Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση Συντονιστικού μπλόκου Ανθήλης και τα Αιτηματά τους


2ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΑΝΘΗΛΗΣ
Μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα και σε πείσμα όσων μας θέλουν φοβισμένους, απογοητευμένους και απαθείς, αγρότες από την Ανθήλη, Στυλίδα και Πελασγία κινηθήκαμε σήμερα και παρατάξαμε τα τρακτέρ μας στον κόμβο Ανθήλης.
Το μπλόκο θα ενισχυθεί και από αγρότες από την περιοχή του δήμου Μακρακώμης και Δομοκού το ερχόμενο Σαββατακύριακο..
Αναμένουμε και την απάντηση στην από τις αρχές του μήνα πρόσκληση του συντονιστικού για την συμμετοχή στο μπλόκο των αγροτικών συλλόγων του «Παμφθιωτικού», του Μώλου αλλά και όλων των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Φθιώτιδας.
Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους του μικρούς και μεσαίους αγρότες είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι. Ο εχθρός είναι κοινός, είναι οι πολιτικές που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και οι κατευθύνσεις της ΚΑΠ. Εχθροί μας είναι και οι μεγαλέμποροι, οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι τράπεζες και όλοι όσοι εκμεταλλεύονται την δυσχερή θέση μας προκειμένου να αρπάξουν τον κόπο του ιδρώτα μας. Στόχος όλων αυτών είναι ένας, να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε ή να μας κατασχέσουν τη γη και τα εργαλεία μας, ώστε να τα συγκεντρώσουν όλα στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση μόλις προχθές έδειξε πόσο μας συμπονάει και στέκετε αλληλέγγυα στα προβλήματα μας και πόσο πραγματικά θέλει τον διάλογο μαζί μας: αφού έσπευσε, με απόφαση της να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να  καταβάλουν τις εισφορές στον  ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του, με εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν.
Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται ότι μόνο ένα πράγμα φοβάται και λογαριάζει η κυβέρνηση και αυτοί που προαλείφονται να κυβερνήσουν, τους αγρότες στα μπλόκα οργανωμένους, μαζικά, αποφασισμένους, και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και όλους όσοι πλήττονται από τις πολιτικές τους και μας οδηγούν ή μας έχουν ήδη οδηγήσει στην εξαθλίωση. Για αυτό και έχει απλωθεί από άκρο σε άκρο ο μηχανισμός τους για να προκαλέσει τον κοινωνικό αυτοματισμό με τους δήθεν ευνοούμενους αγρότες ή τους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να πάνε στην δουλειά τους με κομμένους δρόμους….
Αλλά και τα αιτήματα όπως όλοι οι αγρότες παραδέχονται είναι κοινά, άρα κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας.
Καλούμε όλους τους αγρότες να ενωθούν μαζί μας στο μπλόκο της Ανθήλης προτάσσοντας στην πρώτη την γραμμή την ανάγκη τους να παραμείνουν στην παραγωγή, για να ικανοποιούν της ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους.
ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΛΗΣ
 1.     Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
 2.     Για την Ασφάλιση – Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.
 3.     Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.
 4.     Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν’ αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
 5.     Για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
 6.     Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 7.     Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
 1. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 2. Ο καθορισμός ακατάσχετου ποσού στην τράπεζα για τους αγρότες στο ύψος των 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη το χρηματικό ποσό αυτό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
 3. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 4. Να μην ισχύσει η περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60% στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
 5. Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 6. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους αγρότες. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 7. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
 8. Να μην μπει πρόσθετο τέλος – «περιβαλλοντικό» – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.
 9. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)