Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΒΟΜΑΣΤΟΡΕΣ:17-18/10/2015 Ορειβατικό - Πολιτιστικό διήμερο στην Ευρυτανία

Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς στο Προυσό – Κόψη Αϊ Λιάδων στη Χελιδόνα
Σάββατο: Αναχώρηση με αυτοκίνητα στις 08:00π.μ. από Καμένα Βούρλα, για το χωριό Προυσό Ευρυτανίας. Κάνουμε ενδιάμεση στάση, στο χωριό Κορυσχάδες, για να επισκεφτούμε το μοναδικό μουσείο, της Εθνικής Αντίστασης.
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην Ευρυτανική γη, διασχίζοντας πλέον τη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού, με επόμενο προορισμό το χωριό Προυσός, όπου θα επισκεφτούμε το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισας.
Α. Ορεινή Πεζοπορία στο Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς στο Προυσό
Το  φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 2χλμ από το χωριό Προυσό. Η πορεία που ακολουθούμε για να προσεγγίσουμε το φαράγγι, έχει ως αφετηρία μία γραφική πέτρινη βρύση, δίπλα από την γέφυρα Προυσού Τόρνου και συνεχίζεται με ένα αρκετά ανηφορικό σε κάποια σημεία, αλλά αρκετά βατό μονοπάτι, μέσα σε δάσος από έλατα, που όσο πλησιάζουμε τα νερά του φαραγγιού, αντικαθίσταται με ιτιές και πλατάνια. Οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη, με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες, που σχηματίζουν βάθρες και για κολύμπι, να κλέβουν την παράσταση, μέχρι να φτάσουμε στην επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και στα εναπομείναντα ερείπια του λίθινου καταφυγίου. Κατάβαση από την ίδια διαδρομή και επίσκεψη, στην Μονή Προυσού.
Εύκολη διαδρομή, ενδείκνυται για αρχαρίους. Β.Δ. : 1 - Ω.Π. : 1,5 - Υ.Δ. : 300μ.

