Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρετζέρι - Καλλίδρομον Φθιώτιδα

Αντιγραφή απο kamena vourla today
δημοσίευση του Panagiotis Dimakis
Ρετζέρι - Καλλίδρομον. Δεκέμβριος 2016
Η χειμερινή ευδία τών ημερών, το Ελληνικό φώς, το θεϊκό γαλάζιο τού ουρανού , ή ξεχασμένη εσωτερική μικρή κοιλάδα, τού Καλλιδρόμου όρους, αυτό το ερειπωμένο αγροτικό σπίτι, πού αποσαρθρώνεται ενδόξως, εν σιωπή και κατανύξει, είναι η πατρίδα μου, πού αγαπώ και την βλέπω, να σβήνει και να αλλάζει, όπως αλλάζουμε και μείς, αφού το επιτάσσουν οι καιροί, αλλά και ο αμείλικτος Χρόνος. Το μικρό πολισμα Ρεντζερι*, Ρουτζερη, Ρ'τζερ', είναι ένα κυτταρικό δείγμα, τών κοινοτήτων τών Ελλήνων, πού μέσα, από μια μακρά ιστορική διαδρομή, υφίστανται αυτή την δραματική μετάλλαξη. Απώλεσε σχεδόν την ταυτότητα του, με την μικροκοινωνία του να είναι διαρθρωμένη, στα πατροπαράδοτα πρότυπα ζωής, σήμερα δε να βρίσκεται εν αποδρομή, με νέα οικήματα, κοινές ομοιόμορφες κατασκευές, πού απαντώνται πλέον όμοιες , απ' άκρου σ'ακρον τής Χώρας. Το Ρεντζέρι άλλαξε το όνομα του, κερδίζοντας το όνομα τού Καλλιδρόμου Ορους και χάνοντας το μεσαιωνικό όνομα του Rutger Blum (Ρογηρου Φλώρου η άλλου Λατίνου, η Λομβαρδου, Φλαμανδού κλπ άρχοντα πού κατείχε τα κτήματα και την γη, εδώ στα χρόνια τής Κουγκεστας ), νομίζω. Ευρισκόμενο πλησίον τής Μενδενιτσας, σχεδόν εν επαφή με το Μπουργος, δεν διασώζει ορατά μεσαιωνικά κατάλοιπα, αλλά αυτή την υπέροχη πυργοειδη, οιονεί μεσαιωνική οικία, με την λίθινη κλίμακα, με εξαίσια επιλογή ημίεργων λίθων, με ποικιλοχρωμία όχι τυχαία, παραστάδες και θυρωματα και πορτοπαράθυρα, από πουρνάροξυλα πελεκητά, με το σκεπάρνι, ενώ μία αστράχα από πλακερες πλίνθους, περιτρέχει την στέγη, με τα κεραμίδια . Θεωρώ ώς ταυτότητα, σημαντική μάλιστα, το μετάλλιο με τον περιστρεφόμενο ρόδακα- ήλιο, ένα μοτίβο αγαπητό στήν περιοχή, με καταγραφή στην Γλούνιστα (Δρυμαία), Μόδι , ίσως και αλλού. Μπορούμε λοιπόν, με νοητικό άλμα, να τα αποδώσουμε σε οικοδόμους τής περιοχής μας και ίσως σαν υπογραφή ενός ικανού πρωτομάστορα, πού θα ταυτοποιηθεί στο μέλλον.
* Ρ'τζερ' , η ντοπιολαλιά είναι τραχεία σαν τα βότσαλα, των Ξεριαδων, πού παρασύρουν οι νεροποντές, όμως σύντομα κι αυτή, ευνουχισμένη ήδη, θα κηρυχθεί διατηρητέα !
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)