Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Γ. Σαρακιώτης για την «Άρση των εμποδίων συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους του ΟΓΑ»


Θετική κατάληξη είχε η προσπάθεια του Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη και 62 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των εμποδίων συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
Η σχετική τροπολογία, η οποία αποτέλεσε πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, υπερψηφίστηκε στις 19 Ιανουαρίου.
Η ισχύουσα νομοθεσία αγνοούσε τη διαχρονική πραγματικότητα, κατά την οποία ο ασφαλισμένος έπαυε να ασκεί το αγροτικό επάγγελμα ή να εμφανίζει αγροτικό εισόδημα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν, κατά τον αναδρομικό έλεγχο του χρόνου ασφάλισης, διαπιστωνόταν ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε εξ αρχής τις προϋποθέσεις ασφάλισης ή έπαυε να τις πληροί για κάποιο διάστημα, ο ΟΓΑ προχωρούσε σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των καταβληθεισών εισφορών, ατόκως. Το καθεστώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα για τον ασφαλισμένο να μην είναι δικαιούχος σύνταξης αγνοώντας τις εισφορές πολλών ετών. Μάλιστα, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για την περίπτωση των συντάξεων του ΙΚΑ, γεγονός που δημιουργούσε ένα σύστημα δύο ταχυτήτων.
Η ψήφιση της τροπολογίας επιτρέπει πλέον στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, να θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για το χρονικό διάστημα ασφάλισης που έχουν καταβάλει ή θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30-6-2017 φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπόκεινται σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα χιλιάδων δικαιούχων του ΟΓΑ. Στο εξής, ουδείς στερείται το δικαίωμα στη σύνταξη. Οι κόποι και οι θυσίες αναγνωρίζονται και οι αγρότες βγαίνουν από το περιθώριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)