Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το νησάκι Στρογγυλή στα Καμένα Βούρλα, με τον ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό!


Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως Καμένων Βούρλων στο ακατοίκητο νησί “Στρογγυλή υπάρχουν τα ερείπια του ησυχαστηρίου του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου πού έζησε τον 11ο αιώνα και ετάφη εντός του Ιερού Ναού.
_MG_0123
φωτογραφία: Αρης Μαρτάκος/ARoTro Adv
fonografos.net
Στο κτιριακό συγκρότημα διακρίνονται σήμερα ο Ναός της Παναγίας, ο τάφος του Οσίου Γρηγορίου, τα κελιά, η είσοδος, τα πελώρια τείχη και αλλά προσκτίσματα. Γύρω από τα ερείπια του ησυχαστηρίου υπάρχει πλήθος θραυσμάτων κεράμων, ογκόλιθοι και πολλοί πωρόλιθοι από τα κτίρια του ησυχαστηρίου. Το μνημείο χρήζει ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος.
Η Στρογγυλή, το ευλογημένο αυτό Νησάκι με τον ανεκτίμητο πνευματικό Θησαυρό που εμπεριέχει εξακολουθούσε για αιώνες και εξακολουθεί και σήμερα να είναι πηγή θείας ενισχύσεως. Στο βόρειο άκρο του ερειπωμένου ναού της Παναγίας έχει ανεγερθεί Ναϊσκος, προσκυνητάρι από τον τότε ευσεβή φαροεπιστάτη Κυριάκο Μήγκλη και συντηρήθηκε από την οικογένεια του γιου του , Δημητρίου Μήγκλη και συνεχίζεται να συντηρείται και σήμερα από τους ψαράδες. Ο Ναϊσκος όμως αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μήγκλης βρήκε στα ερείπια του παλαιού Ναού δύο εικόνες του Άγίου Νικολάου και της Αγίας Μαύρας, και θεώρησε ότι ο παλαιός Ναός θα ήταν προς τιμήν του Άγίου Νικολάου καθιερωμένος. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου κτίστηκε, σύμφωνα με μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη πάνω από την είσοδο, το 1936. Ο Φάρος της Στρογγυλής κατασκευάστηκε από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και τοποθετήθηκε το 1870 στο Νησί , το ύψος του πύργου είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 41 μέτρα.
kamena_vourla_fonografos_2015 (5)
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950-60 βρίσκουμε στα Λιχαδονήσια να διαμένουν ψαράδες σε πέτρινες κατοικίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα ερειπωμένες και εγκαταλελειμμένες οι οποίες βρίσκονται μέσα στο κανάλι.. Στα Λιχαδονήσια υπάρχει σήμερα και λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες ένα αναψυκτήριο όπου μπορεί κάποιος να πάει να κάνει το μπάνιο του και να βρει κάτι για φαγητό. Οι ψαράδες έχουν δει ότι υπάρχουν στα Λιχαδονήσια ένα ζευγάρι Φώκιες , θα μπορούσε να εμπλουτισθεί το Νησί και με άλλες και να δημιουργηθεί θαλάσσιο πάρκο και να χαρακτηρισθεί η περιοχή γύρο από τη Στρογγυλή και τα Λιαδονήσια απαγορευμένη ζώνη για ψάρεμα . Σήμερα στη Στρογγυλή δεν υπάρχει ούτε φαροφύλακας . Θα μπορούσε να φτιαχτεί μια ξύλινη μικρή σκάλα για να μπορούν να κατεβαίνουν χωρίς να κινδυνεύουν στη Στρογγυλή οι επισκέπτες προσκυνητές του Ναού της Παναγιάς. Να γίνει ένα στέγαστρο πάνω από το ναό μετά την ανασκαφή που έχει γίνει. Να καθαρισθεί περιμετρικά του Νησιού το μονοπάτι όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν τον περίπατό τους και να επισκέπτονται το Φάρο
