Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι εισφορές για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες


Tον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ προβλέπουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημοσιευθήκαν στην εφημερίδα τη κυβέρνησης.
Βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω προσώπων από 1/1/2017
είναι το μηνιαίο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος από την άσκηση της δραστηριότητας που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές ύψους 26,95% (20% κύρια σύνταξη – 6,95% κλάδος υγείας) επί των καθαρών εισοδημάτων τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έως και 34,5% (κύρια – επικουρική – κλάδο υγείας) και οι αγρότες εισφορές 21,2% (κύρια σύνταξη – κλάδος υγείας – αγροτική εστία).
Συνεπώς, για τον καθορισμό του μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές λαμβάνεται το εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως το εισόδημα αυτό καθορίζεται με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αναγόμενο σε 12μηνη βάση.
Η μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του κάθε φορολογικού έτους δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό του υπολογισμού των εισφορών για το 2017, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση το εισόδημα του 2015. Αυτός ο υπολογισμός θα ισχύει για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Όταν εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2016, και υπάρξει διαφορά στο ύψος των εισφορών, θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016. Η διαφορά, εάν υπάρχει, θα συμψηφίζεται ισομερώς σε μηνιαία βάση μέχρι το τέλος του έτους.

imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)