Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την ημέρα που ο Παρνασσός έγινε..."Σαμουνί"



Φωτο από το αρχείο του Γιάννη Κούσουλα



Οι χιονοδρομίες στον Παρνασσό,  άρχισαν στην Φτερολακα στο κάτω παρκινγκ, όπου Γάλλοι το 1971 είχαν στήσει ένα συρόμενο lift το ΜΕΔΕΩΝ ή ''Νο 4''....


O «Αθηναϊκός Όμιλος Φίλων Σκι» που ιδρύθηκε το 1973 από νέους Αθηναίους φυσιολάτρες και σπόρτηδες (sportsmen), αναζητούσαν τα χιόνια και την περιπέτεια ! Σ' αυτούς οφείλει την ανάπτυξη του ο Παρνασσός .
Ο Μάρτων Σίμιτσεκ, ήταν αυτός πού, επέλεξε τελικά τον Παρνασσό για να γίνει η έδρα του πρώτου, στην ελληνική ιστορία, φυσιολατρικού
συλλόγου σκι !

Μέχρι τότε, οι πολύ λίγοι Έλληνες πού γνώριζαν το σπορ, μόνο στην Αυστρία ή την Ελβετία μπορούσαν να το απολαύσουν! Σύντομα όμως, και με την επιστροφή του Καραμανλή το 1974, θα γινόντουσαν οι πρώτες εγκαταστάσεις ενός υποτυπώδους χιονοδρομικού !
Οι γενναίοι νέοι της εποχής, οι πρώτοι του Αθηναϊκού, ήταν: Μάρτων Σίμιτσεκ, Πρόεδρος και εμψυχωτής, Νίκος Γαβριηλίδης, Νίνο Σαμαρόπουλος, Θόδωρος Πανάγου, Δημήτρης Οικονόμου, Τζώρτζης Παπαναστασίου, Μάνος Χαριτάτος (σήμερα του ΕΛΙΑ), Γιώργος Βουτσινάς, Ξανθόπουλος και Ζαμπρούλης.

Όχι λίγοι φίλοι, καθώς και συμβίες ή φίλες, τους ακολούθησαν, και με όχι λιγότερο πάθος. «Ένα μπάνιο είχε η Αράχοβα τότε και το χα νοικιάσει εγώ», μας είπε o Δημήτρης Οικονόμου, από τους πρώτους στον Αθηναϊκό (και εννοούσε ασφαλώς σπίτι με μπανιέρα στην τουαλέτα του !). Ήταν ό πρώτος πού νοίκιασε στην Αράχοβα και έκτοτε αγόρασε και σπίτι.

Μέχρι τότε, οι σκιέρ καταυλίζονταν στους Δελφούς, μάλιστα τότε ξεκίνησε να λειτουργεί χειμερινά το «Αμαλία» εκεί !

Σιγά-σιγά, οι Αραχωβίτες, έχοντας ήδη μια σχέση με τον τουρισμό, λόγω περαστικών εκ Δελφών, αντιλήφθηκαν τις προοπτικές πού προσέφερε η αποκοτιά εκείνων των νέων!
Οι φωτογραφίες παριστούν κινηματογραφικά την ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού τότε, Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον χειμώνα '75-'76, όταν ο Όμιλος εγκαινίαζε και το πρώτο του καταφύγιο στον Παρνασσό.
Tο καταδρομικό ελικόπτερο φέρνει τον Καραμανλή -ή ημέρα είναι ηλιόλουστη, ο Παρνασσός χιονισμένος.
 

Βαδίζει ο Πρόεδρος

Ανεβαίνει στο ρατράκ του Ομίλου, μηχάνημα για να στρώνει το χιόνι στην πίστα, και με το οποίο θα μεταφερθεί τιμητικά ό Πρόεδρος.


Θα πηδήξει ανάλαφρα, στην επόμενη φωτογραφία, υπό το άγρυπνο βλέμμα τροχονόμου (;)


 
Kαι θα κατευθυνθεί πεζός προς το καταφύγιο. Δεξιά του ο Υπουργός Γκελεστάθης και αριστερά του o Νίνο Σαμαρόπουλος, από την διοίκηση του Αθηναϊκού Ομίλου, σπόρτης(σπόρτσμαν,εννοεί) αυτός και του Αυτοκινήτου.


Προφανώς είναι η στιγμή όπου θα ειπωθεί ή αθάνατη πια φράση: "Θα γίνει ο Παρνασσός, Σαμουνί !" Ή, κατ άλλους: "Θα κάνω το Παρνασσό Σαμουνί !" Πρόκειται για το γνωστό χιονοδρομικό των Άλπεων, "Σαμονί"!

Κάτω, κι' αφού έχουν καθίσει, ο Καραμανλής κοιτάζει τον Μάρτων Σίμιτσεκ, την ψυχή του Αθηναϊκού Ομίλου, ο οποίος εξηγεί στον επίσημο καλεσμένο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και ασφαλώς και τις στριμμένες βίδες εκείνων των νεαρών, πού για να κάνουν τότε μια κατάβαση, πεζοπορούσαν και σκαρφάλωναν (και μέσα στις χειρότερες συνθήκες), έξι και παραπάνω ώρες !
Ο Γεώργιος Ράλλης και o αδερφός του, Αχιλλέας Καραμανλής. 



Για τον Ράλλη πρέπει να πούμε, πώς αυτός ήταν ό σύνδεσμος μεταξύ των άμυαλων νεαρών σπόρτηδων και του Καραμανλή, ως σπόρτης κι' αυτός του ...γκολφ! Όσο για τον Καραμανλή, σχέση με τα σπορ δεν είχε και ..."μπαστουνόβλαχος" (από το μπαστούνι του γκολφ), είχε γίνει, ας πούμε, στο Παρίσι!
Στην επόμενη φωτογραφία, έχουμε τον Γιώργο Βουτσινά, του Αθηναϊκού.


Όρθια η κ.Έλίζα Βόζεμπεργκ, διάσημη σήμερα δικηγόρος.

Ξεχωρίζει και στην άλλη φωτογραφία και δίπλα της οι Ζαμπρούλης και Τζώρτζης Παπαναστασίου, άλλοι δυο αθλητές του Αθηναϊκού. Διακρίνεται με το μούσι ο σκιέρ Νικόλας Ξανθόπουλος.

ΠΗΓΗ :skifun.gr
Από το αρχείο του http://polydrososparnassou.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)