kamena_vourla_fonografos_2015 (6)
Εκκλησιαστικά η Νήσος Στρογγυλή όμως ανήκει ως Μετόχι στην Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων από το 1621 αφού έτσι μνημονεύεται από Πατριαρχικό Σιγίλιο του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου του Λουκάρεως**. Είναι αξιέπαινη η πράξη των Αρχαιολόγων Κουνούκλα Πέτρου και Γιαλούρη Άννας που μετά από επίμονη έρευνα, κόπο και προσωπική εργασία κατόρθωσαν με την σκαπάνη τους να φέρουν στην επιφάνεια μετά από 1000 χρόνια τις βάσεις του παλαιού Ναού της Παναγίας στη Νήσο Στρογγυλή και να βρουν τον τάφο του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου που ήταν μέσα στο Ναό , μεταφέροντας τα οστά του στην Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και τον Σταυρό του που αναγράφεται το όνομα του Αγίου Γρηγορίου στη αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο Όσιος Γρηγόριος είναι ο ιδρυτής του Μετοχίου της Νήσου Στρογγυλής, στη Ρώμη γίνεται Μοναχός σε ένα Μοναστήρι της μεγάλης αυτής πόλεως. Θεωρείται σύγχρονος του οσίου Νικήτα, του εκ Θηβών, ο οποίος έζησε τον 11ο αιώνα και θεωρείται ο ιδρυτής της μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος των Καμένων Βούρλων. Από έγγραφη μαρτυρία έγινε γνωστό ότι η εγκατάσταση και διαμονή του Οσίου Γρηγορίου στην Στρογγυλή έγινε μπροστά από 1000 χρόνια, την περίοδο του Σχίσματος των Εκκλησιών , αναφέρεται ότι στη Νήσο Στρογγυλή έζησε ασκητικά ένας Άγιος Μοναχός ο << ηγιασμένος και θεοφόρος πατήρ ημών Γρηγόριος >>, που είχε την καταγωγή του από το Μυστρά.
Αυτός ο Όσιος ποθούσε παρά πολύ να ζήσει ερημικά και ασκητικά. Γι` αυτό επεδίωξε και μετά από πολλές περιπλανήσεις, ( Άγιους Τόπους, Βηθλεέμ, Όρος των Έλαιών , Νίκαια, Μικρά Ασία, Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία ) φτάνει τέλος στην Ελλάδα σε ένα Νησί ονομαζόμενο Ωρεό και μένει εκεί για λίγα χρόνια. Οι πολλές επισκέψεις όμως άρχισαν να ενοχλούν τον ήσυχο και ασκητικό βίο του Οσίου Γρηγορίου , γι αυτό φεύγει πάλι και πηγαίνει στη Στρογγυλή, ένα Νησάκι εντελώς έρημο και απρόσιτο. Μα και πάλι διαδόθηκε από στόμα σε στόμα το νέο καταφύγιο του Οσίου και άρχισε το ακατοίκητο Νησάκι να παίρνει μορφή πόλεως. Η φήμη του ήταν τόσο διαδεδομένη που πλήθος πιστών συνέρεε στη νησίδα όχι μόνο από κοντινές αλλά και από μακρινές περιοχές και όχι μόνο πλούσιοι και φτωχοί αλλά και ιερείς και αρχιερείς και μονάζοντες. Έζησε σ` αυτό αγγελικό βίο μέχρι τα βαθιά του γηρατειά , << εκοιμήθη εν Κυρίω >> και ετάφη στον εκεί Ναό. Αναφέρεται ότι τα λείψανά του εξέχεαν μύρο και ευωδία σ` όλους όσους με ευλάβεια έρχονταν να προσκυνήσουν και να ζητήσουν, προσευχόμενοι, τη βοήθειά του, την οποία και ελάμβαναν.
* Από το βιβλίο του Άρχιμ. Χριστόφορου Κολοκυθά Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
** Δημοσίευση από Κουνούκλα Πέτρο και Γιαλούρη Άννας σε Αρχαιολογικό Συνέδριο που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
http://www.lihadonisiadivingcenter.gr/site/el/perioxh/lihadonisiastroggylh

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)