Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να τι θα συμβεί αν με πιάσουν με ανασφάλιστο όχημα;


Πολλοί από εσάς ρωτάτε συχνά για το ποιες είναι οι συνέπειες αν σας πιάσουν να οδηγείτε ανασφάλιστο όχημα, ή ακόμα χειρότερα αν…εμπλακείτε σε ατύχημα και το όχημα σας είναι ανασφάλιστο. Ας δούμε αρχικά τι προβλέπει ο νόμος και ποιες είναι οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
 Πρόστιμο και κυρώσεις
 Ο νόμος 489/76 προβλέπει τις εξής διοικητικές και ποινικές κυρώσεις:
 Διοικητικές κυρώσεις
 Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
 Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα
 Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
 Ποινικές κυρώσεις
 Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και
Χρηματική ποινή μέχρι €3.000
Σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, μετά την οποία θα σταλεί ειδοποιητήριο από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου για:
να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί
Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο €500, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
 Τρόποι εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων
 Τα ανασφάλιστα οχήματα εντοπίζονται κυρίως στους ελέγχους της τροχαίας και όταν εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες μπορούν να εντοπιστούν άμεσα μέσω του κεντρικού συστήματος του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων και μένει σε εκκρεμότητα το πότε θα γίνει η επίσημη ηλεκτρονική διασταύρωση για να σταλούν ειδοποιητήρια και στη συνέχεια πρόστιμα σε όσους παραμείνουν ανασφάλιστοι.
 Ποιες είναι οι συνέπειες όταν ένα ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα
 Αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει μόνο υλικές ζημιές: το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν υλικές ζημιές, και στη συνέχεια στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα για να απαιτήσει το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση. Η αποζημίωση που καλύπτει το Επικουρικό είναι έως 1.000.000€ ανά ατύχημα.
 Αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει σωματικές βλάβες σε τρίτους: το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν σωματικές βλάβες και στη συνέχεια στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα για να απαιτήσει το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ο παθών μπορεί, ενδεικτικά να απαιτήσει: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποζημίωση λόγω τυχόν αναπηρίας, αποζημίωση ηθικής βλάβης κλπ. Το ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο φτάνει το €1.000.000 ανά θύμα.
 Αν ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει θάνατο: Σε αυτή την περίπτωση η απαίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται από τα μέλη της οικογένειας του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του. Το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει α αποζημιώσει τους δικαιούχους. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Κάθε δικαιούχος μπορεί ενδεικτικά να απαιτήσει αποζημίωση για: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποκατάσταση τυχόν αναπηρίας, ηθική βλάβη κλπ. Το συνολικό ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο φτάνει το €1.000.000 ανά θύμα.
 Τρόποι να μη μείνει ανασφάλιστο το αυτοκίνητό μας
 Σίγουρα η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην έγκαιρη εξόφληση των ασφαλίστρων, καθώς οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταπεξέλθουν σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
 Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορεί ο καθένας να προσαρμόσει το ποσό των ασφαλίστρων στα δικά του δεδομένα, είτε μειώνοντας την αξία και τις καλύψεις του οχήματος, είτε επιλέγοντας να “σπάσει” το ποσό σε άτοκες δόσεις, είτε να μειώσει την διάρκεια ασφάλισης ακόμα και σε τρίμηνη ή με το μήνα, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα και το προς πληρωμή ποσό των ασφαλίστρων.
 Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα ασφάλιστρα ενός αυτοκινήτου είναι της τάξεως των 100-200 ευρώ το εξάμηνο, ενώ το πρόστιμο της τροχαίας ανέρχεται στα 500 ευρώ!
 Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, καθένας από εμάς μπορεί να αντιληφθεί και να αξιολογήσει το τεράστιο ρίσκο και τους κινδύνους που εμπεριέχει το να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα. Μη ξεχνάμε πως σε έναν τραυματισμό ή θάνατο λόγω ενός ατυχήματος που μπορεί να προκαλέσει ο καθένας από εμάς λόγω μιας άτυχης στιγμής, τα ποσά που πρέπει να δοθούν ως αποζημίωση είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αν δεν έχεις ασφάλεια ώστε να τα καλύψει, μπορεί να σου καταστρέψουν όλη την υπόλοιπη ζωή. Αξίζει αυτό το ρίσκο;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)