Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

320.000 συντάξεις παραμένουν σε εκκρεμότητα

Ο κλοιός γύρω από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, σφίγγει ολοένα και περισσότερο, αφού παραμένουν εκκρεμείς δεκάδες χιλιάδες απονομές συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή η αδυναμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αυξάνει ραγδαία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Περίπου 320.000 συντάξεις παραμένουν σε εκκρεμότητα για χρονικό διάστημα άνω των τριών ετών. Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στο ΕΤΕΑ που φαίνεται να έχει πάνω από 120.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και ακολουθεί το ΙΚΑ με 80.000. Ο ΟΑΕΕ έχει περίπου 33.000 αιτήσεις απονομών συντάξεων στην αναμονή και άλλες 8.000 το ΕΤΑΑ. Υπάρχουν ακόμα πάνω από 60.000 αιτήσεις απονομής εφάπαξ που βρίσκονται ανεκτέλεστες, αφού το συγκεκριμένο βοήθημα έχει σταματήσει να καταβάλλεται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, δηλαδή εδώ και δυόμιση χρόνια. Αν τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιδίωκαν να απονείμουν συντάξεις και εφάπαξ, θα χρειάζονταν άμεσα ποσό που υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ.



Παράλληλα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, άνω των 5.000 ευρώ από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, υπερβαίνουν τα 15,3 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να εισπραχθεί πια μόνο το 1/3 από αυτές.

Επίσης υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει πρόσθετο κονδύλι 5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, εάν θέλει να καλύψει το «άνοιγμα» που έχουν δημιουργήσει δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ως αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων, στα χρόνια της κρίσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)