Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ψαλίδι" μέχρι και 50% στις επιδοτήσεις των αγροτών


Ψαλίδι μέχρι και 50% στις επιδοτήσεις των αγροτών
«Κουτσουρεμένα» μέχρι και 50% σε σχέση με αυτά που είχαν υπολογίσει, είδαν τα προσωρινά δικαιώματά τους 720.000 δικαιούχοι αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης.
Μεγάλη «σφαγή» έχει γίνει στους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι στις δενδρώδεις εκτάσεις από τα 52 ευρώ το στρέμμα που περίμεναν, θα λάβουν τελικά 28 ευρώ. Αντίστοιχα, τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων κυμαίνονται από 14-17 ευρώ το στρέμμα έναντι 25 που ανέμεναν.
Από την άλλη, «ευνοημένοι» φαίνεται να είναι οι παλιοί δικαιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν για τις δενδρώδεις καλλιέργειες 28-30 ευρώ το στρέμμα και για τις αροτραίες 20 ευρώ το στρέμμα.

Νέα ΚΑΠ
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα και πριν ακόμα ξεσπάσουν οι πρώτες αντιδράσεις από τους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016, ανέφερε ότι πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που σημαίνει επαναπροσδιορισμός όλων των δικαιωμάτων (720 χιλιάδες δηλώσεις) τονίζοντας μάλιστα ότι «τα ποσά της νέας ΚΑΠ, που βέβαια είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι τουλάχιστον κατά 10% μικρότερα».

Καθυστερήσεις
Αναφορικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων, η οποία για μια ακόμη φορά μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, αν και είχε ανακοινωθεί για την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ότι «στις περισσότερες χώρες δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ. δεν θα πληρώσουν εντός του 2015, ή άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η πιο οργανωμένη αγροτική χώρα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία κ.λπ. θα πληρώσουν εντός του Δεκεμβρίου».
Κύκλοι του ΥπΑΑΤ πάντως αποδίδουν τις μειωμένες επιδοτήσεις, εκτός από τη νέα ΚΑΠ, και στις αυξημένες δηλώσεις των νεοεισερχόμενων (υπολογίζονται στις 90.000), οι οποίες έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την κατανομή των δικαιωμάτων. Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις επιδοτήσεις.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)