Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σήραγγα Καλλιδρόμου:Η μακρύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της Ελλάδας και όλων των Βαλκανίων

Κονδύλια από τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης χρειάστηκε να χρηματοδοτήσουν τη σήραγγα του Καλλίδρομου, έργο-γέφυρα (έτσι ονομάζονται τα έργα που χρηματοδοτούνται από περισσότερα του ενός πλαίσια στήριξης), το οποίο εξελίχθηκε σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, δεδομένου ότι χρειάστηκε 16 χρόνια για να υλοποιηθεί.







Σιδηρόδρομος: Διανοίχθηκε η σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9χλμ, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα

Η ολοκλήρωση του έργου, που θεωρείται το δυσκολότερο στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά έτη.

Η Σήραγγα Καλλιδρόμου με την ολοκλήρωση της θα είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αποτελείται από 2 σήραγγες μονής γραμμής συνολικού μήκους 18.072,0 μέτρων. Η γεωλογική σύνθεση του όρους την κάνει να φιγουράρει μέσα στις πιο δύσκολες σήραγγες παγκοσμίως και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της που από το 2011 έφτασε να αναθεωρηθεί 3 φορές
Οι αρχικές εργασίες ξεκίνησαν το 1997 (!!) αλλά δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι τεχνικές δυσκολίες με αποτέλεσμα 14 χρόνια μετά να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε η πλήρης διάνοιξη των μονών σηράγγων. Με δεδομένα τα δεκάδες προβλήματα που παρουσιάστηκαν οι εργασίες στην σήραγγα Καλλιδρόμου σήμερα συνεχίζονται με βραδείς ρυθμούς.
Θα ακολουθήσει η ηλεκτροκίνηση, η τηλεδιοίκηση και η παράδοση της που θα φτάσει εντέλει το 2016. Η μάξιμουμ ταχύτητες στον σχεδιασμό της σήραγγας είναι για 200 χλμ/ώρα. 19 χιλιόμετρα σταθερής επιδομής (εγκιβωτισμός των γραμμών επί σκυροδέματος, Slab-Track), εντός της Σήραγγας Καλλιδρόμου, για να επιτευχθούν υψηλότερες ταχύτητες διέλευσης και να μειωθούν οι απαιτήσεις συντήρησης της γραμμής.
Πηγή:ypodomes.com





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)