Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγαλες μειωσεις στα δημοτικα τελη --Ανασα για τους καταστηματαρχες της Λαμιας



Οικονομική ανάσα για τους περισσότερους καταστηματάρχες και ελεύθερους επαγγελματίες  που δραστηριοποιούνται κυρίως στο κέντρο της πόλης  φιλοδοξεί να δώσει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων για μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων .  Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Γιάννη Ρούλια που εγκρίθηκε απο την Οικονομική Επιτροπή ,οι μειώσεις ξεκινούν απο 10 ευρώ και φθάνουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 30 ευρώ . 
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί  στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Στην ουσία η Οικονομική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση αναπροσάρμοσε ολες τις προγενέστερες αποφάσεις για τα δημοτικά τέλη που είχαν ληφθεί το 2012 και το 2013 επι Δημαρχίας Κοτρωνιά και  θα αποτελέσει εισήγηση  προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τον ανακαθορισμό τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων καθώς  άφορά  όλη την επικράτεια του Δήμου Λαμιέων. Αυτοί ομως που φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο απο την απόφαση είναι οι εμποροι και καταστηματάρχες που εχουν τις δραστηριοτητές τους στο κέντρο της πόλης.
 Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Ρούλια η αναπροσαρμογή των τελών ηταν μια αναγκαιότητα δεδομένου οτι  ισχύουν ακόμη μέχρι σήμερα αποφάσεις τελών οι όποιες είχαν ληφθεί εδώ και παρα πολλά χρόνια  από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους  Υπάτης, Λιανοκλαδίου, Γοργοποτάμου,   και η δημοτική αρχή λαμβάνοντας υπόψιν και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αγορά οφειλε να αναπροσαρμόσει τα δημοτικά τέλη  στα νέα δεδομένα.
Αξιοσημείωτο είναι οτι στον προϋπολογισμό του  2016 προϋπολογίστηκε έσοδο ποσό ύψους  70.000€ και το οποίο στη συνέχεια  διαμορφώθηκε στα 76.000€. Μέχρι σήμερα έχει βεβαιωθεί  και  εισπραχθεί ποσό ύψους 115.017,90€ (σύμφωνα με τα οριζόμενα τέλη από τις ισχύουσες μέχρι την αναπροσαρμογή τής απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου και  έχουν βεβαιωθεί στους  καταλόγους, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν εντός του έτους, επιπλέον τέλη ύψους 30.000€. Απο τα στοιχεία αυτά  προκύπτει ότι τα βεβαιωθέντα εσοδα για το 2016 θα ανέλθουν περίπου στις  145.000 €, ποσό το οποίο θα μειωθεί με την αναπροσαρμογή και μείωση  των τελών.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής διευκολύνει τους καταστηματάρχες και στο θέμα των αδειών . Με τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου ενας καταστηματάρχης δεν επαιρνε αδεια εαν προηγουμένως δεν είχε ξοφλήσει ολο το ποσό που οφειλε για δημοτικά τέλη . Με βάση τη νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής το  τέλος καταβάλλεται πριν τη χορήγηση της άδειας χρήσης του κοινόχρηστου χώρου όταν αυτό είναι μέχρι 500 €. Όταν το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 500 € και παρουσιάζεται αδυναμία καταβολής αμέσως ολόκληρου του ποσού, αποφασίστηκε  μέχρι 1.000 € να καταβάλλεται σε δύο  ισόποσες δόσεις, η πρώτη με τη χορήγηση της άδειας και η δεύτερη μέχρι 31 Ιουλίου.  Στην περίπτωση που το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 1.000 € το τέλος  θα καταβάλλεται πλέον  σε τρεις  ισόποσες δόσεις, η πρώτη με τη χορήγηση της άδειας, η δεύτερη μέχρι 31 Ιουλίου και η τρίτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Φυσικά η  εκπρόθεσμη καταβολή ή μη καταβολή έστω και μίας εκ των δόσεων συνεπάγεται αυτοδίκαια και χωρίς να απαιτείται άλλη διατύπωση ανάκληση της άδειας για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου εκ μέρους του υπόχρεου. 
Η Δημοτική αρχή  -τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ρούλιας -με την απόφαση που ελήφθη κατ'αρχήν χθες στην Οικονομική Επιτροπή ερχεται να ικανοποιήσει ενα επαναλαμβανόμενο  αίτημα των δημοτών και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων  περί μείωσης των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ,ενω ικανοποιούμε και το αίτημα των καταστηματαρχών τα τέλη να κατβάλλονται σε τρείς ισόποσες δόσεις διευκολύνοντας πολλές επιχειρήσεις να πληρώνουν τα τέλη.
lamiakos-typos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)