Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέτει σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το 3ο Μνημόνιο, σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΕ – ΟΟΣΑ. Εμπαίζοντας τον εκπαιδευτικό κόσμο ότι πραγματοποιεί τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, καταθέτει και ψηφίζει στη Βουλή τροπολογίες που υποβαθμίζουν παραπέρα το δημόσιο σχολείο και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τροπολογία για την «πρόσληψη» αναπληρωτών, σε εφαρμογή των κριτηρίων του νόμου Διαμαντοπούλου, με την οποία καταργεί την προϋπηρεσία συναδέλφων που εδώ και χρόνια γυρίζουν με μια βαλίτσα στο χέρι όλη τη χώρα, με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, εξαφανίζει την προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα και εντείνει τα αδιέξοδα και τις υπάρχουσες αδικίες.

Η μοριοδότηση των κριτηρίων που θέτει η πρόταση, επιδιώκει να δημιουργήσει μια ακραία αντιπαράθεση ανάμεσα στους συναδέλφους αναπληρωτές, συνεχίζοντας τους διαχωρισμούς που καλλιεργήθηκαν τεχνηέντως τα προηγούμενα χρόνια, με προφανή στόχο, να παραμείνουν διασπασμένοι άρα και διαχειρίσιμοι δίχως να προβάλλουν αντίσταση μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας κρύβεται πίσω από τη νομολογία του ΣΤΕ. Οι αποφάσεις του ΣΤΕ είναι το πρόσχημα. Το πρόβλημα των διορισμών είναι πολιτικό και όχι νομικό. Μπορούν να ψηφίζουν μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους σε χρόνο ρεκόρ, να φέρνουν αντιλαϊκές Π.Ν.Π. σε μια νύχτα, να αλλάζουν τους νόμους όπως τους βολεύει αλλά για το ζήτημα των διορισμών βρίσκουν νομικά κωλύματα. Μάλιστα, υιοθετούν ως βάση του συστήματος προσλήψεων το Ν. 3848/10 της Διαμαντοπούλου τον οποίο είχε δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ότι θα τον καταργήσει.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το σχέδιο του Υπουργείου αφορά μόνο στις προσλήψεις αναπληρωτών, αποτελεί ομολογία ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς ή θα κάνει ελάχιστους. Το επικοινωνιακό παιχνίδι των 22000 διορισμών σε μια τριετία και μάλιστα εμπροσθοβαρώς για την επόμενη χρονιά και η κατάθεση σχετικής μελέτης στους θεσμούς, αποδεικνύεται αντιπερισπασμός και στάχτη στα μάτια. Αν λάβουμε υπόψη ότι το Υπουργείο χρησιμοποίησε από το ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών την τρέχουσα χρονιά τα 160 εκατομμύρια από τα 350 που είναι διαθέσιμα για προσλήψεις μέχρι το 2020, καταλαβαίνουμε ότι η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση.

Η επίθεση στα δικαιώματα των αναπληρωτών συναδέλφων είναι και επίθεση στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, είναι επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, στο δημόσιο σχολείο. Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και μελών της επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου δείχνουν ότι το Υπουργείο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις «βέλτιστες» πρακτικές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για την εκπαίδευση. Εκτός των άλλων μεθόδων που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα για εξοικονόμηση προσωπικού (συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολικών μονάδων, συμπτύξεις τμημάτων κλπ), επεξεργάζονται προτάσεις για αύξηση του εργασιακού μας χρόνου, επέκταση της διδακτικής ώρας, κατάργηση διδακτικών αντικειμένων, μείωση του αριθμού των ειδικοτήτων, αλλαγές για μια ακόμη φορά στις αναθέσεις μαθημάτων, πέρασμα των υποστηρικτικών δομών σε χρηματοδότηση εκτός Υπουργείου Παιδείας (κοινωφελή προγράμματα, voucher) , σκέψεις για 4 χρόνια Γυμνάσιο συν 2 χρόνια Λύκειο κ.α.. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την Παρασκευή 15/4 στο Υπουργείο Παιδείας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Η κινητοποίηση αυτή πρέπει να έχει και συνέχεια. Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί.

Καλούμε:

Την ΟΛΜΕ να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Τους αναπληρωτές συναδέλφους να συσπειρωθούν στην ΕΛΜΕ και ενιαία να δώσουμε τον αγώνα.

Διεκδικούμε:
  •  Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία του Υπουργείου
  •  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  •  Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά για όλους όσους παραμένουν αναπληρωτές.
  •  Κατάργηση του Ν. 3848/10 της Διαμαντοπούλου.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Αλιμήσης             Γεωργία Παντίδου

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2016/04/blog-post_99.html#ixzz46Ws7bI4C

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)