Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναδρομικό "ψαλίδι" 60% σε συντάξεις ΟΓΑ


Αναδρομικό "ψαλίδι" στις συντάξεις όσων εμφανίζουν για πρώτη φορά αγροτικό εισόδημα από 1ης Ιανουαρίου 2017 κρύβει η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερίατου Τύπου" η εγκύκλιος σχετίζεται με την εφαρμογή του άρθρου 20 του νόμου 4387/2016 και συγκεκριμένα με την απασχόληση συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ που συνεχίζουν να αποκτούν αγροτικά εισοδήματα το τρέχον έτος.

Η εγκύκλιος δίνει μια μικρή περίοδο χάριτος σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, καθώς παρέχει την δυνατότητα στους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από φέτος μέχρι και το 2024 να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να δεχτούν τον "κόφτη" του 60% που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις όσων εργάζονται ακόμα.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όσους συνταξιούχους δεν εμφάνιζαν αγροτικό εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια και θα εμφανίσουν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2017. Και αυτό διότι οι συνταξιούχοι αυτοί, εφόσον η ιδιότητά τους είναι ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ, θα υποστούν βαθύ κούρεμα 60% στις συντάξεις τους , ενώ οι πιθανότητες για αναδρομικό ψαλίδι από τον Ιανουάριο του 2017 είναι πλέον μεγάλες.Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η πολιτική ηγεσία ετοιμάζει νέα εγκύκλιο, η οποία θα ρυθμίζει το τοπίο. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας να λύσει αποσπασματικά το θέμα, δημιουργεί ασφαλισμένους τεσσάρων ταχυτήτων, που για το ίδιο ζήτημα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Και αυτό γιατί η εγκύκλιος κάνει τον διαχωρισμό στις εξής κατηγορίες:

Συνταξιούχος του ΟΓΑ που αποκτούσε αγροτικό εισόδημα μπορεί να συνεχίσει να αποκτά χωρίς να κινδυνεύει με μείωση της σύνταξής του.
Αυτό δεν ισχύει για όσους συνταξιούχους δεν εμφάνιζαν αγροτικό εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια και θα εμφανίσουν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2017. Αυτοί θα υποστούν μείωση στη σύνταξη σε ποσοστό 60% εφόσον η ιδιότητά τους είναι ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ.
Όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2017 και μετά τον ΟΓΑ θα μπορούν να συνεχίσουν να δηλώνουν αγροτικό εισόδημα έως και 31/12/2024 χωρίς να επηρεάζεται η σύνταξή τους.
Όσοι όμως συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2017 από άλλο ταμείο (Δημόσιο. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) θα πρέπει να σταματήσουν την αγροτική τους δραστηριότητα προκειμένου να μη μειωθεί η σύνταξή τους. 
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)