Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

104.000 θέσεις εργασίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο και άλλες 150.000 από τον Μάρτιο του 2016

Τον Δεκέμβρη θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, στις γυναίκες και στους ανέργους άνω των 50 ετώνΣειρά δράσεων με στόχο τη συμμετοχή 254.000 ωφελούμενων ανέργων έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ έως το τέλος του 2016.

Συγκεκριμένα, οι 104.000 θέσεις θα «τρέξουν» μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ οι υπόλοιπες 150.000 θα προκύψουν από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου και θα αφορούν θέσεις κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 8 έως 12 μηνών.

Βασική προϋπόθεση και απώτερος στόχος των νέων προγραμμάτων είναι ότι ένα ποσοστό των ανέργων που θα συμμετάσχει σε αυτά, θα συνεχίζει να εργάζεται και μετά τη λήξη τους.

Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα «νέου τύπου» θα οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και σε «εφοδιασμό» των ανέργων με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και όχι να επιστρέφουν στην ανεργία.

Εξάλλου, θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν τοπικά μεγαλύτερη βαρύτητα και δυναμική, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες ανέργων όπως εκείνη των νέων επιστημόνων (που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό), των γυναικών και των ανέργων άνω των 50 ετών.


Τα προγράμματα
Αναλυτικά τα 12 προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους έξι μήνες είναι τα εξής:

Τον προσεχή Δεκέμβρη θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας, με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, στις γυναίκες και στους ανέργους άνω των 50 ετών. Τον Ιανουάριο του 2016 θα ανακοινωθεί Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας τους.

Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για 5.000 νέους άνεργους ηλικίας 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες.

Το Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους, εναλλακτικά, σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ τον ίδιο μήνα θα υλοποιηθεί και το μεγάλο πρόγραμμα των 10.000 θέσεων που αφορά απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξη σε θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, για νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών και 3.000 θέσεων για νέους ανέργους 25-29 ετών.

Μάλιστα επιδίωξη του υπουργείου είναι οι νέοι αυτοί να εργαστούν στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις με επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Τον προσεχή Μάρτιο θα ξεκινήσει Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς για 15.000 ανέργους.

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί νέα δράση προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία startups από νέους 18-29 ετών και 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών.

Θα ακολουθήσει το Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, καθώς και εκείνο για την «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση» για την ηλικία 29-64 ετών, πρόγραμμα που απευθύνεται σε 26.000 ανέργους.

Τέλος, θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους με στόχο την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

(Πηγή: Έθνος)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)