότεροι από εμάς να μπουν στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του δήθεν διαμοιρασμού».
Και τότε, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του…»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)