Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το microchip που όλα τα κατοικίδια πρέπει να έχουν ?

Με την αποκτηση του κατοικιδιου σας υποχρεωτικα και με τον νομο πλεον πρεπει να τοποθετησετε ενα τσιπακι στο κατοικιδιο σας στην γατα ή το σκυλο σας ..Ακομα και αν υιοθετησετε ενα σκυλακι απο καποια φιλοζωικη δινεται τσιπαρισμενο ..τι ειναι ομως αυτο το τσιπακι?
Ουσιαστικα ειναι η ηλεκτρονικη ταυτοτητα  του ζωου σας ...Η τοποθετηση του τσιπ ειναι μια πραξη φροντιδας ..υπευθυνοτητας και προστασιας του ζωου σας.
Ειναι πια υποχρεωτικη η τοποθετηση της οχι μονο στην Ελλαδα αλλα και σε ολη την Ευρωπη.
Η τοποθετηση της γινεται αποκλειστικα και μονο απο τον κτηνιατρο σας ο οποιος με ενεση το εμφυτευει ανωδυνα στο ζωο σας  υποδόρια (κατω απο το δερμα) στη δεξιά πλευρά του λαιµού κοντά στον ώµο του κατοικίδιού σας..
Ειναι σαν ενα μικρο κοκκο ρυζιου αυτη η καψουλα και ο χρονος που περνει για την τοποθετηση της ειναι μερικα δευτερολεπτα .
Δεν προκαλεί περισσότερη δυσφορία στο ζωάκι σας από ότι ένα συνηθισµένο εµβόλιο δεν χρηαζεται αναισθησια  και δεν έχει καµία αρνητική επίπτωση στην υγεία του. Το τσιπ, αφού εµφυτευτεί, µπορεί να αφαιρεθεί µόνο µε χειρουργική επέµβαση και ο χρόνος ζωής του είναι ο ίδιος µε αυτόν του κατοικίδιού σας.
Κάθε µικροτσιπ έχει τον δικό του µοναδικό 15ψηφιο αριθµό.Δεν μπορει να παραποιηθει.
Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης το οποίο περιέχει την περιγραφή του κατοικίδιού σας, τα προσωπικά στοιχεία σας και τον αριθµό του τσιπ.
Ένα αντίγραφο στέλνεται επίσης, στον Πανελλήνιο ΚτηνιατρικόΣύλλογο. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να απευθύνονται στον κτηνίατρό τους και να τον ενηµερώνουν για κάθε αλλαγή των παραπάνω στοιχείων.Μετά την εµφύτευση, το τσιπ ανιχνεύεται και διαβάζεται από µια ειδική ηλεκτρονική συσκευή (scanner).
Οι τιµές µπορεί να ποικίλλουν όµως, η µέση τιµή είναι περίπου 40-45 Ευρώ.
Όλα τα κατοικίδια που ταξιδεύουν σε χώρες της Ε.Ε. απαιτείται να φέρουν µικροτσιπ και να είναι πλήρως εµβολιασµένα, σύµφωνα µε το ατοµικό πρόγραµµα εµβολιασµού τους.Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε χώρα εκτός της Ε.Ε. μιληστε με τον κτηνιατρο σας .
Ο Π.Κ.Σ ειναι ο αρμοδιος για τα θεματα της ηλεκτρονικης ταυτοτητας .Μαζι με το τσιπακι ο γιατρος σας θα σας δωσει και ενα ταμπελακι -κονκαρδα η οποια τοποθετειτε στο περιλαιμιο του σκυλου .Το ταμπελακι αυτο γραφει τα εξης >το τηλεφωνο αυτο ειναι του Π.Κ.Σ (Πανελληνιος κτηνιατρικος συλλογος)
Η καταχώρηση των στοιχειων γίνεται μέσα σε 15-20 μέρες.Καλο θα ειναι και εσεις να επιβεβαιωσετε οτι εχει καταχωρηθει μετα απο αυτες τις μερες με ενα τηλεφωνο στον Π.Κ.Σ
Αν δεν έχετε βάλει τσιπ (ηλεκτρονική ταυτότητα) στον σκύλο σας, παραβιάζετε το Νόµο και µπορεί να σας επιβληθεί πρόστιµο µε φυλάκιση µέχρι πέντε µήνες ή µε χρηµατική ποινή από τριακόσια µέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ ή και µε τις δύο ποινές. Ο Νόµος 3170/2003, άρθρο2, παρ.2 επιβάλλει στους ιδιοκτήτες σκύλων την ηλεκτρονική σήµανση αυτών.
Φυσικα αν χασετε τον σκυλο σας  πρωτα πρεπει να ενημερωσετε τον Π.Κ.Σ τους και κτηνιατρους της περιοχης σας..Επιπλεον μπορειτε να κολλησετε αφισακια στην περιοχη σας με φωτογραφια του σκυλου σας και να βαλετε αγγελιες στις τοπικες εφημεριδες .Αν καποιος το βρει το σκυλακι σας και το παει στο γιατρο μεσω του microchip θα δουνε τα στοιχεια σας και το σκυλακι σας θα επιστρεψει και παλι κοντα σας !
 Τοποθετείται στην δεξιά πλευρά κοντά στο λαιμό
.
 το τσιπακι είναι τόσο μικρο όσο ένας κόκκος ρυζιού
 που χρησιμοποιεί ο κτηνίατρος για να δει αν έχει ένα κατοικίδιο τσιπακι
 H τοποθέτηση του chip είναι πολύ απλά.. σαν ένα εμβόλιο !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)