Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

To 7ο Φεστιβαλ Ελαιολαδου και Ελιας ανοιξε τις πυλες του

Την Ελλάδα της ελιάς και του «πράσινου χρυσού» ανακαλύπτουν όσοι επισκεφθούν το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Για την ελιά ως σημείο αναφοράς στην οικονομική ανάπτυξη «που δίνει την δυνατότητα στην ύπαιθρο να αναδείξει το συγκριτικό της πλεονέκτημα», έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
 
Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες, ο υπουργός επεσήμανε πως «δεν θα χαθεί ούτε ένα στρέμμα, ούτε ένα δέντρο ελιάς από αυτήν την διαδικασία. Ούτε ένα δικαίωμα δεν θα χαθεί από τον αγροτικό χώρο», ενώ ανακοίνωσε και ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν δράσεις και θα ληφθούν μέτρα για τους ελαιοκομικούς φορείς από την παραγωγή μέχρι και την προώθηση. «Θα ανοίξουμε τον δρόμο για την ελιά Καλαμάτας στην παγκόσμια αγορά» δήλωσε ο κ. Αποστόλου. Επισκεπτόμενος δε, τα περίπτερα, μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία της ελιάς: «Ζητούμενο είναι να καταστεί ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά» σημείωσε. 
 
Για το αρχαιότατο φυτό, την ελιά, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. «Δεν είναι εύκολο να φύγεις από τα μνημόνια χωρίς επενδύσεις και παραγωγική διαδικασία» τόνισε. Για ανάγκη εξωστρέφειας του ελληνικού ελαιολάδου μίλησε κι ο βουλευτής Λακωνίας και συντονιστής ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, έκανε λόγο για «παραγωγική επανάσταση»: «Πρέπει οι παραγωγοί μας να συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα» σημείωσε και έκανε λόγο για «τέλος της εποχής του τενεκέ. Πρεπει το λάδι να έχει brand με όρους της αγοράς». 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είμαστε περήφανοι ως τιμώμενη Περιφέρεια, που συμμετέχουμε στην φετινή έκθεση με δυναμικούς εξωστρεφείς παραγωγούς που επιμένουν με καινότομα προιόντα». Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για το τρίπτυχο «αγροδιατροφή, πολιτισμός, τουρισμός, που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο της κρίσης». Για φεστιβάλ-θεσμό για τον θησαυρό της ελληνικής γης, έκανε λόγο ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μόραλης. Κι ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μανούσος Μανουσάκης, τόνισε ότι «η καρδιά της Ελλάδας βρίσκεται εδώ κι εκπροσωπείται από καθημερινούς ανθρώπους που πατάνε την γη τους».

«Αιχμή του δόρατος είναι τα ελληνικά προϊόντα που θα πρέπει να προτιμώνται από τους καταναλωτές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανουσάκης.

Οι επισκέπτες από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, μοναδικά στον κόσμο ελληνικά λαδοτύρια, αλλά και να γνωρίσουν σπάνια ελαιόλαδα με σοκολάτα, λεμόνι, πορτοκάλι, σαφράν και τρούφα, όπως και το ελαιόλαδο–φάρμακο για την καρδιά, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν ελαιόλαδο και ελιές από περισσότερους από 100 παραγωγούς, από όλες τις περιοχές της χώρας που παράγουν αγνό, ποιοτικό ελαιόλαδο και εξαιρετικής ποιότητας ελιές από την Κρήτη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Χαλκιδική, Ηλεία, Φθιώτιδα, Αχαΐα, Φωκίδα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, στον χώρο του φεστιβάλ, σαράντα ταλαντούχοι σεφ ετοιμάζουν για όλους έναν τόνο φαγητού με βάση το λάδι, καθώς και συνταγές βασισμένες στην ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου, όπως πιτιά Νισύρου, μαραθοτηγανίτες Σερίφου, αρντιστά Αστυπάλαιας, μιρμιζέλι Καλύμνου, μπουρμπουρέλια Κεφαλονιάς, πουλέντα Ιθάκης, ντάκο κρητικό, παριανή μακαρονάδα, ξεροτήγανα Λέρου, τηνιακή πατατού, κατημέρια ανεβατά Σάμου, φακόρυζο Χάλκης κ.α.
 
Στο μεταξύ, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να δούνε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής λαδιού σε αληθινό ελαιοτριβείο. Την πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων να δημιουργήσει μια πλατφόρμα, η οποία θα δίνει την δυνατότητα σε όλους τους μικρότερους Έλληνες παραγωγούς να παρουσιάσουν την δουλειά και τα προϊόντα τους, σχολίασαν πολλοί παραγωγοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Μάνος, παραγωγός από την Φθιώτιδα, «είναι ευκαιρία για εμάς τους μικρούς παραγωγούς να έχουμε ένα βήμα, να μιλήσουμε για την δουλειά μας και να εκφράσουμε όσα θέλουμε». Και ο Πέτρος Κολυβάς, παραγωγός από την Λέσβο, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή κίνηση που χρειαζόταν να γίνει εδώ και καιρό», ενώ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Αναστάσιος Τζίμης δήλωσε πως «περιμένουμε την πλατφόρμα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για να προβάλουμε τους παραγωγούς του τόπου μας, που παράγουν πολλά και καινοτόμα προϊόντα κι ιδιαίτερα εξαιρετικό ελαιόλαδο».

Το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η φετινή τιμώμενη Περιφέρεια, είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 


(ΑΠΕ) -lamiakos-typos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)