Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για πεζοπορία και σπα στα Καμένα Βούρλα και στο όρος Κνημίδα


Tα Καμένα Βούρλα εχουν καταξιωθεί κυρίως σαν ιαματικός προορισμός, καθώς διαθέτουν οργανωμένα λουτρά, καλές παραλίες, άρτια υποδομή και τις εξυπηρετήσεις ενός σύγχρονου καλοκαιρινού θέρετρου. Παρ’ όλα αυτά τα Καμένα Βούρλα διαθέτουν, επίσης, πανέμορφη ορεινή φύση, άγνωστη στους περισσότερους θερινούς επισκέπτες.
Ερχόμενοι εδώ αυτήν την εποχή, αξίζει ν’ ανηφορίσετε τον στενό ασφάλτινο δρόμο ως τη μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που δεσπόζει πάνω από τη γαλάζια επιφάνεια του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Η θέα είναι πανοραμική αφού ποζάρουν σαν σε αεροφωτογραφία η πόλη των Καμένων Βούρλων, το σύνολο του Βόρειου Ευβοϊκού και οι αντικρινές ακτές της Εύβοιας.



Μετά το μοναστήρι ο δρόμος κατευθύνεται προς το απόμερο ορεινό χωριό Καρυά, που ακουμπά στις νότιες παρυφές του όρους Κνημίδα και απέχει μόλις 13 χλμ. από τα Καμένα Βούρλα. Στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού Κνημίδα που ορθώνεται σχεδόν κάθετα πάνω από την εθνική οδό και τα τελευταία σπίτια της λουτρόπολης, έχουν χαραχτεί εξαιρετικά πεζοπορικά μονοπάτια που περνούν μέσα από φαράγγια, καταρράκτες και πανέμορφες δασικές τοποθεσίες. Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια καθαρισμού, διάνοιξης και σήμανσης των παλιών μονοπατιών. Πληροφορίες θα σας δώσει ο Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου. Ενδεικτικά, μια σχετικά εύκολη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την τοποθεσία Βρωμολίμνη, περνά πάνω από το τούνελ της εθνικής οδού και συνεχίζει με γερή ανηφόρα ακολουθώντας τον δασικό δρόμο προς Προφήτη Ηλία - Βαθιά Λάκκα. Τελική κατάληξη είναι το χωριό Καρυά όπου θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο.
Για πιο δυνατές συγκινήσεις θα κάνετε canyoning στο Μέγα Ρέμα, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων που διαθέτουν έμπειρο προσωπικό.
Η ομορφότερη ίσως ποδηλατική διαδρομή, κατάλληλη μάλιστα και για οικογένειες, ξεκινά από τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ του ΕΟΤ και κινείται παράλληλα με την παραλία του Καινούργιου. Στη συνέχεια διασχίζει ένα ποταμάκι και κατευθύνεται προς την παραλία του οικισμού του Αγίου Σεραφείμ. Οπου κουραστείτε γυρνάτε πίσω από τον ίδιο δρόμο. Αν επιλέξετε όμως να συνεχίσετε, αξίζει τον κόπο να πάτε προς Σκάρφεια και ακρωτήριο Χιλιομίλι. Η πορεία στο σύνολό της είναι εύκολη λόγω ομαλού εδάφους με μηδενικές κλίσεις. Στην επιστροφή, οι πιο τολμηροί, μη διστάσετε να δοκιμάσετε μια αναζωογονητική βουτιά στα οργανωμένα υπαίθρια ιαματικά λουτρά «Κονιαβίτη», «Καλλυντικά» και «Αφροδίτη», που βρίσκονται στον δρόμο για Θερμοπύλες, ελάχιστα έξω από τον οικισμό των Καμένων Βούρλων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)