Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιοι συνταξιούχοι γλιτώνουν το αναδρομικό "μαχαίρι" στο ΕΚΑΣ

Πέντε είναι οι προϋποθέσεις, που πρέπει αθροιστικά να πληρούν για φέτος, οι «τυχεροί» χαμηλοσυνταξιούχοι που θα καταφέρουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ. Αντίθετα, μία από όλες τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εάν δεν πληρούται, τότε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης χάνεται, για λογαριασμό των συνταξιούχων.

Παράλληλα, σε αυτή την περίπτωση, από τις συντάξεις του επόμενου μήνα, κατά πάσα πιθανότητα, όσοι χάσουν το ΕΚΑΣ, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν από την αρχή του έτους. Η επιστροφή θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω παρακράτησης - συμψηφισμού από τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τους. Αυτό σημαίνει ότι για ένα έτος (12 μήνες), οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, περίπου 70.000, χωρίς να ευθύνονται, θα κληθούν να επιβιώσουν με μικρότερες συντάξεις. Φυσικά, όταν αναφερόμαστε σε δικαιούχους ΕΚΑΣ πρέπει να γίνεται σαφές, ότι πρόκειται για συνταξιούχους, που κάθε μήνα, λαμβάνουν ως σύνταξη, κύρια και επικουρική, ποσό μικρότερο από 664 ευρώ, μικτά. Άρα πρόκειται για συνταξιούχους που διαβιούν στο όριο της φτώχειας και τώρα, χωρίς δική τους ευθύνη, θα πρέπει να μάθουν για το επόμενο 12μηνο, να ζουν με ακόμα μικρότερες αποδοχές από συντάξεις…



Έστω και έτσι, οι πέντε προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ είναι οι ακόλουθες:

α. Οι δικαιούχοι να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, να μην υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο νόμος (ν.4387/2016) ορίζει τα εξής εισοδηματικά όρια για την καταβολή του επιδόματος:
* ΕΚΑΣ 230 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα, μέχρι 7.216 ευρώ.
* Για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ το μήνα.
• Για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 115 ευρώ το μήνα.
• Για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ, έως 7.972 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ το μήνα.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)