Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Α Χ Λ Α Δ Ι: Το τσιφλίκι που δωρήθηκε στο Βασιληά κι ας πεινούσαν οι κολλήγοι

[από το βιβλίο του Χρήστου Ν. Καραγεωργίου «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ»]
Ο Ζάκκας καταγόμενος από τα Γρεβενά της Μακεδονίας, οπλαρχηγός του εικοσιένα, φέρεται σαν ο πρώτος ιδιοκτήτης του τσιφλικιού μετά την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους.
Αδελφή του Ζάκκα, ήταν η Αβρακώμη που συνδεόταν αισθηματικά με το Βασιλέα Κωνσταντίνο ο οποίος πολλές φορές ερχόταν με τη θαλαμηγό του στο Αχλάδι, στο Ζακέικο αρχοντικό, το οποίο σώζεται και σήμερα ακατοίκητο κι ερειπωμένο
Η Αβρακώμη μετά το θάνατό της δώρησε το κτήμα στο βασιλέα Κων/νο κι ας ήσαν γύρω της δυστυχισμένοι καλλιεργητές χωρίς κλήρο. Οι κολλήγοι ούτε λογαριάζονταν καθόλου.

Κατά το 1922-3 το κράτος εγκατέστησε πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και εν συνεχεία αποκατάστησε και ντόπιους. Λίγο ενωρίτερα είχαν γίνει κι αγορέ από τους γειτονικούς Ραχιώτες, όπως από τον παπα-Βασίλη Αναστασίου, Ηλ. Καραγιώργο και τους Λάγο, Κωνσταντινίδη κι άλλους.
Το Αχλάδι σήμερα αποτελεί ένα μικρό χωριό με καμιά εβδομηνταριά οικογένειες που με κόπο αγωνίζονται να ζήσουν και σημαντική μερίδα από τους κατοίκους ασχολούνται με την αλιεία για να καλύπτουν τα μικρά έσοδα που τους παρέχει η πτωχή γεωργική παραγωγή τους.
Stefanos Stamellos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)