Β. Ορεινή Πεζοπορία στο Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς στο Προυσό & Via Ferrata
Κοινή ανάβαση με τους πεζοπόρους έως τη Μαύρη Σπηλιά, όπου αρχίζει η διαδρομή μας. Via ferrata (Σιδερένιος Δρόμος) ονομάζεται η διάσχιση μονοπατιού, που ελίσσεται σε βράχο, με τη βοήθεια σιδερένιων σκαλοπατιών, τα οποία είναι γερά πακτωμένα, μέσα σε αυτόν.
Σε αυτή την υπέροχη διαδρομή θα κινούμαστε πότε μέσα στον ποταμό και πότε θα διασχίζουμε τους βράχους είτε οριζόντια είτε κάθετα. Η ροή των νερών του ποταμού αλλά και η μορφολογία του εδάφους σχηματίζουν υπέροχους καταρράκτες μοναδικού κάλλους.
Ως σημείο έναρξης της διαδρομής ορίζουμε την γέφυρα που βρίσκεται έξω από το χωριό Προυσό ακριβώς μετά το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Από την γέφυρα παίρνουμε το μονοπάτι για την Μαύρη Σπηλιά, μία πολύ όμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος που αποτελείται κυρίως από έλατα, το όμορφο τοπίο συμπληρώνουν μικρά γραφικά γεφυράκια, καταρράκτες και φυσικά τα νερά του ποταμού που διατρέχει το φαράγγι. Για να προσεγγίσουμε την Μαύρη Σπηλιά θα χρειαστούμε περίπου 20 λεπτά.
Η διάσχιση της via ferrata θα μας πάρει περίπου 50 λεπτά, ανάλογα και με την ταχύτητα που θα κινούμαστε μέσα στο φαράγγι βέβαια. Η έξοδος της via ferrata θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στα δεξιά μας και για να βγούμε από το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς θα πρέπει να σκαρφαλώσουμε με την βοήθεια ενός συρματόσχοινου σε μία απότομη πλαγιά. Στην συνέχεια το Μονοπάτι Μ7 μας οδηγεί μετά από περίπου 30 λεπτά στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μας οδηγεί ξανά στο σημείο εκκίνησης. 
Εύκολη διαδρομή, Β.Δ. : 1+ - Ω.Π. : 2,5 - Υ.Δ. : 500μ.
Κυριακή: Αναχώρηση στις 08:00π.μ. και για τις δύο ομάδες, με τα πόδια, από τη πλατεία του χωριού.
A. Ορειβασία στη ΧελιδόναΚόψη των Αι Λιάδων
Είναι μια θεαματική, απαιτητική και όχι τόσο συνηθισμένη διαδρομή, που ξεκινάει από την πλατεία του παλαιού Μικρού Χωριού. Αρχικά ανάβαση σε δασικό δρόμο, για 2χλμ. περίπου, έως το εκκλησάκι του Αϊ –Σώστη. Από εδώ αρχίζει το μονοπάτι που αφού μας οδηγήσει ανηφορικά μέσα σε δάσος, για λίγη ώρα, μας φέρνει αντιμέτωπους με το πρώτο απότομο δόντι της κόψης . Από δω και μετά ξεκινάμε ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα, σε πλαγιές με κλίσεις μέχρι 50% και με το υψόμετρο από τα 900 έως τα 1.700 μέτρα, σε διαδοχικά δόντια, γεμάτα απότομα βράχια και με ορεινά περάσματα, όπου αρκετές φορές, η χρήση των χεριών είναι απαραίτητη. Το τελευταίο δόντι - ένα απροσπέλαστο τοίχος - το περνάμε τραβερσάροντας αριστερά και βρισκόμαστε μετά από λίγο στο τελευταίο διάσελο, πριν την τελική ανηφόρα για την κορυφή της Χελιδόνας, στα 1.974μ. Από την κορυφή, η κατάβαση στο παλιό Μικρό Χωριό, γίνεται από την κλασσική διαδρομή, διανύοντας συνολικά πάνω από 12 χλμ περίπου, από τα οποία πάνω από τα μισά στην κόψη, και με υψομετρική ανάβασης 1.130μ. και 1.242μ. κατάβασης.
Δύσκολη διαδρομή, Β.Δ. : 3+ - Ω.Π. : 7-8 - Υ.Δ. : +1.130μ. -1.242μ.
Β. Ορεινή Πεζοπορία στη ΧελιδόναΚόψη των Αϊ Λιάδων
Ξεκινάμε μαζί με την Α. Ομάδα από την πλατεία του παλαιού Μικρού Χωριού. Αρχικά ανάβαση σε δασικό δρόμο, για 2χλμ. περίπου, έως το εκκλησάκι του Αϊ –Σώστη. Από εδώ αρχίζει το μονοπάτι που αφού μας οδηγήσει ανηφορικά μέσα σε δάσος, για λίγη ώρα, μας φέρνει αντιμέτωπους με το πρώτο απότομο δόντι της κόψης. Ανάβαση στο πρώτο δόντι και αφού θαυμάσουμε την εντυπωσιακή κόψη των Αϊ Λιάδων επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή στο μικρό χωριό. Ξεκούραση στη πλατεία του χωριού και στη συνέχεια με τα πόδια, μετάβαση στη μικρή φυσική λιμνούλα, που έχει διαμορφωθεί από γεωλογική μεταβολή στο ρέμα, λίγο έξω από το χωριό.
Εύκολη διαδρομή, Β.Δ. : 1 - Ω.Π. : 4-5 - Υ.Δ. : + 800μ. - 800μ.
Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές ή σε δωμάτια ξενώνα, που διαθέτει το χωριό.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 16/10/2015
Για κρατήσεις δωματίων στο ξενώνα,, έως 10:00μ.μ. στις 14/10/2015
Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Κωστής Πετρόπουλος Τηλ. 6976891093
2). Νίκος Αναστασίου Τηλ. 6974964428

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)