Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έτος ρεκόρ το 2016 με 108.000 κατασχέσεις ακινήτων και λογαριασμών


Φτωχότερα εισέρχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο 2017 συνεπεία των πολλών φορολογικών μέτρων που ελήφθησαν το 2016 και τα οποία ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ. Το μείγμα της φορολογικής πολιτικής που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κατασχετήρια τόσο για τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι όσο και για τους λογαριασμούς τους.

Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες το 2016 αποδείχθηκε πολύ σκληρό για τα νοικοκυριά και δυστυχώς το επόμενο έτος θα είναι ακόμα σκληρότερο καθώς οι έρχονται νέοι φόροι ενώ οι περικοπές στις συντάξεις θα συνεχισθούν.

Δεν είναι λοιπόν παράλογο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να διογκώνονται φθάνοντας τα 95 δισ. ευρώ. Και όπως φαίνεται πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, εξέλιξη ωστόσο που θα σημαίνει ότι και άλλα νοικοκυριά θα βρεθούν στην κόψη του ξυραφιού.

Και ενώ η κυβέρνηση έχει επιβάλλει πληθώρα νέων μέτρων και παρά το γεγονός ότι από τις δόσεις του προγράμματος έχει «ρίξει» χρήματα στην αγορά εντούτοις δημιουργεί νέα με αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το ελληνικό δημόσιο δεν κατάφερε το 2016 να πληρώσει τους προμηθευτές του με αποτέλεσμα τα «φέσια» στην αγορά να ανέρχονται στα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων φθάνουν το 3,3 δισ. ευρώ (μαζί με αυτές που δεν έχουν επεξεργασθεί οι εφορίες).




Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

Πλειστηριασμοί: Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 οι κατασχέσεις ακινήτων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Από τις 16 Νοεμβρίου, (ημερομηνία κατά την οποία είχε αναρτηθεί στο liberal σχετικό κείμενο) μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί έχουν αυξηθεί κατά 67% και έχουν φθάσει τους 1781. Δηλαδή καθημερινά προστίθενται στη σχετική λίστα 17 νέα ακίνητα.

Ο αριθμός των ακινήτων που έχουν πάρει σειρά για πλειστηριασμό αναμένεται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Όχι μόνο εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων, αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων και της επιβαρυντικής φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται και παράλληλα των μαζικών μέτρων είσπραξης που δρομολογούν πλέον οι τράπεζες και το Δημόσιο για να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους.

Ληξιπρόθεσμα: Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα έχουν φθάσει στο ποσό των 93 δισ. ευρώ (στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο) και μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 95 δισ. ευρώ. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά το τρέχον έτος έχουν γίνει 108.000 κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών, ενώ έχουν προγραμματισθεί ακόμα 4,3 εκατ. κατασχέσεις σε ισάριθμους φορολογούμενους.

Οι φόροι του 2016: Συνολικά επιβλήθηκαν φόροι και περικοπές συντάξεων ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Στα σκληρότερα μέτρα για τους φορολογούμενους συγκαταλέγονται: η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και νέα φορολογική κλίμακα (1,7 δισ. ευρώ το κόστος για τους φορολογούμενους) η μετατόπιση δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 24% (κόστος 1,85 δισ. ευρώ), η αύξηση εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη (854 εκατ. ευρώ) και η κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περικοπή επικουρικών συντάξεων και μείωση των κύριων συντάξεων (515 εκατ. ευρώ). Το 2017 οι νέοι φόροι και οι περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν στα 2,8 δισ. ευρώ.

Τα φέσια στην αγορά: Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα «φέσια» του δημοσίου στην αγορά ανέρχονται στο ποσό των 6,3 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές που δεν έχουν επεξεργασθεί από τις εφορίες το ποσό ξεπερνάει τα 9 δισ. ευρώ.

Πηγή: liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)