Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσιάζουν οι Σπηλαιώδεις Ιεροί Ναοί στην Φθιώτιδα


MG_0003

Κατά μήκος του όρους Οίτη  υπάρχουν σπηλαιώδεις ναοί, ιστορημένοι αφιερωμένοι  στην Παναγία ή στην Αγία Μάρτυρα Ιερουσαλήμ. (Αρσαλή).

 MG_0103
Ο σπηλαιώδης Ναός της Παναγίας Προυσιωτίσσης έναντι του χωρίου Βαρδάτες τον οποίο ανακαίνισαν  οι Σιδηροδρομικοί και τον έχουν ως αγίασμα των. Εκεί θαυματουργικως βρέθηκε το 1711 η Ιερά Εικών της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Ο Ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα.
dsc02691a
Η Αγία Ιερουσαλήμ ( Αρσαλή) Υπάτης. Ευρίσκεται άνωθεν της πόλεως Υπάτης σε απόκρημνη περιοχή (1150 μ. υψόμετρο) στην οποία ανεβαίνει κανείς με αλυσίδες. Ο Ναός έχει μερικές τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο την Πέμπτη του Πάσχα όπου ανεβαίνουν οι χριστιανοί και ξενυχτούν εις τιμήν της αγίας. (φώτο  από ypati.wordpress.com)
1
Η Αγία Ιερουσαλήμ ( Αγιαρσαλη) Τιθορέας. Ευρίσκεται σε απόκρημνο βράχο του Παρνασσού. Εσωτερικά ο Ναός έχει τόξο, λιθόκτιστο και πετρόκτιστο τέμπλο με εικόνες νεώτερες. Επάνω από τον σπηλαιώδη Ναό υπάρχει άλλη σπηλιά πού ονομάζεται “το κελί του παπου”. Φαίνεται ότι στη σπηλιά αυτή κατοικούσε Ιεροσολυμίτης Μοναχός η ασκητής. Πανηγυρίζει την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα κατά την οποία ψάλλεται η Ακολουθία της Ζωοδόχου Πηγής. (φώτο απο agnantiroumelis.blogspot.gr/)-fonografos.net
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Οι Αριστουχοι στα Λυκεια Μώλου και Καμένων Βούρλων