Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διευκολύνεται η υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη

Τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους 45 ημέρες μετά την υποβολή στα Ειρηνοδικεία της σχετικής αίτησης υπαγωγής τους στο Νόμο Κατσέλη, η οποία εκπνέει στις 31/12/2015, δίνει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, που φέρει ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου, έχει προκαλέσει σύγχυση σε αρκετούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ερμήνευσαν την παράταση στην υποβολή των δικαιολογητικών κατά 45 ημέρες ως παράταση στην υποβολή της αίτησης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο διευκρινίζει τι ισχύει.

Η ουσία είναι ότι οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτησή τους στα Ειρηνοδικεία έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Όπως έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει.




Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επί αιτήσεων που κατατίθενται μέχρι και τις 31.12.2015 με ελλιπή δικαιολογητικά, ή επί αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις λόγω της μη εκπλήρωσης της -εκ νόμου απορρεούσης υποχρέωσης- των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περί χορήγησης αναλυτικών καταστάσεων οφειλών εντός δεκαημέρου, οι Γραμματείες των αρμόδιων κατά τόπο Ειρηνοδικείων οφείλουν να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις από τους δανειολήπτες και να χορηγούν την ανωτέρω προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, παρατεινόμενη μέχρι ένα μήνα προκειμένου να προβεί ο αιτών στις αναγκαίες συμπληρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον ημέρες, αν η Γραμματεία του κατά τόπο αρμόδιου Ειρηνοδικείου αδυνατεί ανυπαίτια να προβεί στον τυπικό έλεγχο αυτής.»

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου

Μετά από καταγγελίες των καταναλωτών για δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τις τράπεζες στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών για προσκόμιση στα Ειρηνοδικεία, εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ερμηνευτική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία:

Α. Η υποβολή της αίτησης στα Ειρηνοδικεία θα γίνεται κανονικά μέχρι τις 31/12/2015.

Β. Η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 45 ημέρες συν 2 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης στα Ειρηνοδικεία.

Γ. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι διατάξεις του νόμου 4346/2015.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)